• Medij: OZAVEŠČENA CERKLJANSKA
  • Datum objave: torek, 20.06.2017

Predsednik združenja malih delničarjev glasoval proti imenovanju Boruta Piriha za nadzornika in napovedal izpodbojno tožbo.

Kot je zapisal lokalni novinar I.S. je 99,52% prisotnih delničarjev potrdilo Boruta Piriha za novega člana nadzornega sveta družbe Certa d.d.. Žal pa je pri tem pozabil omeniti, da si je kar 84% glasov priskrbel Borut Pirih sam, ko je glasoval za lastno izvolitev v nadzorni svet. S tem se je pridružil preostalima članoma v nadzornem svetu Certa d.d., Marjanu Simoniču in Andreju Lazniku.Vseslovensko združenje malih deležnikov se je pridružilo Civilni iniciativi za uspešnejši razvoj Cerkljanske in na skupščini glasovalo proti izvolitvi Boruta Piriha na položaj nadzornika. Njen predsednik mag. Kristjan Verbič je obenem napovedal tudi izpodbojne tožbe.

Borut Pirih zavrača pozive k odstopu

Borut Pirih je po samoizvolitvi za Delo pojasnil, da so pozivi Civilne iniciative k njegovem odstopu brezpredmetni in da bo zadnjo besedo imelo sodišče in ne ulica, do takrat pa deluje v skladu s statutom in sklepi sodišča. Primerjati male delničarje, katerih pravice so bile poteptane na lanski skupščini in proti katerim so varnostniki uporabili celo gasilni aparat,  z ulico, se nam zdi nedopustno. Prav mali delničarji so zbrali kar 1.100 pooblastil s preko 50% glasovalnih pravic, s katerimi so pooblastili pooblaščence, da glasujejo proti predlogu Zorka Goloba za nadzorni svet v sestavi Marjan Simonič, Ernest Podobnik in Silvij Štremfelj.

V kolikor se zlorabe s strani vodilnih ne bi zgodile, bi ti delničarji z veliko večino izglasovali zakoniti nadzorni svet. Žal Pirih vse od nastopa svoje funkcije negira večinsko voljo malih delničarjev, ki je bila jasno izražena na lanski skupščini. Povsem preverljiva dejstva pa izjave Piriha vedno znova postavljajo na laž. V kolikor bi namreč deloval v skladu s sklepi sodišča, bi po razsodbi Okrožnega sodišča v Novi Gorici odstopil.

Sodišče  je razsodilo, da je bila lanska skupščina Certe Holdinga zaradi grobih kršitev nična, s tem pa tudi izvolitev nadzornikov, ki so Piriha postavili za direktorja. Pritožbe na to odločitev sodišča so zaenkrat zadnje sredstvo Piriha, da zavlačuje z dejansko realizacijo sklepov sodišča, da se družba vrne v legitimno upravljanje večinskih delničarjev, ki so na lanski skupščini glasovali proti predlogom Zorka Goloba, s tem pa tudi niso podprli nadzornega sveta, ki je nato imenoval Piriha na položaj. Tudi Zorko Golob je po lanski skupščini uporabljal isto retoriko, kot danes Borut Pirih, da ulica ne bo diktirala odločitev, nakar je zlorabil svoj položaj in malim delničarjem ni priznal ustreznih pravic, ko so se združili in dali pooblaščencem ustrezna pooblastila. Dostop do tokratne skupščine je vodstvo v strahu pred lastnimi delničarji spremenilo v pravcato trdnjavo, s preprekami in varnostniki in za to zapravilo po grobih ocenah po vsej  verjetnosti preko 10.000 EUR delničarskega denarja. Skupščine se je udeležilo vsega 5 delničarjev. Glavnina delničarjev je namreč združena v Certi Holdingu. 

Borut Pirih nadaljuje z retoriko in dejanji zoper voljo malih delničarjev

K sreči groba sila in izigravanje volje delničarjev na dolgi rok ne morejo prinesti rezultata. Po sodbi Okrožnega sodišča v Novi Gorici je to spoznal tudi Zorko Golob, ki je bil pod težo bremen kršitev in zlorab svojih pravic in dolžnosti, prisiljen odstopiti z vseh položajev v skupini Certa. Obenem pa je štafeto predal Borutu Pirihu, ki nadaljuje z retoriko in dejanji zoper voljo malih delničarjev, ki so pretežni lastnik družbe in ga nenazadnje tudi plačujejo. Omenjeno bi prej sodilo v rubriko, saj ni res, pa je.

Druga laž, ki jo je v izjavi za Delo izrekel Pirih je, da spoštuje določila statuta družbe, kar zopet ne drži. Iz njegovih lastnih izjav v preteklih intervjujih medijem je namreč sam priznal, da po sodbi Okrožnega sodišča v Novi Gorici ne daje več soglasij za prenos delnic – prej jih pa torej je. Kot smo razkrili v preteklih člankih na spletni strani www.cerkljanska.com so bila ta podeljevanja soglasij za prenos delnic na tretje osebe, izven kroga obstoječih delničarjev (odvetnici Vesni Mišič, Iliriki, idr.), v nasprotju z določili statuta Certa Holdinga. S temi dejanji je Borut Pirih, podobno kot njegov predhodnik Zorko Golob, v popolnem nasprotju s samim ciljem ustanovitve družbe Certa Holding, katere namen je bil prav obramba pred sovražnimi prevzemi, na stežaj odprl vrata poskusom sovražnega prevzema družbe. Vse to pod bistveno nižjo ceno od realne vrednosti delnic. Kaj si o teh in podobnih potezah mislijo delničarji družbe, bo kmalu znano na skupščini družbe Certa Holdinga, ki se mora zgoditi najkasneje do konca avgusta letošnjega leta.

Tudi tokrat se je vodstvo družbe Certa d.d. pri vodenju skupščine poslužilo storitev odvetnika Bojana Pečenka. Kot je znano, je ta isti odvetnik vodil že lansko skupščino Certa Holdinga, za katero ga je pooblastil Zorko Golob in katero je kasneje Okrožno sodišče v Novi Gorici razglasilo za nično. Kot smo razkrili v preteklih člankih, je prav ta isti odvetnik pomagal Igorju Lahu pri številnih tajkunskih »podvigih«.