Delo.si, 14.08.2014

670x420 Delo_Foto-20130710105803-25108800Proti NLB so vložili kazensko ovadbo zaradi utemljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Ljubljana − V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so danes potdili, kar smo že razkrili v časniku Delo: Proti NLB in njeni upravi so vložili kazensko ovadbo zaradi utemljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

VZMD v ovadbi dokazuje, da iz dejstva, da je NLB v bilanci na dan 30. 9. 2013 uradno izkazala pozitiven kapital v višini 835 milijonov evrov, Banka Slovenije (BS) pa je na isti dan ugotovila negativen kapital v višini (minus) 318 milijonov evrov ter na podlagi te ugotovitve izbrisala vse delnice in podrejene obveznice NLB, nedvomno izhaja, da je uprava NLB storila vsaj eno kaznivo dejanje. V združenju menijo, da če je ugotovitev BS o negativnem kapitalu NLB, d. d., na dan 30. 9. 2013 resnična, sledi, da je uprava NLB potvorila kapital te banke za več kot milijardo evrov.

»Če je ugotovitev BS neresnična in je bil kapital NLB na dan 30. 9. 2013 pozitiven, kot je uradno objavila (in še vedno trdi) uprava NLB, pa bi morala uprava NLB izpodbijati odločbo BS, ki je na podlagi ugotovitve negativnega kapitala razlastila vlagatelje NLB,« menijo v VZMD.

Poročali smo že, da je NLB septembra lani na lastno pobudo pridobila in tako ob izdaji odločbe Banke Slovenije že poznala pravno mnenje Pravne pisarne Clifford Chance, ki je v izbrisu podrejenih obveznic NLB prepoznala možne kršitve ustave in mednarodnega bančnega prava, in pravno mnenje Inštituta za primerjalno pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki je v izbrisu podrejenih obveznic prepoznal možno ustavno sporonost. Prav to po mnenju združenja predstavja dodatno oteževalno okoliščino očitanega kaznivega dejanja. 

»Na podlagi sila sporne, z zornega kota posledic pa naravnost šokantne, vsiljene novele zakona o bančništvu, napačnih predpostavk stresnih testov, potvorjenega prikazovanja negativnega bančnega kapitala in fiktivnivnih bodočih izgub, nepotrebnega enormnega zadolževanja za sanacijo bank, škodljivega odtekanja dobrih terjatev in naložb na DUTB (z več kot 70-odstotnimi diskonti) je bilo − poleg izjemne škode za slovensko poslovno-investicijsko okolje in kredibilnost − ob skladih in institucionalnih vlagateljih, domačih in tujih, na ljubljanski in varšavski borzi razlaščenih skoraj 100.000 imetnikov bančnih delnic, 2000 lastnikov podrejenih obveznic ter približno 500.000 državljanov, ki varčujejo v pokojninskih družbah, družbah za upravljanje in zavarovalnicah,« je izjavil predsednik VZMD Kristjan Verbič.