RA SLOVENIJA 1, 15.07.2011, DOGODKI IN ODMEVI, 15.54

Zvon_2_je_bankam_upnicam_ponudil_pretvorbo_terjatev_lastni_ke_dele_ePotem ko je nadškofijski holding Zvon 1, bankam upnicam ponudil pretvorbo terjatev lastniške deleže, so danes tak sklep na skupščini potrdili še v Zvonu 2. Po mnenju uprave bi za uspešno prestrukturiranje družbe potrebovali vsaj 13,36 milijona evrov, kar predstavlja vpis nekaj več kot 3 milijone delnic. Upniki bi namreč za delnico morali odšteti 4,17 evra, v prisilni poravnavi je skupno 25 upnikov Zvona 2 prijavilo za 305 milijonov evrov terjatev, Ana Bučar.


ANA BUČAR: Po manj kot eni uri so največji delničarji banke Hypo Alpe Adria zapuščali skupščino brez komentarjev. Zgovornejši so bili v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, ki so sicer s samo eno delnico edini glasovali proti konverziji terjatev. MagisterKristjan Verbič, Vseslovensko združenje malih delničarjev.
MAG. KRISTJAN VERBIČ: Ker menimo da je dovolj vlečenja za nos in pravzaprav norčevanja iz ljudi.
BUČAR: Interese malih delničarjev, teh je v Zvonu 2 več kot 30.000 zastopajo tudi v društvu malih delničarjev, kjer pa verjamejo v rešitev obeh Zvonov ter pozivajo banke naj se za konverzijo odločijo. Grega Tekavec Društvo malih delničarjev, skupaj smo močnejši.
GREGA TEKAVEC: Da premislijo temu pozivu in da se seveda 28.julija ustrezno odzovejo. Gre za enega zadnjih manevrov, da bi Zvonova rešili pred stečajem. Uprava je namreč mnenja, da bi z dobrimi 13 milijoni evrov uspešno izglasovali prisilno poravnavo, kar bi bilo, tako Peče, ugodneje tudi za banke upnice. Predsednik uprave Zvon 2 Holding Ljubo Peče.
LJUBO PEČE: Smo v položaju, ko bi lahko bolje in uspešneje z našo pomočjo unovčevali predmet zavarovanja. 
BUČAR: Imate plan B?
PEČE: Plan B, v kolikor pač ta zadeva ne bo šla tako skozi kot si je uprava zamislila, imamo še vedno čas da do konca mesca pripravimo nov načrt finančnega prestrukturiranja.
BUČAR: V prvotnem so namreč upnikom ponudili 15 odstotno poplačilo terjatev v treh obrokih. Odločilno vlogo pa bo s slabimi 70 milijoni evrov terjatev imela državna NLB, ki pa že v primeru Zvona 1, vztraja pri stečaju.


Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Bučar Ana
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 15. 07. 2011 
Termin: 15:54
Trajanje:2