Danes in jutri bodi vsi delničarji (blizu 17.000) družbe Poslovni sistem Mercator, d.d., po pošti prejeli pooblastila za glasovanje na 16. skupščini družbe, sklicane za 13. 7. 2010. Med sedmimi predlaganimi pooblaščenci je VZMD predlagal strokovni in moralni avtoriteti: dr. Mirana Mejaka, člana Sveta VZMD, in dr. Ludvika Toplaka, predsednika Strokovnega sveta VZMD. Oba podpirata vse predloge sklepov, kot jih skupščini predlagata uprava in nadzorni svet družbe Mercator, razen predloga nadzornega sveta o izvolitvi dveh novih članov nadzornega sveta (Matjaža Kovačiča in Mira Medvešeka), na podlagi pobude delničarjev NLB, d.d., in NKBM, d.d. Pri tem predlogu sklepa pooblaščenca VZMD predlagata glasovanje PROTI - skladno z utemeljeno odločitvijo Sveta VZMD in predstavnikov Strokovnega sveta VZMD. V VZMD pozivajo delničarje, ki se skupščine ne utegnejo udeležiti osebno, da izberejo enega od pooblaščencev, predlaganih s strani VZMD, posebej če soglašajo z njunimi predlogi za glasovanje, ki so v omenjenem pomembnem delu drugačni od predlogov preostalih pooblaščencev, predlaganih s strani Mercatorja in društva MDS - Mali delničarji - skupaj smo močnejši.

 

VZMD že vse od leta 2006, oziroma 12. skupščine delničarjev družbe Mercator, d.d., sodeluje pri zbiranju pooblastil delničarjev družbe Mercator, d.d. S tem so zagotovili ustrezno informiranost ter omogočili kompetentno zastopanje na skupščinah in učinkovito uveljavljanje interesov delničarjev - tudi v primeru predlogov, ki so bili drugačni ali nasprotni predlogom uprave ali nadzornega sveta družbe.

Tudi letos, za 16. skupščino delničarjev, so se v VZMD odločili sodelovati pri zbiranju pooblastil - tokrat prvič ne tudi kot izvajalci ali samostojno, pač pa le z Informacijsko pisarno in umestitvijo Mercatorja med najuglednejše izdajatelje vrednostnih papirjev v EU preko sistema EUROVOTE Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders) ter s predlaganima pooblaščencema. Navkljub temu so v VZMD prepričani, da bo zbiranje pooblastil izpeljano korektno in skladno z dosedanjimi najvišjimi standardi, hkrati pa želijo delničarjem omogočiti, da bodo lahko tudi tokrat brez osebne udeležbe na skupščini uveljavljali pravico do glasovanja, in sicer prek pooblaščenca, ki uživa kar največjo mero vašega zaupanja.

V ta namen med sedmimi predlaganimi pooblaščenci v VZMD predlagajo strokovni in moralni avtoriteti: dr. Mirana Mejaka, člana Sveta VZMD, in dr. Ludvika Toplaka, predsednika Strokovnega sveta VZMD. Slednja podpirata vse predloge sklepov, kot jih skupščini predlagata uprava in nadzorni svet družbe Mercator, razen predloga nadzornega sveta o izvolitvi dveh novih članov nadzornega sveta (Matjaža Kovačiča in Mira Medvešeka), na podlagi pobude delničarjev NLB, d.d., in NKBM, d.d. Pri tem predlogu sklepa pooblaščenca VZMD predlagata glasovanje PROTI - skladno z utemeljeno odločitvijo Sveta VZMD in predstavnikov Strokovnega sveta VZMD.

Sicer so v VZMD izrazili zadovoljstvo, da sta uprava in nadzorni svet prisluhnila in upoštevala njihov Poziv k ponovnemu razmisleku o dividendni politiki v letu 2010, ki ga je VZMD nanju naslovil sredi aprila, s katerim so argumentirano pozvali k izplačilu višjih in ne nižjih dividend. Tako je zdaj skupščini predlagana dividenda kar 7,20 EUR, namesto prej predvidene 2,50 EUR bruto na delnico (Gospodarski načrt Skupine Mercator in družbe Poslovni sistemi Mercator, d.d., za leto 2010, objavljen 16. 12. 2009). S tem so upravljavci Mercatorja pokazali razumevanje za položaj malih delničarjev in da cenijo njihovo pomembno in stabilno prisotnost v lastniški strukturi družbe ter da jim Mercator v težkih časih, kljub slabšemu poslovanju, »stoji ob strani«.

To bo številnim malim delničarjem omogočilo precej višje prejemke na njihove delnice, kar je glede na zaostrene ekonomske razmere primerno in zaželeno. Poleg utrditve zaupanja v delnico Mercatorja velja izpostaviti, da je večina malih delničarjev Mercatorja hkrati tudi njegovih zvestih potrošnikov, zaradi česar se bo višja dividenda vsaj delno odrazila tudi v zvišanju prihodkov Poslovnega sistema Mercator in morda še pomembneje: v povrnitvi in večanju optimističnih pričakovanj, stopnje potrošnje in izboljšanju gospodarske klime nasploh. Na izjemen pomen navedenih učinkov VZMD tudi sicer opozarja upravljavce in predstavnike gospodarskih družb v Republiki Sloveniji, ki so v sorodnih okoliščinah zmožne slediti in presegati začrtane dividendne politike ter višine izplačanih dividend v preteklih letih.

VZMD.TV - poročilo z lanskoletne 15. skupščine družbe Mercator, d.d., dne 20. 7. 2009:

  

 

 

VZMD.TV - poročilo s predlanske 14. skupščine družbe Mercator, d.d., dne 26. 8. 2008: