Danes je VZMD na upravo in nadzorni svet družbe Poslovni sistem Mercator, d.d., naslovil Poziv k ponovnemu razmisleku o dividendni politiki v letu 2010. V njem VZMD ugotavlja, da naslovniki načrtujejo »v letu 2010 Skupščini predlagati izplačilo dividend v višini 2,50 EUR bruto na delnico, kar predstavlja dobro polovico višine dividende, določene s srednjeročno dividendno politiko,« hkrati pa le dobro polovico višine dividend, izplačanih leta 2009. S tem v zvezi so se številni delničarji - s precejšnjo mero zaskrbljenosti - obrnili tudi na Informacijsko pisarno VZMD za delničarje Mercatorja. V VZMD so izrazili prepričanje, da bi morala uprava in nadzorni svet družbe odločitev o korenitem zmanjšanju dividend ponovno temeljito pretehtati, saj preko 17.000 malim delničarjem - zlasti v težjih časih in okoliščinah zaostrenih gospodarskih razmer - prejemki v obliki dividend pomenijo še neprimerno več kot sicer, poleg tega pa je družba v vseh preteklih letih izplačevala sorazmerno nizke dividende. Zato VZMD predlaga dividendo, ki bi se približala 5 % trenutne tržne cene delnice, kar bi pomenilo približno 8 EUR na delnico. Utemeljen predlog je Predsednik VZMD pospremil z besedami: »Poleg utrditve zaupanja v delnico Mercatorja velja izpostaviti, da je večina malih delničarjev Mercatorja hkrati tudi njegovih zvestih potrošnikov, zaradi česar bi se višja dividenda vsaj delno odrazila tudi v zvišanju prihodkov Poslovnega sistema Mercator in morda še pomembneje: v povrnitvi in večanju optimističnih pričakovanj, stopnje potrošnje in izboljšanju gospodarske klime nasploh. Na izjemen pomen navedenih učinkov VZMD tudi sicer opozarja upravljavce in predstavnike gospodarskih družb v Republiki Sloveniji, ki so v sorodnih okoliščinah zmožne slediti in presegati začrtane dividendne politike ter višine izplačanih dividend v preteklih letih.« Celoten Poziv z utemeljitvami objavljamo v nadaljevanju.

 

Spoštovani člani uprave in nadzornega sveta družbe Poslovni sistem Mercator, d.d.!

 

V Gospodarskem načrtu Skupine Mercator in družbe Poslovni sistemi Mercator, d.d., za leto 2010, objavljenem 16. 12. 2009, smo v VZMD med drugim opazili, da načrtujete »v letu 2010 Skupščini predlagati izplačilo dividend v višini 2,50 EUR bruto na delnico, kar predstavlja dobro polovico višine dividende, določene s srednjeročno dividendno politiko,« hkrati pa le dobro polovico višine dividend, izplačanih leta 2009. V tem času so nas na omenjeno dejstvo - praviloma s precejšnjo mero zaskrbljenosti - opozorili tudi številni delničarji, ki so se obrnili na Informacijsko pisarno za delničarje Mercatorja, ki v okviru VZMD deluje od 9. 3. 2009

Ob upoštevanju, da ima družba Mercator preko 17.000 malih delničarjev, ki jim - zlasti v težjih časih in okoliščinah zaostrenih gospodarskih razmer - prejemki v obliki dividend pomenijo še neprimerno več kot sicer, smo v VZMD prepričani, da bi morala uprava in nadzorni svet družbe odločitev o korenitem zmanjšanju dividend ponovno temeljito pretehtati. Posebej, ker je družba v vseh preteklih letih (vse od ustanovitve delniške družbe dalje) izplačevala sorazmerno nizke dividende, preostale ustvarjene dobičke pa je uporabila kot rezerve za svoje razvojne načrte.

Glede na dejstvo, da celoten znesek dividend - z vidika Mercatorja, kot največje slovenske družbe, in njegovih investicijskih izdatkov - ni velik, smo v VZMD mnenja, da bi bilo smiselno v težkem letu dividende kvečjemu povišati, nikakor pa ne znižati. To bi delničarjem, posebej malim, vsekakor veliko pomenilo in hkrati utrdilo prepričanje, da družba Mercator razume položaj malih delničarjev ter ceni njihovo pomembno in stabilno prisotnost v lastniški strukturi družbe - zato jim v težkih časih, kljub slabšemu poslovanju, »stoji ob strani«. Ob tem izpostavljamo, da so v preteklosti družbi in njenim načrtom stali ob strani tudi mali delničarji, ko so podpirali razvojno usmerjeno politiko nizkih dividend.

Spričo navedenih dejstev smo v VZMD mnenja, da bi bilo v letošnjem letu primerno izplačati dividendo, ki bi se približala 5 % trenutne tržne cene delnice, kar bi pomenilo približno 8 EUR na delnico. To bi številnim malim delničarjem omogočilo precej višje prejemke na njihove delnice, kar je glede na navedene okoliščine primerno in zaželeno. Poleg utrditve zaupanja v delnico Mercatorja velja izpostaviti, da je večina malih delničarjev Mercatorja hkrati tudi njegovih zvestih potrošnikov, zaradi česar bi se višja dividenda vsaj delno odrazila tudi v zvišanju prihodkov Poslovnega sistema Mercator in morda še pomembneje: v povrnitvi in večanju optimističnih pričakovanj, stopnje potrošnje in izboljšanju gospodarske klime nasploh. Na izjemen pomen navedenih učinkov VZMD tudi sicer opozarja upravljavce in predstavnike gospodarskih družb v Republiki Sloveniji, ki so v sorodnih okoliščinah zmožne slediti in presegati začrtane dividendne politike ter višine izplačanih dividend v preteklih letih.

V primeru Poslovnega sistema Mercator bi bil skupni znesek, potreben za izplačilo vseh dividend v okviru predloga VZMD (približno 30,1 mio EUR), še vedno precej nižji od vsote dobička za leto 2009 in neizplačanega dobička iz leta 2008. Skupina Mercator je namreč v letu 2009 ustvarila 21,1 mio EUR čistega dobička (Povzetek letnega poročila za leto 2009), čisti poslovni izid leta 2008 pa je znašal 32.139.264 EUR, pri čemer je bilo za dividende lani namenjenih 16.944.125 EUR, medtem ko so Rezerve iz dobička na 31. 12. 2008 znašale kar 235.459.000 EUR - brez Zakonskih rezerv in Rezerve za lastne delnice pa 218.820.000 EUR, pri čemer ta znesek »sestavljajo preostanki zadržanih dobičkov preteklih let in polovica čistega dobička tekočega leta« (Letno poročilo 2008).

Vsa navedena dejstva tako jasno kažejo, da ima Mercator na razpolago več kot dovolj virov in tehtnih razlogov za izplačilo predlaganih višjih dividend - brez kakršnihkoli negativnih vplivov ali ovir siceršnjim razvojnim načrtom družbe Mercator.

Spoštovani člani uprave in nadzornega sveta družbe Poslovni sistem Mercator, d.d., prosimo vas, da navedene argumente upoštevate ob ponovnem premisleku pri oblikovanju predloga za delitev dobička in višine dividend v letošnjem letu.

 

Lep pozdrav,

VZMD

Predsednik

mag. Kristjan Verbič


VZMD.TV - poročilo z lanskoletne 15. skupščine družbe Mercator, d.d., dne 20. 7. 2009:


VZMD.TV - poročilo s predlanske 14. skupščine družbe Mercator, d.d., dne 26. 8. 2008:


www.vest.si - poročilo o 13. Skupščini Mercator, d.d., dne 27. 6. 2007:

Kristjan_Verbic_vest.si