Danes ob 17. uri se bo pričel Zbor delničarjev Mercatorja, ki so - na podlagi javnega poziva VZMD, z dne 20. 5. 2009 - priglasili interes za pristop k potencialni odškodninski tožbi zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d., zaradi kršitev prevzemne zakonodaje oz. opustitve objave prevzemne ponudbe ob pridobitvi kvalificiranega deleža po Zakonu o prevzemih (ZPre-1). VZMD se je za javni poziv odločil zaradi velikega zanimanja malih delničarjev Mercatorja za možnost iztožitve škode, ki je posameznemu delničarju nastala zaradi odsotnosti prevzemne ponudbe. Interes za pristop k potencialni odškodninski tožbi je doslej priglasilo 115 delničarjev, ki so predložili izpis stanja na svojem računu nematerializiranih vrednostnih papirjev na dan 1. 1. 2006 in zbirni izpis vseh transakcij z delnicami Mercator, d.d., odtlej.

Današnji Zbor pristopnikov k potencialni odškodninski tožbi zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d., (Pivovarna Laško, d.d., Pivovarna Union, d.d., Radenska, d.d., in Infond Holding, d.d.) - zaradi kršitev prevzemne zakonodaje oz. opustitve objave prevzemne ponudbe ob pridobitvi kvalificiranega deleža po Zakonu o prevzemih (ZPre-1) - bo pomembno vplival na nadaljnje odločitve Strokovnega sveta VZMD, o konkretnem načinu pristopa k tožbi, upoštevaje interes oškodovanih delničarjev Mercatorja in dodatne strokovne presoje pravnih in finančnih vidikov.

 

VZMD je Zbor vseh 115 delničarjev - ki so (na podlagi javnega poziva VZMD, z dne 20. 5. 2009) priglasili interes za pristop k potencialni odškodninski tožbi ter predložili izpis stanja na svojem računu nematerializiranih vrednostnih papirjev na dan 1. 1. 2006 in zbirni izpis vseh transakcij z delnicami Mercator, d.d., odtlej - sklical z namenom seznanitve z vsemi predvidljivimi okoliščinami nadaljnjih postopkov, v zvezi s potencialno odškodninsko tožbo. Tako bo na Zboru sodeloval tudi odvetnik Klemen Veršič iz Odvetniške družbe Veršič - Perčič, o.p., d.o.o., iz Ljubljane, ki jo VZMD predlaga za izvedbo pravnih postopkov iz naslova odškodninskega zahtevka zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d.
 

 

V VZMD pričakujejo tudi, da bo Zbor sprejel avtonomno odločitev o formalni ureditvi razmerij med pristopniki k potencialni odškodninski tožbi, VZMD in odvetniško družbo ter nadaljnjih postopkih v prvem tovrstnem primeru, ki bo - poleg vzpostavljanja pravne in siceršnje prakse - tudi sicer zahteven in prejkoslej dolgotrajen.
Značke: srečanje