Mlinotest Nasprotni predlog 18052016 Page 1

Na današnji 28. skupščini družbe Mlinotest, d.d., je bilo prisotnega 77,57 % kapitala z glasovalno pravico. Že tretja letošnja skupščina je odločala o uporabi bilančnega dobička poslovnega leta 2015, ki je znašal 825.413,04 €.



Uprave in Nadzornega sveta sta s sklicem predlagala delitev dividend v višini 0,17 € bruto na delnico, za kar bi družba namenila 585.100,73 €, med tem ko bi bil preostanek bilančnega dobička namenjen za druge rezerve iz dobička.

V VZMD so sprejeli oceno uprave in nadzornega sveta glede višine deleža bilančnega dobička, ki bi se namenil za en ali za drug namen, nikakor pa se niso strinjali s kar 90-dnevnim rokom za izplačilo dividend, še manj pa z izračunom izplačila na posamezno delnico. Ta izračun bi moral biti bistveno drugačen, saj ne drži, da bi samo 6.132 delnic družbe Mlinotest d.d. štelo za lastne delnice, kot sta zavajajoče navajala uprava in nadzorni svet družbe. Po mnenju strokovnih sodelavcev VZMD je za lastne delnice namreč potrebno šteti tudi delnice, katerih imetnik je družba Fin Vita d.o.o.(18,86%).

VZMD je zato na skupščini podal Nasprotni predlog, ki je ob zanemarljivem zvišanju skupnega zneska namenjenega dividendam, predvideval dvig dividende na 0,21 € bruto na delnico, in sicer iz naslova korektno opredeljenega statusa dodatnih 650.148 lastnih delnic, ki do dividend seveda niso upravičene. Poleg navedenega bi Nasprotni predlog normaliziral tudi rok za delitev dobička za leto 2015, s skrajšanjem iz nerazumnih 90 na sprejemljivih 30 dni po dnevu skupščine.

O nasprotnem predlogu VZMD delničarji niso glasovali, saj je bil pred tem z 62 % podprt Nasprotni predlog družbe Vipa holding, d.d. - v likvidaciji, po katerem se bodo sprostile tudi druge rezerve družbe v višini 654.547,67 € in bodo skupaj s celotnim bilančnim dobičkom za leto 2015, uporabljene za delitev dividend v višini 0,43 € bruto na delnico, oz. skupno 1.479.960,71 €. Z vidika skrajšanja roka za izplačilo pa je bil sprejeti Nasprotni predlog enak predlogu VZMD (30 dni).

Ob tem je likvidacijski upravitelj družbe Vipe holding, Miran Gombač, obrazložil, da so sklep predlagali, ker so bile rezerve družbe relativno visoke, hkrati pa želijo ustvariti dodaten pritisk na prodajo nepotrebnega premoženja Mlinotesta.

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je predlagano višino in rok za izplačilo dividend iz Nasprotnega predloga Vipe holdinga načeloma podprl, vendar je hkrati opozoril, da predlog še vedno upošteva 650.148 delnic, ki jih ima v lasti družba Fin Vita, zaradi česar je VZMD napovedal izpodbijanje omenjenega sklepa.

Večina razprave na skupščini se je tako vrtela okrog vprašanja statusa delnic družbe Fin Vita d.o.o., trenutno imetnice 18,86 % vseh delnic Mlinotesta d.d. Slednje je pridobila tudi v vezanem poslu z Žitom d.d. oziroma njegovo hčerinsko družbo, pri čemer so bili določeni svežnji delnic Žita d.d. pred tem zastavljeni v korist družbe Finholding d.o.o., ki posluje v okviru skupine Mlinotest d.d.

Glede na to, da uprava družbe Mlinotest d.d. - kljub poizvedbam in opozorilom VZMD - ni zmogla vsebinsko zavrniti argumentiranih pomislekov v zvezi s statusom navedenih delnic družbe Mlinotest d.d. v imetništvu družbe Fin Vita d.o.o., v VZMD domnevajo, da je za poslom vezane prodaje delnic stala sama družba Mlinotest d.d. To pomeni, da družba - enako, kot je prej ekonomsko podpirala, vzdrževala in omogočala imetništvo delnic Žita d.d. - sedaj ekonomsko podpira, vzdržuje in omogoča imetništvo delnic družbe Mlinotest d.d. s strani Fin Vite d.o.o. V tem primeru je potrebno 650.148 delnic družbe Mlinotest d.d., katerih imetnik je Fin Vita d.o.o., šteti za lastne delnice.

Član uprave Mlinotesta, Matija Majcenovič je na skupščini poskušal zavrniti ugotovitve in navedbe VZMD s tem, da je družba pridobila pravna mnenja, ki naj bi pritrjevala, da ne gre za lastne delnice. Predsednik VZMD je zato prosil naj, glede na vse pisne pozive, omenjena pravna mnenja predočijo, kar pa je član Uprave zavrnil, čemur so sledili burni odzivi tudi nekaterih drugih udeležencev skupščine.

Delničarji so razpravljali še o nujnosti oblikovanja konkretne dividendne politike, številna vprašanja pa so se nanašala tudi na morebitno pogodbo o pridobitvi deleža v družbi Fin Vita s strani članov Uprave ali njihove družbe Mlino oz. Mlinotesta ali z njimi povezanih družb. Član uprave, Majcenovič, je obstoj take pogodbe zanikal.   

Skupščina je sicer podprla sklepa o podelitvi razrešnice Upravi in ne-podelitvi razrešnice  Nadzornemu svetu, ter za revizorja za leto 2016 imenovala družbo KPMG Slovenija, d.o.o.

 

Sorodni prispevki in VIDEO reportaže:

MLINOTEST - VZMD vložil tožbo za razveljavitev sklepov 27. skupščine, ki je potrdila nične sklepe 26. skupščine o zamenjavi vseh predstavnikov kapitala v Nadzornem svetu družbe - Ponedeljek, 21.03.2016

MLINOTEST - druga letošnja skupščina ni prinesla sprememb glede na prejšnjo - po opozorilih VZMD - zdaj razveljavljeno skupščino - Četrtek, 11.02.2016

MLINOTEST - današnja skupščina predčasno zamenjala oba člana nadzornega sveta - po opozorilih VZMD družba VIPA HOLDING - v likvidaciji izglasovala svoj Nasprotni predlog - VZMD kljub pomembnemu uspehu napovedal možnost izpodbijanja sklepa - Četrtek, 07.01.2016

MLINOTEST - pred jutrišnjo skupščino resno opozorilo največjemu lastniku, družbi VIPA HOLDING - v likvidaciji, naj zaščiti interese svojih 11.480 delničarjev in prepreči predlagano menjavo nadzornikov ter ohrani pogoje za konkurenčno prodajo delnic svoje ključne naložbe - Sreda, 06.01.2016

VIPA HOLDING, KS NALOŽBE - nov nadzorni svet družbe v likvidaciji, v nekdanjem PID-u pa brez razporeditve dobička ter napovedjo izpodbijanja s strani VZMD - Sreda, 26.08.2015

VZMD.TV - poročilo z današnjih skupščin: 8. »pridružitvene« VIPE HOLDING ter 17. »prodajne« ISTRABENZA, o odprodaji družbe DROGA-KOLINSKA, z informacijo o sodnih postopkih preveritve primernosti odpravnine ob iztisnitvi malih delničarjev - Torek, 24.08.2010

VIPA HOLDING - pripojitev pravne naslednice PID k družbi VIPA, dodatna pojasnila uprav in POZIV DELNIČARJEM - možnost denarne odpravnine oz. prodaje delnic pripojene družbe - Torek, 17.08.2010

Skupščina VIPA HOLDING - nasprotni predlog - Petek, 23.03.2007

VZMD organizirano na skupščinah POMORSKE DRUŽBE in VIPE HOLDING - Sobota, 27.01.2007

Poziv malim delničarjem VIPA HOLDING - Sreda, 03.01.2007

Obisk direktorja VIPA d.d. - SPOROČILO ZA JAVNOST - Torek, 19.12.2006



www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev