Odlocba informacijske pooblascenke 8 5 2017 Page 1

Vse bolj očitno postaja, da je Občina Ajdovščina z javnimi sredstvi pomagala vodilnim družbe Mlinotest, d.d., izpeljati sporni managerski prevzem. VZMD je v preteklih objavah o prevzemanju Mlinotesta že temeljito in dokumentirano razkril, kako se je družbi Mlino, d.o.o. (ki jo lastniško obvladuje management Mlinotesta) uspelo polastiti preko 71% Mlinotesta.

Tokrat VZMD razkriva šokantno vlogo Občine Ajdovščina (v nadaljevanju: Občina), ki je v prevzemu ajdovske družbe participirala z javnimi sredstvi pod pretvezo, da pri nakupu delnic družbe Mlinotest zasleduje javni interes oziroma »socialno blaginjo občine in občanov«, kot se je zelo slikovito izrazil župan. Kot vse kaže pa bo ta »javni interes« v letu 2018 prenehal. V VZMD se sprašujejo, ali nemara Občini po letu 2018 ni več v interesu varstvo socialne blaginje občine in njenih občanov?! Ali pa je nemara Občina zgolj »parkirišče delnic«, ki služi interesom vodilnim v družbi Mlinotest, ki so preko zasebne družbe Mlino izvedli prevzem družbe?

Način za uresničevanje takšnega javnega interesa naj bi bil Delničarski sporazum (v nadaljevanju: Sporazum), ki ga je dne 08.05.2015 Občina sklenila z družbo Mlino. VZMD je že avgusta 2016 zahteval od Občine, naj Sporazum javno razkrije oziroma ga posreduje VZMD. Občina in družba Mlino se na vse načine upirata razkritju »javno koristnega« Sporazuma in kljub dokončni odločbi Informacijskega pooblaščenca VZMD in s tem tudi širši javnosti še vedno onemogočata dostop do Sporazuma.

O zadevnem upravljanju Občine s kapitalsko naložbo v Mlinotest sicer opravlja Revizijo Računsko sodišče RS, s ciljem izreka mnenja o pravilnosti in učinkovitosti poslovanja Občine na področju pridobivanja in upravljanja s kapitalskimi naložbami, pri čemer revidira pridobitev delnic družbe Mlinotest, s strani Občine in njeno ravnanje s to kapitalsko naložbo.

Iz VZMD so že 05.08.2016 na Občino naslovili zahtevo za dostop do informacij javnega značaja, saj so bili prepričani, da Sporazum vsebuje informacije, ki jih je Občina na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) v roku največ 20 dni zavezana posredovati prosilcu (VZMD). Občina je čakala do zadnjega trenutka in zahtevo v delu, ki se je nanašala na Sporazum, zavrnila, saj naj bi bila njegova vsebina poslovna skrivnost. Občina je izkoristila vse pravne možnosti po Zakonu o splošnem upravnem postopku, da bi Sporazum vendarle ostal javnosti skrit. Zadeva je navsezadnje končala pri Informacijskem pooblaščencu, ki je zahtevi VZMD v celoti ugodil in z dokončno upravno odločbo, z dne 08.05.2017, Občini naložil, da posreduje Sporazum v celoti.

V postopku odločanja je Informacijski pooblaščenec vpogledal v besedilu Sporazuma ter ugotovil, da ta med drugim določa tudi »način sodelovanja pri uresničevanju glasovalnih pravic iz delnic Mlinotesta (z oznako MAJG) na skupščini Mlinotesta ter pravila glede odsvojitve in obremenitve delnic z oznako MAJG.« Poenostavljeno, Občina je za nakup delnic Mlinotesta namenila skoraj 1 mio EUR občinskih sredstev, vendar sedaj ni samostojna niti pri uresničevanju glasovalnih pravic, niti pri odsvojitvi teh delnic. Ali to morda pomeni, da v primeru prodaje v letu 2018, Občina sploh ne more ponuditi paketa Mlinotestovih delnic najboljšemu ponudniku, ampak jih je zavezana prodati zgolj in samo družbi Mlino?!

Ob tem je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, izpostavil: »Popolnoma nerazumljivo je, da Občina vstopa v pravna razmerja z zasebno družbo, pri tem »v javnem interesu« sklepa različne sporazume in porabi skoraj 1 mio EUR občinskega denarja, vendar vsebine sporazumov nikakor ne želi razkriti niti svojim občanom,« ter sklene: »Edini smiseln razlog, da Občina »skriva« vsebino Sporazuma, bi lahko bil v tem, da Sporazum ni v sklenjen v interesu Občine, ampak v interesu zasebne družbe Mlino, na kar v VZMD opozarjamo že od vsega začetka.«

Spomnimo, Občina je 19.12.2014 sprejela sklep o razglasitvi občinskega interesa, ki je bil podlaga za nakup delnic družbe Mlinotest v višini 930.000,00 EUR. Župan je investicijo upravičeval s trditvami, da je to potrebno z vidika varstva »velike stopnje zaposlenosti, ki predstavlja predpogoj za socialno blaginjo občine in občanov«.

Iz Odloka o proračunu Občine Ajdovščina za leto 2018, ki so ga pridobili v VZMD, izhaja, da namerava Občina v letu 2018 prodati delnice Mlinotesta in sicer za isti znesek, kot so bile kupljene leta 2015 (930.000,00 EUR)! V tem letu naj bi tudi prenehal javni interes s tem v zvezi, o čemer bo Občinski svet sprejel sklep. Ali morda v letu 2018 Občini ne bo več v interesu zasledovanje socialne blaginje občine in občanov?! Je morda Občini kar naenkrat vseeno za ohranitev sedeža družbe Mlinotesta v Ajdovščini in ohranjanje delovnih mest? Ali pa je nemara managementu Mlinotesta v vmesnem času uspelo »napraskati« dovolj denarja za odkup tega deleža in je potreba po »parkirišču« prenehala?

Je morda končni kupec delnic že znan? Pri VZMD se utemeljeno bojijo, da je temu tako in da bo Občina svoj delež prodala družbi Mlino, ki je v večinski lasti treh članov uprave Mlinotesta. To bi pomenilo, da je Občina zgolj »parkirišče delnic«, ki ga družba Mlino uporablja, ker kapitalsko sama ni dovolj močna za pridobitev tako velikega paketa delnic. Vsekakor je lažje odložiti nakup delnic za 3-4 leta, ves ta čas pa delnice zate »brezplačno hrani« javnopravni subjekt z javnim denarjem. Našo predvidevanja potrjujejo tudi ugotovitve Informacijskega pooblaščenca, ki je z vpogledom v Sporazum ugotovil, da ta vsebuje določbe o odsvojitvi in obremenitvi delnic Mlinotesta.

Predsednik VZMD se pri tem sprašuje: »Kako je mogoče, da Občina, kot javnopravni subjekt, pridobi paket delnic v višini 930.000,00 EUR, prevzema odgovornost za milijonske obveznosti zasebne gospodarske družbe, po preteku 4 let pa te iste delnice proda po isti ceni, skoraj gotovo tudi že vnaprej določenemu kupcu? Ali nima takšno ravnanje vseh znakov in učinkov brezobrestnega posojila? Ali morda ne obstajajo določeni evropski predpisi, ki takšna ravnanja prepovedujejo in sankcionirajo?«

Po prepričanju VZMD takšno ravnanje Občine nikakor ne bi prestalo t.i. testa zasebnega investitorja, ki je metoda ugotavljanja, ali je prejemnik (v tem primeru Mlino) prejel ugodnost, ki je pod normalnimi tržnimi pogoji ne bi pridobil in je zato tako ugodnost mogoče opredeliti kot nedovoljeno državno pomoč. V VZMD tako pospešeno pripravljajo ustrezne naznanitve Evropski komisiji, ki bo tako lahko podala dokončen odgovor na vprašanje, ali takšno, ekonomsko povsem nesmotrno ravnanje Občine, ni očitna oblika nedovoljene državne pomoči.

Ni mogoče spregledati podobnosti med ravnanjem Občine in družbe Vipa Holding d.d. – v likvidaciji, v povezavi z načrtovano prodajo delnic Mlinotesta. Tudi Vipa Holding se je z družbo Mlino dogovorila, da bo delnice Mlinotesta prodajala do leta 2020. Družba je sicer že 5 let v postopku likvidacije, vendar bo očitno pravi trenutek za odprodajo takrat, ko bo družba Mlino dovolj kapitalsko močna, da pridobi delnice Mlinotesta. 7.760 malih delničarjev, ki bi si želeli po vseh teh letih vendarle priti do kakšnega izplačila, ki bi jim vsekakor pripadlo, in občani, ki pričakujejo smotrno uporabo občinskih sredstev, očitno niso nikakršen dejavnik.

Kot je še izpostavil Predsednik VZMD so zelo radovedni, kako bo župan znal pojasniti, kje »tiči« javni interes, ob naslednjih dejstvih:

1) zakaj »skrivati« vsebino Sporazuma, ki naj bi bil sklenjen v javno korist in naj bi služil interesom Občine;

2) Občina je pridobivala delnice Mlinotesta po 50% višji ceni kot družba Mlino, kljub temu, da je imela z družbo Mlino sklenjeno Konzorcijsko pogodbo, kar bi jo moralo postavljati v enakovreden položaj;

3) Občina je sodelovala v prevzemnem postopku in solidarno jamčila za potencialne milijonske obveznosti iz tega naslova, ob tem se je pa v korist družbe Mlino odpovedala pravici do pridobivanja delnic Mlinotesta po ceni 1,10 EUR, kljub temu, da jih je sama pridobivala po ceni 4,36 EUR. Mar kupovanje »poceni« delnic ni v javnem interesu temveč je javni interes prisoten le tedaj, ko je delnice »mogoče« kupiti dražje?

Postopek prevzemanja Mlinotesta s strani zasebne družbe Mlino (z minimalnim lastnim vložkom) bi lahko strnili v naslednje korake:

1) odkup terjatve s 50% diskontno stopnjo, pri čemer terjatev izvira iz posojila, ki ga je v imenu dolžnika najel njegov takratni zastopnik (www.vzmd.si/novice/mlinotest-nova-sokantna-razkritja-v-primeru-spornega-managerskega-prevzema-druzbe-ob-oskodovanju-11-000-delnicarjev-vipe-holding-gorenjske-banke-mlinotesta-in-obcine-ajdovscina), sedaj pa član uprave Mlinotesta in družbenik družbe Mlino, Matija Majcenovič;

2) interese tako upnika (Mlino) kot dolžnika (Vipa Holding) v istem postopku zastopa isti odvetnik (Blaž Praček) (www.vzmd.si/novice/mlinotest-niz-sokantnih-razkritij-in-dokumentov-v-managerskem-prevzemu-odvetnik-pracek-zastopal-tako-dolznika-vipa-holding-kot-tudi-upnika-mlino-posojilo-zavarovano-z-delnicami-mlinotesta-atvp-pa-povezav-ne-vidi), ki je prav tako eden izmed družbenikov v družbi Mlino;

3) »prikritje« pomembnih notranjih informacij (www.vzmd.si/novice/atvp-prejel-sum-prikritja-notranje-informacije-pri-managerskem-prevzemu-mlinotesta-obvladovana-vipa-holding-prikrila-dobljeni-spor-z-abanko-o-zastavni-pravici-86-vsega-premozenja-vzmd-objavlja-sodbo-15-milijonsko-oskodovanje), ki zadevajo tisoče malih delničarjev in drugih vlagateljev, da je spor o veljavnosti bremen na 1.655.354 delnicah Mlinotesta v lasti Vipe Holding, že v septembru 2016 pravnomočno končan v korist Vipe Holding - tisti, ki so s to informacijo razpolagali, so še dodatno pridobivali delnice Vipe Holdinga, ostali pa so množično opuščali svoje delnice, v prepričanju, da so le-te brez vrednosti;

4) Občina sodeluje pri prevzemu Mlinotesta tako, da z javnimi sredstvi nastopa kot »začasno odlagališče« delnic za nadrejenega zasebnega investitorja z nezadostnimi zasebnimi sredstvi; »Javni interes« po »socialni blaginji občank in občanov« tako sovpada z interesi managementa po prilastitvi Mlinotesta - kako dolgo bodo tudi drugi pristojni državni organi vse to le nemo opazovali?!


Sorodna sporočila:

ATVP prejel sum prikritja notranje informacije pri managerskem prevzemu MLINOTESTA - obvladovana VIPA HOLDING prikrila dobljeni spor z ABANKO o zastavni pravici 86% vsega premoženja (VZMD objavlja sodbo) - 15-milijonsko oškodovanje - Sreda, 12.04.2017

MLINOTEST – sodišče zavrglo tožbo družbe Mlino zoper mag. Verbiča zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve ob opozarjanju na sporni managerski prevzem - Sreda, 05.04.2017

MLINOTEST – niz šokantnih razkritij in dokumentov v managerskem prevzemu – odvetnik Praček zastopal tako dolžnika (VIPA HOLDING) kot tudi upnika (MLINO), posojilo zavarovano z delnicami Mlinotesta, ATVP pa povezav ne vidi! - Torek, 28.03.2017

MLINOTEST – nova šokantna razkritja v primeru spornega managerskega prevzema družbe, ob oškodovanju 8.797 delničarjev Vipe holding, Gorenjske banke, Mlinotesta in Občine Ajdovščina - Ponedeljek, 20.03.2017

Opozorilo javnosti zoper Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), kot jo vodi mag. Miloš Čas, in pred spreminjanjem zakonodaje izključno za ukinitev Delniške OPORE pri VZMD ter možnosti ohranjanja naložb malih vlagateljev - Četrtek, 22.12.2016

MLINOTEST - dodatna zamegljevanja spornega managerskega prevzema Mlinotesta s ponovnimi poizkusi diskreditacije VZMD, ki je sprožil sodni postopek - Četrtek, 24.11.2016

MLINOTEST - pri tajkunskem prevzemu uprava ne izbira sredstev ter stopnjuje laži in diskreditacije - VZMD objavlja dokumente - Ponedeljek, 29.08.2016

ATVP - VZMD pred Upravnim sodiščem zoper Agencijo sprožil postopke zaradi sporne zavrnitve zahteve za vpogled v spis v prevzemnem postopku in izdaje dovoljenja za sporni prevzem Mlinotesta s strani njegove uprave - Sreda, 24.08.2016

MLINOTEST - Uprava najavila postopke zoper mag. Verbiča, ta pa po zahtevah naslovljenih na ATVP zdaj zahteva od Župana Ajdovščine (enega od prevzemnikov) dostop do informacij javnega značaja - Ponedeljek, 08.08.2016

MLINOTEST - as regards Tuesday’s takeover bid VZMD has announced to take measures against ATVP (Securities Market Agency) and believes that the questionable and ignominious bid is not acceptable for the shareholders - Petek, 05.08.2016

MLINOTEST - ob današnji prevzemni ponudbi VZMD napovedal ukrepe tudi zoper ATVP ter izraža prepričanje, da sporna in sramotna ponudba za delničarje ni sprejemljiva - Torek, 02.08.2016

MLINOTEST - ob prevzemni nameri družbe Mlino želi VZMD z udeležbo v postopku izdaje dovoljenja ATVP zagotoviti primernost ponujene cene, ki bo pomembna tudi v primeru pričakovane iztisnitve/razlastitve 630 delničarjev - Četrtek, 28.07.2016

MLINOTEST - polemična letos že tretja skupščina v znamenju delitve dobička in statusa (lastnih) delnic - VZMD ponovno v izpodbijanje, delničarjem pa ves dobiček in rezerve iz preteklih let - Sreda, 18.05.2016

MLINOTEST - VZMD vložil tožbo za razveljavitev sklepov 27. skupščine, ki je potrdila nične sklepe 26. skupščine o zamenjavi vseh predstavnikov kapitala v Nadzornem svetu družbe - Ponedeljek, 21.03.2016

MLINOTEST - druga letošnja skupščina ni prinesla sprememb glede na prejšnjo - po opozorilih VZMD - zdaj razveljavljeno skupščino - Četrtek, 11.02.2016

MLINOTEST - današnja skupščina predčasno zamenjala oba člana nadzornega sveta - po opozorilih VZMD družba VIPA HOLDING - v likvidaciji izglasovala svoj Nasprotni predlog - VZMD kljub pomembnemu uspehu napovedal možnost izpodbijanja sklepa - Četrtek, 07.01.2016

MLINOTEST - pred jutrišnjo skupščino resno opozorilo največjemu lastniku, družbi VIPA HOLDING - v likvidaciji, naj zaščiti interese svojih 11.480 delničarjev in prepreči predlagano menjavo nadzornikov ter ohrani pogoje za konkurenčno prodajo delnic - Sreda, 06.01.2016

AJDOVŠČINA, LJUBLJANA, NOVA GORICA, VIPAVA - pestro in vzpodbudno dogajanje ob 5. Ljubljana Forumu ter obisku gospodarske delegacije iz Jaroslavlja - Četrtek, 08.10.2015

 


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev