Na sedežu VZMD sta danes stališča in poglede na predlog Zakona o spremembi Zakona o investicijskih družbah in družbah za upravljanje (ZISDU-1D) predstavila mag. Stanislav Valant, predsednik Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov - GIZ (ZDU-GIZ) in predsednik uprave NFD holdinga, d.d., ter Marjetka Fuchs, članica uprave Krekove družbe, d.o.o. Poleg mag. Kristjana Verbiča se je pogovora udeležil tudi ddr. Tadej Kotnik, član Strokovnega sveta VZMD, ki se je mag. Verbiču pridružil tudi na sestanku s predstavniki Ministrstva za finance (MF) konec prejšnjega tedna.

Mag. Stanislav Valant je uvodoma poudaril, da se lahko vrednosti naložb razvrednotijo, če se v zakonodajnem smislu ne bo nič spremenilo, kar predstavlja velik problem in predvsem oškodovanje malih delničarjev. Ddr. Tadej Kotnik je predstavil vsebino analiz in pogovorov s strokovnjaki, na osnovi katerih so v VZMD prišli do zaključka, da identificirani problemi niso tako akutni. Predsedniku ZDU-GIZ je podrobneje opisal predlog VZMD, ki enake učinke dosega ob bistveno manjšem poseganju v pravice vlagateljev. Pri tem je poudaril, da je triletno podaljšanje roka za uskladitev netržnih naložb skrajno obdobje, na katero je VZMD pripravljen pristati. Kakršnokoli podaljševanje roka za preoblikovanje investicijskih družb v vzajemne sklade pa je za VZMD nesprejemljivo, saj bistveno posega v pravice vlagateljev.

Mag. Stanislav Valant je argumentirani predlog pozdravil in se z njegovo vsebino strinjal ter poudaril, da je tako oblikovani predlog spremembe zakonodaje v smislu podaljšanja roka za uskladitev netržnih naložb zanj in za ZDU-GIZ sprejemljiv.


Marjetka Fuchs, članica uprave Krekove družbe, se v imenu Zvon Ena ID, d.d., za razliko od mag. Stanislava Valanta, s predlogom VZMD ni strinjala in poudarila, da ta trenutek slovenska likvidnost onemogoča odprodajo presežnih deležev po ustreznih cenah. Po besedah ge. Fuchsove se v Krekovi družbi bojijo, da bo po preoblikovanju prišlo do velikih odlivov na primarnem trgu. Njene bojazni sta predstavnika VZMD argumentirano zavrnila ter ji predlagala temeljito proučitev javno objavljenih stališč in predlogov VZMD.