Zaskrbljenost zaradi neusklajenega portfelja za preoblikovanje investicijske družbe NFD 1.

Napoved izpodbijanja šokantne prakse ukinitve vseh nadomestil nadzornikom Slovenijalesa s strani Zavarovalnice Triglav!  

 

Na 16. skupščini družbe NFD 1, d.d., ki ima še vedno blizu 36.000 delničarjev in se je je udeležilo 22,22 % kapitala, je predsednik VZMD, kot edini razpravljavec, upravi (oz. predsedniku Romanu Ambrožu) zastavil prenekatero vprašanje, predhodno obravnavano tudi v okviru Strokovnega sveta VZMD. Izrecno zaskrbljenost je mag. Verbič ponovno izrazil spričo deleža netržnih naložb, ki še vedno presega 20 %, kar ne odraža potrebnih in zakonsko predvidenih prizadevanj za preoblikovanje družbe v vzajemni sklad. Tako zdaj NFD 1 ostaja edina investicijska družba, ki korakov v tej smeri še vedno ni izvedla v zadostni meri - potem ko jih je po Kroni Senior, d.d., in KD ID, d.d., naposled tudi Zvon 1 ID, d.d. Ob tem je mag. Verbič spomnil, da je bil NFD 1 pobudnik predloga sprememb ZISDU-1D, s katerim bi se skrajnji rok za preoblikovanje investicijskih družb v vzajemne sklade podaljšal še za tri leta - ta poskus spremembe zakona v lanskoletnem počitniškem času in to po skrajšanem postopku je predstavnikom VZMD uspelo ustaviti po predstavitvi argumentov pristojnemu Ministrstvu za finance v dneh 20., 22. in 24. 7. 2009, pa tudi v nadaljevanju, zaradi česar novela ZISDU ni bila uvrščena v Normativni program dela Vlade RS za leto 2010.

 

Tako je mag. Verbič upravi zastavil tudi vprašanja o preseganju deležev v primeru tržnih naložb, ne-objavi vabila za oddajo ponudb, o razlogih za odsotnost sklepa o preoblikovanju NFD 1 v vzajemni sklad ter predvidenem rokovniku postopkov, spričo iztekajočih se zakonskih rokov (junij 2011), potrebnim ponovnim sklicem skupščine, obstoju morebitnih tozadevnih pravnih mnenj, vključno s šestimi meseci, za potrditev s strani ATVP in potencialnimi zapleti. Posebej je bilo opozorjeno še na »unikatno« nenormalno stanje, da ima investicijski sklad (dolgoročni) kredit že od leta 2008, čeprav se je ta odtlej znižal s cca. 24 mio na 15 mio EUR.

Predsednik uprave Roman Ambrož je podal temeljite odgovore in pojasnila ter zagotovil, da bo mnenje DURS posredovano VZMD oz. vsem delničarjem, ki so/bodo izrazili takšen interes. Uprava (NFD, d.o.o.) in nadzorni svet sta prejela soglasno razrešnico, predlog sklepa o ne-razdelitvi 32.730.463,80 EUR bilančnega dobička je bil sprejet s 56,66 % večino prisotnega kapitala, medtem ko predlagane spremembe in dopolnitve statuta niso bile sprejete, saj jih je podprlo nezadostnih 67,06 % prisotnega kapitala.

16. skupščina družbe Slovenijales, d.d., je prinesla dodatno zaskrbljujočo prakso z vidika standardov in ravni upravljanja družb v Republiki Sloveniji, na kar je na skupščini s precejšnjo mero čudenja opozoril mag. Verbič ter pozval k zavrnitvi predlaganega sklepa o popolni ukinitvi kakršnihkoli nadomestil, sejnin ipd. za člane nadzornega sveta in njegovih komisij. Pri tem je izrecno opozoril na nedopustnost ustvarjanja razmer, ki neizbežno vodijo v stopnjevanje zmanjševanja strokovnosti, motivacije in odgovornosti organov nadzora družb. Predsednik VZMD je prejel šokantno pojasnilo, da takšen predlog podpira večinski (61,74 %) lastnik Zavarovalnica Triglav, d.d., ter da so nadzorniki že »nekako preskrbljeni« s tega naslova! Takšno, nezaslišano logiko je potrdilo tudi glasovanje, saj je ob prisotnosti 83,55 % kapitala (Zavarovalnica Triglav, KAD, SOD in VZMD) predlog podprlo 86,94 % - torej večinski lastnik in eden od »paradržavnih« skladov.

Uvajanje takšne prakse bi vsekakor prineslo katastrofalne posledice na področju (že sicer nič kaj zglednega) upravljanja družb v Republiki Sloveniji, zato je predsednik VZMD napovedal izpodbojno tožbo. Poleg tega je na skupščini - tudi tokrat kot edini razpravljavec - zastavil vprašanje o vlogi nadzornega sveta v lanskem letu ter nasprotoval podelitvi razrešnice - spričo odsotnosti (!?!) kogarkoli od članov ali predstavnikov nadzornega sveta predlagane ne-podelitve razrešnice upravi družbe za leto 2009 (glej dogajanje na 15. skupščini Slovenijales, d.d.).

Mag. Verbič je razpravljal še o interesu blizu 1.300 malih delničarjev po izstopu iz lastniške strukture družbe, seveda po primerni, pošteni ceni, ne-delitvi dividend oz. 12.138.613,36 EUR bilančnega dobička ter predsednika uprave povprašal o stališču in možnostih za delitev izrednih dividend, v primeru sprostitve blokiranih sredstev oz. rezervacij iz naslova terjatev Jugobanke ter postopkov, ki tečejo v Sloveniji, ZDA in Srbiji, zahtevek pa naj bi dosegal 36,6 mio EUR, zaradi česar je sodišče blokiralo 10 mio EUR Slovenijalesovih sredstev in dovolilo vpis predznambe hipoteke na nepremičnino - poslovno stavbo na Dunajski 22 v Ljubljani.

 

Zaveza o obravnavi možnosti delitve izrednih dividend s strani uprave in nadzornega sveta, v primeru sprostitve sredstev oz. ugodnega izteka postopka, je bila vključena v zapisnik skupščine, ki sicer - podobno kot prejšnja, 15. skupščina Slovenijales, d.d.  - ni podelila razrešnice upravi, je pa sprejela soglasje k Pogodbi o pripojitvi družbe Lesnina LGM d.d., k družbi Slovenijales, ki jo je na prejšnji skupščini uprava umaknila brez pojasnila.

 

VZMD.TV - poročilo s 15. skupščine družbe Slovenijales, 24. 8. 2009:

 

 

 

VZMD.TV - poročilo o prvem primeru preoblikovanja investicijske družbe v vzajemni sklad po ZISDU - skupščina družbe Krona Senior, 1. 3. 2010:

 

 

 
 

Še nekaj tozadevno relevantnih poročil VZMD.TV: