Po sinočnji razpravi je VZMD danes sprejel stališče o dokapitalizaciji Nove KBM, d.d., ter odzivu Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) ob njenem pričetku. Glede na okoliščine v VZMD dokapitalizacijo Nove KBM podpirajo in ob tem državo oz. upravljavce lastništva Republike Slovenije pozivajo, naj vendarle prekinejo z večletno prakso neodgovornega ravnanja, posebej do strateško pomembnih naložb, ter drugi največji slovenski banki in največji delniški družbi po številu delničarjev, omogočijo normalno poslovanje. Nova KBM je po številu delničarjev največja slovenska delniška družba. Malih delničarjev je preko 99.000 in imajo v lasti kar 35 % vseh delnic družbe. Zaradi nasprotujočih informacij o dokapitalizaciji, se ti v zadnjem času toliko bolj obračajo na Informacijsko pisarno pri VZMD.

 

Odgovornost VZMD do vprašanja prihodnosti Nove KBM je še toliko večja, ker - vse od leta 2007 ter javne prodaje deleža Republike Slovenije - aktivno in pozorno spremlja dogajanja povezana z družbo (kronološki pregled spodaj), sodeluje pri zbiranju pooblastil njenih delničarjev ter zagotavlja ustrezno informiranost, kompetentno zastopanje in učinkovito uveljavljanje interesov delničarjev, pri čemer ne gre zanemariti dejstva, da je član Nadzornega sveta družbe tudi mag. Janez Košak, ki je bil kot član izvoljen leta 2009, na podlagi predloga VZMD.

V VZMD so glede na okoliščine in javno dostopne podatke prepričani, da je dokapitalizacije Nove KBM potrebna. Razlogov za to je več, kot glavnega pa izpostavljajo potrebo po izdatnejšem ter nemotenem financiranju slovenskega gospodarstva, pravnih in fizičnih oseb. Sveža sredstva so neobhodna tudi zaradi zagotavljanja kapitalske ustreznosti druge največje slovenske banke in t.i. stress testov, ki se obetajo. V VZMD opozarjajo, da bi se ob morebitnem neuspehu dokapitalizacije lahko poslabšala bonitetna ocena Nove KBM, kar bi gotovo podražilo zadolževanje na mednarodnih finančnih trgih, to pa bi se odrazilo vsaj v ceni posojil.

Ob doslej izkazanem zaupanju malih delničarjev (predstavniki VZMD so na skupščinah vselej zastopali največ - tudi do štiri tisoč - delničarjev) kaže posebej izpostaviti predkupno pravico vseh obstoječih delničarjev. Če Republika Slovenija - kot največji lastnik Nove KBM, ključen za sprejem oz. potrditev aktualnega načina dokapitalizacije(!) - ni pripravljena sodelovati v dokapitalizaciji banke je to njena legitimna pravica in bržčas vprašanje prioritet. Pri tem pa v VZMD z negodovanjem opozarjajo na obžalovanja vredne mešane signale, ki jih država pošilja na že tako nestabilen finančni trg. S tem pa največji lastnik ogroža, ne le dobrega poslovanja banke, temveč tudi kapitalske vložke vseh ostalih lastnikov.

Ob tem velja opozoriti tudi, da je bilo - za razliko od nekaterih drugih bank v neposredni ali posredni državni lasti - poslovanje Nove KBM v letu 2010 dobro. V skladu z revidiranimi rezultati je dobiček Skupine Nove KBM iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami znašal 101.223.000 EUR, čisti dobiček pa 11.413.000 EUR. Dobiček banke iz rednega poslovanja je v letu 2010 znašal 11.365.000 EUR, čisti dobiček pa je dosegel 9.372.000 EUR. Ti rezultati banko nedvomno uvrščajo med uspešnejše finančne sisteme v Republiki Sloveniji.

Tudi zaradi tega v VZMD pričakujejo, da bo - za razliko od lanskega leta, kjer predstavniki ostalih lastnikov niso v zadostni meri podprli nasprotnega predloga VZMD o delitvi dobička (podprli so ga praktično vsi pooblastitelji VZMD) - Nova KBM v letošnjem letu izplačala dividende v skladu z dividendno politiko, ki predvideva izplačilo vsaj 35 % dobička delničarjem (skladno z zavezo iz Prospekta javne prodaje).

Uspešno izvedena dokapitalizacija tudi za male delničarje bržčas pomeni plemenitenje vložka in ustrezno izplačevanje dividend, banki pa bo omogočila ustrezno rast in razvoj in še hitrejše zasledovanje njene poslovne strategije. Podpora dokapitalizaciji, tudi s strani države, pa bi vsem delničarjem, posebej malim, nedvomno utrdila prepričanje, da upravljavci s premoženjem Republike Slovenije razumejo položaj malih delničarjev ter cenijo njihovo pomembno in stabilno prisotnost v lastniški strukturi druge največje slovenske banke.

 

Kronološki pregled relevantnih sporočil in prispevkov o aktivnostih VZMD, povezanih z družbo Nova KBM, d.d:

VZMD.TV - poročilo z včerajšnje 19. skupščine družbe NKBM, d.d. - nespoštovanje zavez iz Prospekta javne prodaje državnega deleža ter ponovna demonstracija daljnosežno neodgovornega ravnanja upravljavcev lastnine Republike Slovenije - Sreda, 23.06.2010

NKBM - pred današnjo skupščino izjemna podpora nasprotnemu predlogu in pooblaščencu VZMD; nekateri »predstavniki malih delničarjev« pa vendar proti delitvi dividend in spoštovanju zaveze ob javni prodaji - Torek, 22.06.2010

NKBM - nekateri »predstavniki« malih delničarjev začuda proti delitvi dividend in spoštovanju zaveze ob javni prodaji - nasprotni predlog VZMD namenja celoten bilančni dobiček delničarjem - OPOZORILO OB IZBIRI POOBLAŠČENCA ! - Četrtek, 10.06.2010

NKBM - obvezna delitev dividend ter spoštovanje zaveze ob javni prodaji: nasprotni predlog VZMD namenja celoten bilančni dobiček delničarjem - Ponedeljek, 31.05.2010

Komisija za izbor kandidatov o vlogi članov nadzornih svetov VZMD in predlogu Združenja seniorjev - Četrtek, 05.11.2009

Uprava NKBM prejela nasprotna predloga VZMD - novi nadzornik naj bo predstavnik malih delničarjev - Četrtek, 11.06.2009

INFOND - VZMD vložil tožbo in predlog za začasno odredbo - Torek, 26.05.2009

Proces NKBM - sramota zakonodaje, sodstva in (pravne?!) države - Četrtek, 30.04.2009

Petrol po poti NKBM?! Odprto pismo KAD-u in SOD-u - Četrtek, 12.03.2009

Sporne spremembe statuta in novi nadzorniki NKBM še pred višjim sodiščem - Torek, 23.12.2008

Jutri na sodišču v Mariboru obravnava izpodbojnih tožb VZMD zoper Novo KBM - Ponedeljek, 03.11.2008

VZMD vložilo izpodbojne tožbe zoper NKBM - Petek, 18.07.2008

VZMD OGORčENO NAD RAVNANJEM PREDSTAVNIKOV DRŽAVE NA SKUPŠčINI NKBM - Torek, 08.07.2008

VZMD predstavlja izbrana kandidata za članstvo v nadzornem svetu NKBM - Petek, 04.07.2008

Skupščina NKBM - Ponedeljek, 30.06.2008

Stališče VZMD do podtikanj »NKBM ne damo« - Sreda, 18.06.2008

Skupščina NKBM - nasprotni predlog VZMD - Torek, 17.06.2008

Uprava NKBM za uveljavitev interesov malih delničarjev - Petek, 13.06.2008

VZMD nadaljuje pogajanja z NKBM - Ponedeljek, 09.06.2008

Resno zaskrbljeni za NKBM - z današnje novinarske konference - Petek, 23.05.2008

NKBM - vabilo na novinarsko konferenco - Sreda, 12.03.2008

Zahteva za sklic skupščine NKBM - Petek, 07.03.2008

Minister za finance na uradni pogovor sprejel predsednika VZMD - Sreda, 27.02.2008

S predsednikom Uprave NKBM o skupščini in 2. fazi »lastninjenja« - Torek, 19.02.2008

 

VZMD.TV - nekaj relevantnih poročil:

Nespoštovanje zavez iz Prospekta javne prodaje državnega deleža ter ponovna demonstracija daljnosežno neodgovornega ravnanja upravljavcev lastnine Republike Slovenije - zadnja, 19. skupščina NKBM, 22. 6. 2010:

 

 

Razočaranje nad ravnanjem upravljavcev lastnine Republike Slovenije - 17. skupščina NKBM, 8. 7. 2008:  

 

Poziv VZMD delničarjem NKBM pred skupščino (30. 6. 2008):  

 

Pogovor s predsednikom VZMD o problematiki NKBM v oddaji NET TV »1 na 1«, 26. 5. 2008 (1. od 5 delov):  

 

Pogovor s predsednikom VZMD po skupščini NKBM - Vesti na Vest.si, 8. 7. 2008:

 

 

Dokumentacija (sodba, tožba, pritožba, predlogi, odgovor NKBM in priloge) sodne kalvarije v primeru tožbe VZMD zoper nezakonito (s strani predstavnikov države!) izvolitev nadzornega sveta na skupščini NKBM, ki jo je VZMD javno objavil 30. 4. 2009: