Danes so še zadnji delničarji (od prek 102.400) Nove Kreditne banke Maribor, d.d., prejeli pooblastila za 19. Skupščino NKBM, sklicane za 22. 6. 2010. Na pooblastilih lahko delničarji izbirajo med šestimi predlaganimi pooblaščenci, med njimi pa sta - poleg mag. Kristjana Verbiča, predsednika VZMD - še dva »predstavnika« malih delničarjev (Rajko Stanković, predsednik Društva MDS - Mali delničarji Skupaj smo močnejši in Stanislav Zajšek - predsednik Zavoda za izobraževanje in zastopanje malih delničarjev Maribor), ki pa presenetljivo predlagata glasovanje proti nasprotnemu predlogu VZMD in s tem proti delitvi kakršnegakoli dobička delničarjem, saj podpirata predlog uprave in nadzornega sveta, da se dividend ne deli - in to navkljub drugačni zavezi iz Prospekta ponudbe delnic Nove KBM javnosti. VZMD zato poziva delničarje NKBM, da posebej pozorno preberejo pooblastilo ter za zastopanje na skupščini pooblastijo mag. Kristjana Verbiča (za lanskoletno skupščino je prejel 3.808 pooblastil - približno tretjino vseh oddanih), ki edini od predlaganih pooblaščencev podpira delitev dobička delničarjem, hkrati pa podpira tudi predlog Društva MDS, da se za nadomestnega člana nadzornega sveta izvoli dr. Simon Čadež, namesto s strani nadzornega sveta predlaganega dr. Aleša Krisperja. Sicer je VZMD s predlogom za člana nadzornega sveta - predstavnika (malih) delničarjev mag. Janeza Košaka - uspel na lanskoletni skupščini. »Kot vselej VZMD načelno, domišljeno in brezkompromisno podpira predloge, ki so v interesu malih delničarjev - ne glede na to, kdo je pobudnik ali predlagatelj. Žal se v primeru NKBM ponovno izkazuje povsem drugačna praksa nekaterih drugih »zastopnikov« in združenj malih delničarjev, ki je v popolnem nasprotju z načelom: skupaj smo močnejši je stališča VZMD komentiral mag. Verbič. 

V okviru 7-dnevnega roka od sklica skupščine je VZMD 28. 5. 2010 vložil nasprotni predlog k predlogu sklepa 3.1, kot sta ga predlagala uprava in nadzorni svet družbe Nova Kreditna banka Maribor, d.d. (NKBM). Z njim VZMD predlaga delitev praktično celotnega bilančnega dobička med delničarje, torej dividendo 0,11 EUR bruto na delnico. Tako bi celoten znesek namenjen dividendam znašal 2.869.017,69 EUR, kar z vidika ustvarjenega celotnega dobička družbe v letu 2009 (12.146.762,73 EUR) nikakor ni veliko.

»V VZMD smo mnenja, da bi bilo smiselno v težkem letu dividende kvečjemu povišati, ne pa ukinjati. K takšnemu ravnanju smo tudi sicer pozvali upravljavce in predstavnike gospodarskih družb v Republiki Sloveniji, ki so v podobnih okoliščinah zmožne slediti in presegati začrtane dividendne politike ter višine izplačanih dividend v preteklih letih. V VZMD ugotavljamo, da je NKBM poslovala nad povprečjem bančnega sektorja. Delničarji so imeli, posebej glede na udeležbo pri javni prodaji delnic in dokapitalizacijo, v zadnjih dveh letih precejšnje kapitalske izgube. Poleg tega so delničarji - glede na Prospekt ponudbe delnic Nove KBM javnosti - upravičeno lahko računali, da bodo dobili izplačane dividende v višini 30 % čistega dobička, kar bi za leto 2009 znašalo 3.644.028,82 EUR je predlog utemeljil predsednik VZMD.

Ob tem v VZMD izpostavljajo, da ima NKBM preko 102.400 malih delničarjev, ki jim - zlasti v težjih časih in okoliščinah zaostrenih gospodarskih razmer - prejemki v obliki dividend pomenijo še neprimerno več kot sicer. Nova KBM je v preteklih letih izplačevala sorazmerno nizke dividende, preostale ustvarjene dobičke - oziroma njihov dobršen del pa praviloma namenjala rezervam. Poleg tega upravičena želja NKBM, da ohrani kapitalsko ustreznost v višini od 9 do 10 %, ne ogroža postavljenega cilja in izpolnitve zaveze iz Prospekta.

Sprejem nasprotnega predloga VZMD bi delničarjem, posebej malim, vsekakor veliko pomenil in hkrati utrdil prepričanje, da družba Nova KBM ter država Republika Slovenija, kot njen večinski lastnik (41,5 %), razumejo tudi položaj malih delničarjev ter ceni njihovo pomembno in stabilno prisotnost v lastniški strukturi družbe. Hkrati bi to imelo pozitiven vpliv tudi na udeležbo malih delničarjev pri morebitnih novih dokapitalizacijah banke.

Nekaj relevantnih poročil VZMD.TV:

s skupščine NKBM 8. 7. 2008:

 

 

Poziv VZMD delničarjem NKBM pred skupščino (30.6.2008):

 

 

Pogovor s predsednikom VZMD o problematiki NKBM v oddaji NET TV »1 na 1«, 26. 5. 2008 (1. od 5 delov):

 

Pogovor s predsednikom VZMD po skupščini NKBM - Vesti na Vest.si, 8. 7. 2008: