DSC 0841

S skupno sejo Odborov Državnega zbora RS za zadeve Evropske unije in za gospodarstvo, se je zjutraj pričel delovni obisk podpredsednika Evropske komisije (EK), pristojnega za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, Jyrki Katainena. Kot edini predstavnik zainteresirane javnosti se je seje udeležil predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki se je s podpredsednikom Katainenom sicer že srečal v Bruslju, tudi tokrat pa sta izmenjala nekaj besed. Podpredsednik EK se v Sloveniji mudi v okviru t.i. evropskega semestra, vsakoletnega ciklusa usklajevanja proračunskih, gospodarskih in reformnih procesov v državah članicah. Poleg seje v Državnem zboru vključuje še pogovore s predsednikom Vlade RS, delovno kosilo z ministrico za finance RS ter sprejem pri predsedniku RS.

 

V okviru skupne seje so člani Odborov, Jožef Horvat (NSi), Franc Breznik (SDS), Marko Ferluga (SMC) in Kamal I. Shaker (SMC), podpredsedniku EK zastavili več aktualnih vprašanj, med drugim povezanih s problematiko grozeče trgovinske vojne ter sankcij zoper Rusko federacijo. Z vidika prizadevanj in področja delovanja VZMD pa je relevantna vprašanja predstavniku EK zastavil poslanec dr. Franc Trček (Levica), ki se je dotaknil problematike t.i. vrtečih se vrat oz. prepletenosti politike in kapitala na ravni Evropske unije. Ob tem je polemično izpostavil lobiranje bivšega predsednika EK, José Manuela Barrosa, s katerim se je srečal tudi Katainen. V povezavi s škandalozno (pre)sanacijo (VIDEO) slovenskega bančnega sistema je že v preteklosti tudi VZMD pogosto opozarjal na incestno prepletenost državnih ter evropskih funkcionarjev s transnacionalno finančno industrijo.

Trenutno se mag. Verbič, kot partner Kazahstansko-slovenskega poslovnega kluba (KSBC), na Generalnem sekretariatu Vlade RS udeležuje seminarja »Kako poslovati s Kazahstanom«, v organizaciji SPIRIT Slovenija, skupaj s Kazakh Invest in Veleposlaništvom Republike Kazahstan na Dunaju ter ob tesnem sodelovanju s KSBC. Gre za pripravljalni seminar pred Slovensko-kazahstanskim poslovnim forumom, ob povratni gospodarski delegaciji iz Republike Kazhstan, ki bo potekala od 23. do 25. aprila v Ljubljani. Gospodarski obisk iz Kazahstana je odgovor na obisk ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, Zdravka Počivalška, na Expo Astana junija 2017 ter nadaljevanje večletnega tvornega sodelovanja slovenskih in kazahstanskih gospodarstvenikov v sklopu državnih delegacij.

Predsednik VZMD je Kazahstan obiskal že leta 2013, kot član delegacije, ki je spremljala ministra za zunanje zadeve RS, Karla Erjavca. V okviru mednarodnih poslovno-investitorskih programov Invest to Slovenia ‒ investo.si in Intenational Investors´ Network ‒ invest-to.net je tako mag. Verbič junija 2013 aktivno sodeloval na Kazahstansko-slovenskih poslovnih konferencah v prestolnici Astana (VIDEO prispevek RTV Slovenija) in v poslovnem, kulturnem in znanstvenem središču Almaty, ki so se ju udeležili predstavniki preko 230 kazahstanskih in 28 slovenskih podjetij. Na današnjem pripravljalnem seminarju pa so se - po uvodnih nagovorih direktorja Javne agencije SPIRIT Slovenija, mag. Gorazda Miheliča, predsednika KSBC, Dejana Štancerja, in konzul na Kazahstanskem veleposlaništvu na Dunaju, Kerim Kozhamberdiyev - zvrstile predstavitve bilateralnih gospodarskih odnosov med Slovenijo in Kazahstanom, programa gospodarskega obiska iz Kazahstana, poslovnih in investicijskih priložnosti ter podjetij in institucij v kazahstanski delegaciji, Kazahstansko-slovenskega poslovnega foruma ter nekaterih slovenskih podjetij.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev