Pretekli teden je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, na Predsednico Sveta VZMD, Janjo Žlogar Piano, naslovil pismo, v katerem jo je uradno seznanil z dejstvom, da je bil v 10-letnem sodnem procesu (VIDEO: https://youtu.be/ozu55eB_f2cobsojen zlorabe notranjih informacij, zaradi česar je - skladno s svojim osebnim prepričanjem - dolžan Svetu VZMD ponuditi odstop s funkcije Predsednika VZMD. Hkrati je mag. Verbič Predsednico Sveta zavoda zaprosil, da z nastalo situacijo seznani tudi člane Sveta ter da se slednji do te oz. ponujenega odstopa čimprej opredeli. Predsednica Sveta je sejo sklicala za prihodnji torek.

Sicer se je Svet VZMD, vključno s člani Strokovnega sveta VZMD, v preteklosti - s postopki VZMD (in mag. Verbiča osebno) v primeru Velana - sproti že seznanjal in tudi sprejemal stališča o postopkih, ki so bili s tem v zvezi sproženi zoper mag. Verbiča in VZMD s strani Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in Državnega tožilstva. Tako Predsednik VZMD v pismu med drugim povzema tudi dogajanje v mesecu avgustu, ko je časnik Delo, dne 02.08.2017, kot prvi - v članku z naslovom »Potrditev sodbe: Verbič je zlorabil notranje informacije« ter članku »Kristjan Verbič obsojen za zlorabo notranjih informacij« - poročal, da gre za edini primer obsodbe zaradi zlorabe notranjih informacij. Pri tem mag. Verbič tudi pojasni, da mu globoko v času sodnih počitnic, ko »sodišča sodnih pisanj ne vročajo, procesni roki pa ne tečejo« (vir: Vrhovno sodišče), zavrnitev njegove pritožbe ter potrditev sodbe prvostopenjskega sodišča ni bila vročena, čeprav je o sodbi izdatno poročalo Delo, informacijo pa so povzemali številni drugi mediji, pravniški portali, ATVP in celo Slovenski državni holding.

Zato je, kot navaja mag. Verbič, dne 14.08.2017, osebno odšel na vpisnik Okrajnega sodišča v Ljubljani, kjer je pridobil/prevzel Sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, ki je razsodilo, da se njegova pritožba in pritožba zagovornika zavrneta kot neutemeljeni ter se sodba sodišča prve stopnje potrdi, s čimer je torej pravnomočno obsojen za zlorabo notranjih informacij. Pri tem Višje sodišče v Ljubljani sodbo utemeljuje tudi s predlogom Delničarskega sporazuma, ki ga je VZMD pripravil in poslal vsem 542 manjšinskim delničarjem družbe Velana d.d. septembra 2007 (zato ga prilaga, čeprav se je Svet VZMD z njim seznanil že takrat). O nameri in pripravi Delničarskega sporazuma ter ključnih parametrih (poštena cena delnice) je VZMD (oz. Predsednik) javno komuniciral že pred njegovim prvim nakupom delnic Velane, opravljenim 05.09.2007, in je bila ta informacija vsaj teden dni pred njegovim nakupom tudi javno objavljena (časnik Dnevnik: 29.08.2007 - www.vzmd.si/novice/mediji-o-vzmd/mali-delnicarji-za-zdaj-ubranili-velanino-zemljisce in www.vzmd.si/images/PDF2/Velana.pdf ter 27.08.2007 - www.vzmd.si/novice/mediji-o-vzmd/apetiti-po-zemljiscu-velane-bi-lahko-ogrozili-proizvodnjo).

V nadaljevanju svojega pisma mag. Verbič spomni in izpostavi, da v dotičnem primeru managerskega prevzemanja družbe Velana, d.d., (VIDEO: www.youtube.com/watch?v=Me8f91_W6n0) ne VZMD, ne on - kot tipična »outsiderja«, ne pa »insiderja« - nista razpolagala z nikakršno notranjo informacijo. V avgustu 2007, ko je management že vse leto edini odkupoval delnice in sicer po mizerni ter celo s pritiski na zaposlene male delničarje, je VZMD javno komuniciral zadevno dogajanje ter pripravo delničarskega sporazuma, hkrati pa je bilo to večkrat objavljeno v množičnih občilih, kakor tudi dejstvo, da je cena delnice vsaj 10-krat podcenjena. Šele za tem - v septembru 2007 - je tudi sam (preko običajnega naročila na organiziranem trgu Ljubljanske borze) kupil 2.271 delnic Velane (0,16 %), o čemer so mediji tudi izdatno poročali že neposredno pred tem pa je delnica Velane beležila izdaten dvig cene na borzi (342 %). Z nakupom je želel - s čimer se je Svet VZMD takrat seznanil - tudi z osebnim zgledom jasno pokazati, da verjame v izjemno podcenjenost delnice Velane, organiziranje malih delničarjev v okviru Sekcije VZMD in delničarski sporazum, kot praktično edino formalno sredstvo povezovanja manjšinskih delničarjev. Vse to je bil tudi predmet obravnave v okviru Sekcije Velana pri VZMD, pa tudi v okviru članov Sveta in Strokovnega sveta VZMD, na razširjeni 8. redni seji Sveta, dne 20.04.2010 (VIDEO: www.youtube.com/watch?v=WzOwGSEqYCg in www.youtube.com/watch?v=-nTy66sLTmk).

V tej zgodbi je bil management Velane, d.d., bržčas edini, ki je razpolagal z vsemi pomembnimi informacijami glede poslovanja Velane in je tako bil edini resnični »insider« v zadevi. Mag. Verbič tako še navaja, da je zanj zato nepojmljivo, na kakšni podlagi je lahko sodišče za »insiderja« spoznalo nekoga, ki se je zoperstavil managementu delniške družbe in je razpolagal edinole z javno objavljenimi informacijami o delniški družbi ter z lastnim prepričanjem o podcenjenosti delnice. Povsem nedoumljivo je tudi, da je nekomu, ki je prepričan o podcenjenosti delnice in hoče z javnim delovanjem(!) povezati male delničarje - da ne bi bili več žrtev svoje razdrobljenosti, pri čemer je svojo prepričanost pripravljen podkrepiti s svojim lastnim premoženjem, torej s svojim lastnim vložkom - to njegovo pripravljenost in prizadevanja moč očitati. Tako naj bi notranjo informacijo predstavljalo praktično edino sredstvo povezovanja manjšinskih delničarjev - Delničarski sporazum - ki je bil tudi v primeru Velane delničarjem javno ponujen kot predlog.

Predsednik VZMD se v pismu z vso resnostjo sprašuje, koliko prevzemnikov delniških družb, ki so pred objavo svoje prevzemne namere začeli pridobivati in kopičiti nezanemarljive deleže v ciljni družbi – seveda po ceni brez prevzemne premije – so ATVP in sodišča procesirala?! Zakaj smejo potencialni prevzemniki pridobivati deleže v ciljni družbi in tega dejstva ne objavijo, vsaj dokler ne dosežejo praga pomembnega deleža (5 %)? Kako bi bilo torej mogoče, da nepomembnega deleža v ciljni družbi, na podlagi lastnih, javno sporočenih načrtov, ne bi smel po ugodni ceni pridobivati tudi mali delničar? Je mar nakup po ugodni ceni samo privilegij managementa družbe?! Očitno res, in hkrati v izrecnem nasprotju s temeljnim poslanstvom VZMD, o čemer žal priča tudi primer Velane. Namreč, po vseh letih prizadevanj VZMD za dosego in uveljavitev poštenega vrednotenja Velane - ki je bilo vsa ta leta predmet nezaslišanih manipulacij, prikrivanj ter skrajno zavajajočih prikazovanj, zaradi česar cena delnice praktično nikdar ni odražala dejanskega kapitala družbe - so bili manjšinski delničarji na skupščini 05.06.2015 iztisnjeni po ceni 3,00 € za delnico! Tako se je Izvršni odbor Sekcije Velana pri VZMD, ki je štela 265 delničarjev Velane (s skupno 9,94 % vseh delnic družbe, vključenih v delničarski sporazum), pred iztisnitvijo še zadnjič sestal ter sklenili javno opozoriti prevzemnika in glavnega delničarja (družbo Kompas Shop) na dejstvo, da je cena 3,00 € na delnico absolutno prenizka. To sta s predstavnikom Sekcije - tudi v pismu glavnemu delničarju Velane - med drugim utemeljila z dejstvom, da so v kapitalu družbe zemljišča vrednotena po nabavni vrednosti z leta 1969(!) …

Kot navaja mag. Verbič, je njegovemu nakupu delnic (in zgledu) že septembra 2007 sledil prvi postopek pred ATVP, ki je bil že leta 2008 ustavljen, leta 2010 pa je ATVP v isti zadevi(!) sprožil nov postopek ter izdal odločbo, ki je bil - po ponovnem posredovanju celotne dokumentacije ATVP - še istega leta spet ustavljen, odločba pa odpravljena. Leta 2011 so mediji pisali o začetku kazenskega postopka zoper njega, čeprav na Državnem tožilstvu še nekaj dni za tem, ko je o morebitnem postopku na tožilstvu osebno poizvedoval, nihče uradno ni vedel popolnoma nič in tudi ni obstajala uradna dokumentacija. Vsemu navkljub se je postopek dejansko začel, sodila pa mu je Okrajna sodnica Anja Gregorič Lozej, takrat sicer žena Sama Lozeja, Predsednika Nadzornih svetov Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD, danes SDH), katerega članica je bila tudi Simona Razvodnik Škofič, sicer žena Damjana Škofiča, Predsednika Nadzornega sveta Velane. Tako skozi celoten postopek ne čudijo niti »izjemna naključja«, kot so sklic sodne obravnave z vsemi pričami na isti dan in ob isti uri, kot je potekala tudi pomembna skupščina Velane (VIDEO: www.youtube.com/watch?v=S9BLG95BHNE). Zahtevi njegovega zagovornika, odvetnika Mihe Kuniča, za izločitev sodnice zaradi utemeljenega dvoma o njeni nepristranskosti, ob neposrednih in najtesnejših družinskih povezavah, sodišče ni ugodilo.          

Ob ponujenem odstopu - kot edini(!) doslej obsojen za zlorabo notranjih informacij - mag. Verbič izpostavi tudi dejstvo, da je VZMD, vse od ustanovitve leta 2005, praviloma prvi dvigal glas, se pogosto kot edini zoperstavljal »nedotakljivim«, opozarjal na stranpoti upravljanja državnega premoženja ter sprožil preko sto sodnih postopkov v prenekaterih primerih (poskusov) oškodovanj. Spomnimo se odmevnih primerov SCT, Aktiva, Vzajemna, Mercator, Zvon 1 & 2 Holding, Maksima holding, Istrabenz, NLBNova KBMLuka KoperSavaPivovarna LaškoPetrol in nenazadnje spornega prevzema Mlinotesta s strani njene uprave, pri čemer je zaradi odobritve takšnega prevzema VZMD tožil ATVP, medtem ko je management zoper njega sprožil kar dva kazenska postopka.   

Hkrati Predsednik VZMD spomni na številne primerev iztisnitev/razlastitev manjšinskih delničarjev iz družb Adria Airways, DanaDinos, HIT AlpineaJelovica, Kovinoplastika Lož, Metalka Commerce, Tekstina, Trimo, Turboinštitut, Varstroj itn. Uspešno - z doseženo dodatno denarno odpravnino za iztisnjene delničarje - so takšne postopke doslej zaključili v primerih družb Aktiva InvestColor, Gorenjski tisk, Terme 3000, Ilirija, Modra Linija Holding, SCT, SGP Kograd-Igem, SwatyVečer, kakor tudi izplačila iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: AGTriglav NaložbeTuristično podjetje Portorož, Yulon in Kemofarmacija, ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding, idr.

V luči sodnih postopkov, ki jim je VZMD (hkrati pa mag. Verbič osebno) izpostavljen, po njegovih besedah ne kaže spregledati nekaterih nedavnih odmevnih primerov: izbris imetnikov podrejenih obveznic in delnic slovenskih bank »Rop stoletja« (VIDEO: www.youtube.com/watch?v=vXpezj0t5as), kjer je VZMD (preko člana Strokovnega sveta ddr. Tadeja Kotnika) prvi podal pobude za presojo ustavnosti sporne novele Zakona o bančništvu ter edini podal kazensko ovadbo zoper vodstvo Banke Slovenije in naznanitev suma kaznivega dejanja zoper vodstvo NLB. Tudi v zadnjem času smo iz VZMD pogosto naslavljali vprašanja o (ne)delovanju pravne države v primerih razlaščenih imetnikov podrejenih obveznic in delnic, pogoltnosti finančne industrije in neodzivnosti ATVP in spremembi Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI), namenjeni izključno uničenju »Delniške OPORE« pri VZMD, kot edine resne alternative plenjenju malih vlagateljev s stani finančne industrije. Nedavno so bili sproženi tudi postopki za preprečitev škodljivih posledic imenovanja novega Nadzornega sveta v Luki Koper in Krki.

Pri vsem tem, zaključuje Predsednik VZMD, po njegovem osebnem prepričanju, »dejstvo, da sem - kot edini(!) doslej - obsojen zaradi zlorabe notranjih informacij, veliko pove predvsem o pravnem sistemu in režimu v Republiki Sloveniji ter vzvodih discipliniranja redkih, ki si še drznejo zoperstaviti spornim ravnanjem odtujene oblasti ter interesom vplivnih mešetarjev s premoženjem in kapitalom, ustvarjenim skozi generacije«. Navkljub vsem preprekam in resnim poizkusom »discipliniranja« VZMD, pa je uspelo praktično iz nič vzpostaviti institucijo, ki že 12 let uspeva - kolikor je le mogoče uspešno - ščititi interese malih (delničarjev), kljubovati nebrzdanemu grabežu ter dosegati tudi boljši ekonomski položaj celotne skupnosti. Ob navedenem in na deset-tisoč vlagateljev, neposredno vključenih v delničarske sporazume in postopke Združenja, je VZMD dosegel izjemno priznanje tudi v mednarodnem prostoru. Tako so bili lani že tretjič izvoljeni v Izvršni odbor Evropske federacije investitorjev (Better Finance), hkrati pa so od leta 2008 aktivni član Svetovnega združenja investitorjev (WFI), Mednarodnega sklada za trajnostni mir in razvoj (BSCSIF) ter vabljeni govorci na mednarodnih konferencah Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Svetovne Banke (WB), Mednarodnega združenja neodvisnih finančnih svetovalcev (CIFA), Mednarodne mreže pravnih pisarn (IFLN), European Federation of Building Societies (EFBS), International Union for Housing Finance (IUHF), Evropske mreže poslovnih angelov (EBAN), Luksemburškega združenja finančnih in kapitalskih skladov (ALFI), Mednarodne mreže Knowledge Economy Network (KEN) idr., med drugim imenovani tudi v Posvetovalno delovno skupino Stalnega odbora za korporativne finance pri Evropskem organu za vrednostne papirje in trge (ESMA), hkrati pa so vabljeni udeleženci mednarodnih delegacij pod vodstvom Evropske komisije …


Kronološki pregled relevantnih sporočil in prispevkov o aktivnostih VZMD, povezanih z družbo Velana, d.d.

VIDEO REPORTAŽA o 10-letju manipulacije VELANA: saga izigravanj, oškodovanj in pritiskov, vse do obsodbe predstavnika malih delničarjev - Četrtek, 29.09.2016

VIDEO odziv Predsednika VZMD na nepravnomočno obsodbo v primeru Velana ter poročanja nekaterih medijev - Ponedeljek, 19.09.2016

PRAVO SPET NA STRANSKEM TIRU - navkljub odsotnosti vsakršnih dokazov Predsednik VZMD obsojen v montirani 6-letni sodni farsi - pritožba že napovedana - Četrtek, 15.09.2016

VIDEO REPORTAŽA in ZAPISNIK z zadnje obravnave pred današnjim izrekom sodbe v sodni farsi zoper Predsednika VZMD - Četrtek, 15.09.2016

EKSKLUZIVNA VIDEO REPORTAŽA o nadaljevanju sodne farse tudi po današnjem naroku v neskončnem PROCESU ZOPER Predsednika VZMD - po zaslišanju Sodne izvedenke, zahtevi tožilke Tanje Ahčan po ponovnem zaslišanju ATVP - Petek, 12.02.2016

Kafkovski KAZENSKI PROCES ZOPER Predsednika VZMD v primeru Velana se tudi po zaslišanju Sodne izvedenke nadaljuje z izvajanjem vseh, v celotnem postopku že izvedenih dokazov, zaradi odsotnosti tožilke Tanje Ahčan na prejšnjem naroku ter njenem tokratnem vztrajanju pri ponovnih zaslišanjih! - Četrtek, 17.12.2015

VIDEO REPORTAŽA - nadaljevanje sodne farse oz. montiranega kazenskega procesa zoper Predsednika VZMD, tudi po uspešno izpeljani razlastitvi/iztisnitvi malih delničarjev družbe Velana - Četrtek, 10.09.2015

VELANA - VZMD argumentirano poziva prevzemnika Kompas Shop k zvišanju prevzemne cene ter upoštevanju realne vrednosti družbe in njenega premoženja - Torek, 31.03.2015

ŠKANDALOZEN SODNI PROCES - EKSKLUZIVNA VIDEO REPORTAŽA z današnje obravnave, preložene na nedoločen čas, po predlogu odvetnika Predsednika VZMD za izločitev sodnice Anje Gregorič Lozej, zaradi utemeljenega dvoma o njeni nepristranskosti, ob družinsko-poslovnih vezeh in neverjetnih naključjih pri Velani, KAD-u in Slovenskem državnem holdingu (SDH), kjer nadzornim svetom predseduje njen soprog Samo Lozej - Petek, 13.06.2014

 

VIDEO REPORTAŽA z današnjih skupščin družb TELEKOM SLOVENIJE in VELANA - Ponedeljek, 01.07.2013

VELANA - na današnji skupščini nonšalantno o neizvajanju oddelitve premoženja; nov nadzorni svet ter sprejet nasprotni predlog VZMD - odgovornosti za milijonsko poravnavo z Međimursko banko ne prevzema skupščina, pač pa ta ostaja na poslovodstvu - Torek, 26.06.2012

KAD in VZMD na današnji skupščini družbe Velana, d.d., uspela z nasprotnim predlogom za oddelitev nepremičnin, s čimer sta preprečila možnost oškodovanja delničarjev s spornim prenosom nepremičnin, ki so v bilanci še vedno vsaj desetkrat (najmanj 10 mio EUR) podvrednotene - Torek, 12.04.2011

Manipulacija VELANA - KAD in VZMD sta danes upravi Velane poslala nasprotni predlog za jutrišnjo skupščino, s katerim želita preprečiti možnost oškodovanja delničarjev na podlagi prenosa nepremičnin, ki so v bilanci še vedno vsaj desetkrat (cca. 10 mio EUR) podvrednotene - Ponedeljek, 11.04.2011

Silovita kampanja zoper uresničevanje interesov malih delničarjev in VZMD - pismo Generalni državni tožilki, Prijava Informacijskemu pooblaščencu in Pobuda Varuhu človekovih pravic - Torek, 08.06.2010

ATVP - v VZMD se čudijo ter pričakujejo pojasnilo, od kod novinarju »notranje« informacije, s katerimi domnevne stranke v postopku sploh niso seznanjene - Petek, 04.06.2010

VZMD.TV - po današnji skupščini družbe Velana, d.d., vse bolj žgoče vprašanje: ali bo Republika Slovenija, kot pravna država, s pomočjo poročil in informacij, ki jih je pri VZMD zbirala ATVP, zaščitila državljane pred brezobzirnim manipuliranjem nosilcev - Torek, 01.06.2010

VELANA - pred jutrišnjo skupščino še vedno aktualno vprašanje: ali bo Republika Slovenija, kot pravna država, s pomočjo poročil in informacij, ki jih pri VZMD zbira ATVP, zaščitila državljane pred brezobzirnim manipuliranjem nosilcev kapitala in moči ?! - Ponedeljek, 31.05.2010

Sproženi postopki za zaščito dobrega imena, spričo poizkusov diskreditacije prizadevanj VZMD pri uresničevanju interesov malih delničarjev - Petek, 07.05.2010

MANIPULACIJA VELANA - ali bo Republika Slovenija, kot pravna država, s pomočjo poročil in informacij, ki jih pri VZMD zbira ATVP, zaščitila državljane pred brezobzirnim manipuliranjem nosilcev kapitala in moči ?! - Sreda, 28.04.2010

MANIPULACIJA VELANA - ali bo Republika Slovenija, kot pravna država, s pomočjo poročil in informacij, ki jih pri VZMD zbira ATVP, zaščitila državljane pred brezobzirnim manipuliranjem nosilcev kapitala in moči ?! - Petek, 23.04.2010

VZMD.TV - poročilo s sinočnje razširjene razprave o aktualnih vprašanjih po 8. redni seji Sveta VZMD - s predstavniki Strokovnega sveta in Sekcije Velana (1. in 2. del) - Sreda, 21.04.2010

Svet VZMD izvolil svojo novo predsednico, sprejel Letno poročilo, Poročilo predsednika in pomembne sklepe o nekaterih aktualnih vprašanjih - Sreda, 21.04.2010

VELANA - na skupščini odkrito o možnosti likvidacije družbe - Torek, 07.07.2009

Poročilo VZMD TV s skupščine Velane - Sreda, 20.08.2008

VELANA - SPET ORGANIZIRANO NA SKUPŠČINO - Ponedeljek, 14.01.2008

VELANA - dodatni argumenti Sekcije - Ponedeljek, 24.09.2007


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international