Slovenia VZMD 2015 Pariz kratka Page 01Predstavitev »Bail-in: How far does it have to go?«, ki sta jo na Generalni skupščini Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BetterFinance), v eminentnem pariškem Cercle de l`Union Interalliee, opravila član Strokovnega sveta VZMD, ddr. Tadej Kotnik in Predsednik VZMD ter član Izvršnega odbora BetterFinance, mag. Kristjan Verbič, je požela izjemno zanimanje najvišjih predstavnikov združenj investitorjev iz 16 držav EU ter številnih drugih uglednih udeležencev. Spričo zanimanja, čudenja in prenekaterih vprašanj, je predstavitev - namesto predvidenih 20 minut - trajala več kakor uro ter požela izdatna odobravanja in aplavz, razprava pa se je nadaljevala tudi ob večernem neformalnem druženju in gala večerji.

DSC 0510Večina predstavnikov združenj investitorjev iz držav zahodne Evrope je namreč - pred samo predstavitvijo natančnih dokazov in neizpodbitnih argumentov - sprva izrazilo močno nejevero, da je takšna razlastitev, kot je bila udejanjena v Republiki Sloveniji - razlastitev brez nadomestila , na osnovi tajnih vrednotenj , neskladnih s standardi MRS in MSRP, in za povrh še s prepovedjo tožb - dejansko mogoča kjerkoli v EU, kaj šele državi članici Evro-območja! Ddr. Kotnik in mag. Verbič sta tako celovito in poglobljeno predstavila dogajanja in postopke, povezane s primerom škandalozne razlastitve imetnikov delnic in obveznic slovenskih bank, vključno z zadnjimi dogodki pred Velikim senatom Sodišča EU v Luksemburgu. Pri tem sta podala prepričljive in dokumentirane primerjave unikatnih dogajanj v Sloveniji, s primeri iz Avstrije, Cipra, Grčije, Irske, Italije, Nizozemske, Portugalske in Španije.

Sicer je Predsednik VZMD omenjeno tematiko predstavil tudi v daljšem pogovoru, v nedeljo na 3. programu Televizije Slovenija (VIDEO), preden se je v Parizu udeležil zasedanja Izvršnega odbora Better Finance, kjer so bila v obravnavi številna aktualna vprašanja, relevantna tudi za slovenski kapitalski trg in njegove udeležence, ob tem pa še postopke, povezane s »škandalom VolksWagen« ter zaščito oškodovanih investitorjev, delničarjev in uporabnikov, potencialno pa tudi dobaviteljev, za kar se VZMD že dlje časa zavzema.