Danes je VZMD pričel z organiziranim zbiranjem pooblastil za 15. skupščino družbe Pivovarna Laško, d.d., ki jo je sklicala Uprava družbe za petek, 29. 5. 2009. Po oceni VZMD gre za eno pomembnejših skupščin te družbe, posebej z vidika zaščite interesov in premoženja malih delničarjev. Pri tem v VZMD izpostavljajo s strani Uprave predlagane: spremembe Statuta, pooblastilo Upravi za pridobitev lastnih delnic in izvolitev članov nadzornega sveta ter s strani Kapitalske družbe, d.d., (KAD) predlagane posebne revizije. VZMD predlog KAD v celoti podpira, medtem ko argumentirano nasprotuje vsem navedenim predlogom Uprave Pivovarne Laško. Sicer je VZMD dopis s pooblastilom in predplačano poštnino tokrat lahko poslal žal le desetini malih delničarjev Pivovarne Laško (od skupaj 8.260), medtem ko lahko preostali pooblastilo prejmejo po naročilu ali neposredno na sedežu VZMD. -
 
 

Po presoji predlaganih sprememb Statuta VZMD ugotavlja, da ne obstajajo nikakršni razlogi za omogočanje dodatne lastniške konsolidacije družbe s strani družb, obvladovanih od njene Uprave - kot se to ravnokar dogaja v družbi Infond Holding, d.d., ki je največji (54,95 %) delničar Pivovarne Laško - ali od nje odvisnih družb. Dodatno je bilo področje stvarnih vložkov pri dokapitalizacijah, kljub ostrim opozorilom VZMD, sproščeno oziroma dodatno liberalizirano z zakonsko novelo ZGD-1B (v rekordnem času na evropskem prostoru). Hkrati z dosedanjim poslovnim obnašanjem Uprave družbe in vse slabšimi rezultati - predvsem pa neobstojem razlogov, ki bi narekovali predlagano izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev - smo v VZMD prepričani, da bi posledice takšne odločitve skupščine lahko pripeljale do zlorabe za namen nepreglednega doseganja vse višjih lastniških deležev, posredno Uprave družbe, neposredno ali posredno na račun družbe same.

 

Kar zadeva pooblastilo Upravi za pridobitev lastnih delnic - ki jih v letu 2008 in 2009 pospešeno ustvarjajo, tako družba sama, kot predvsem njene odvisne družbe, in sicer v nasprotju z določbami ZGD, torej nezakonito - se nadalje »uničuje« kapital Pivovarne Laško in s tem vrednost delnice, vse za namen lastniške konsolidacije od Uprave obvladovanih družb. Ker za tako početje ni nikakršnega opravičila, hkrati pa bi izglasovanje takega predloga sklepa pomenilo strinjanje delničarjev z nadaljnjim »uničevanjem« kapitala družbe in dodatnim »uničevanjem« njihove ekonomske lastnine. Že za doslej nezakonito nastale lastne delnice, kupljene s strani Radenske in v zadnjem času Pivovarne Union, ne obstaja nikakršno učinkovito pravno sredstvo, saj ZGD - kljub morebitni ničnosti posla, s katerim so bile te nezakonito pridobljene - omogoča, da pridobitev sama ni neveljavna. V takem zakonskem okolju VZMD ne vidi nikakršne možnosti, da bi delničarjem, ki jih zastopa, predlagal podporo sklepu, kakršen je predlagan in bo hkrati z drugimi sklepi le še povečal vlogo Uprave družbe in njen vpliv na račun družbe same in s tem posredno tudi na račun vseh njenih še preostalih delničarjev. VZMD tudi ne verjame razlogom, ki jih je Uprava navedla v svoji obrazložitvi predloga tega sklepa.

 

Glede na rezultate poslovanja družbe in spornost lastniške konsolidacije, ki se je opravila v preteklih letih, ter konflikte interesov, ki se vse bolj izkazujejo v škodo družbe same in posredno vseh njenih delničarjev, VZMD v celoti podpira predlog Kapitalske družbe (KAD) o uvedbi posebne revizije. VZMD meni, da bi ta lahko razjasnila - po veljavni zakonodaji sicer žal legitimno - skrito poslovanje družbe vsaj na točkah največjih netransparentnosti, čeprav dvomi v hitrost in učinkovitost postopkov, kot jih ureja trenutna zakonodaja. Ne glede na to VZMD pozdravlja vsak korak k večji preglednosti vse večjega konflikta interesov, ki je ob odsotnosti ustreznega nadzora nad delovanjem Uprave v družbi nastal v preteklih nekaj letih.

Zato VZMD vabi delničarje Pivovarne Laško, da se skupščine družbe udeležijo osebno. V tem primeru morajo svojo udeležbo pisno prijaviti (skladno s sklicem skupščine) na sedežu družbe, najkasneje tri dni pred skupščino. V primeru, da se skupščine ne utegnejo ali ne želijo udeležiti osebno pa jih VZMD vabi, da izpolnijo in podpišejo pooblastilo in ga odpošljejo na VZMD, Salendrova 4, 1000 Ljubljana - najkasneje do ponedeljka, 25. maja 2009. Za dodatne informacije so pri VZMD dosegljivi vsak delavnik med 10.00 in 18.00 uro.
Značke: skupščina