Mag.Kristjan Verbič se je sestal s premierom Janezom Janšo.Pogovor je bil vezan na področno problematiko,načrtovane spremembe zakonodaje in bližnjo Generalno skupščino Euroshareholders v Ljubljani,s predstavitvijo naložbenih možnosti v Sloveniji in regiji

Pogovor je potekal predvsem v smeri prizadevanj za spremembe in dopolnitve področne zakonodaje - posebej Zakona o gospodarskih družbah in Zakona o prevzemih - z namenom zagotovitve bolj uravnoteženega odločanja in nadzora v delniških družbah, kar bi prispevalo k izboljšanju razmer na kapitalskem trgu ter ugodnejšemu ekonomskemu položaju posameznika in družbe. Tako je predsednik VZMD na sestanku predstavil celovit predlog sprememb in dopolnitev zakonodaje, ki so ga skozi daljše obdobje ter na podlagi  neposredne prakse in izkušenj pripravile strokovne skupine VZMD, ob sodelovanju številnih uglednih zunanjih sodelavcev in pravnih pisarn. Glede na to, in na podlagi tozadevnega soglasnega sklepa Odbora za gospodarstvo Državnega zbora Republike Slovenije, je premier Janša z razumevanjem sprejel prizadevanja, da bi predstavnike VZMD vključili v delovne skupine, ki na vladni ravni pripravljajo spremembe in dopolnitve omenjenih zakonov.

Ob tem sta se sogovornika dotaknila tudi aktualne problematike povezane s prikritim obvladovanjem gospodarskih družb, spornimi prevzemi, managerskimi odkupi, netransparentnimi prodajami pomembnih kapitalskih deležev, procesi konsolidacije lastništva in t. i. »tajkunizacije«, izključevanjem oz. iztisnitvami malih delničarjev itn. Tako je beseda tekla tudi o procesu umika države iz gospodarstva oz. alternativah umika Republike Slovenije iz neposrednega lastništva številnih delniških družb, vlogi »paradržavnih« skladov Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD), načrtovanih javnih prodajah državnih deležev državljanom ter izkušnjah iz primera Nove kreditne banke Maribor (NKBM) ipd.

Predsednik VZMD je na tokratnem sestanku predsednika Vlade RS seznanil tudi s potekom priprav na Generalno skupščino Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders), ki jo bo junija letos gostilo VZMD v Sloveniji. Omenjene skupščine se bodo udeležili tudi najvidnejši predstavniki Svetovne federacije investitorjev (WFIC - World Federation of Investors Corporations), kar predstavlja izjemno priložnost za predstavitev slovenskega gospodarstva, naložbenih možnosti v Sloveniji in regiji ter navezavo pomembnih stikov. Obe združenji (WFIC in Euroshareholders) sta namreč ugledni mednarodni instituciji, ki združujeta vplivne investitorje, ekonomiste in mnenjske voditelje na lokalnih, nacionalnih in transnacionalnih ravneh. V okviru Generalne skupščine in njihovega tridnevnega bivanja v Sloveniji bo VZMD skušalo zagotoviti ustrezne predstavitve, obiske in srečanja, ki bi pomenile kar najboljši izkoristek te enkratne priložnosti. To je po mnenju mag. Verbiča tudi v neposrednem interesu Republike Slovenije in njene ekonomije, zato je bil po sestanku vidno zadovoljen spričo izrazitega zanimanja premiera Janše ter pripravljenosti za sodelovanje in pomoč pristojnih državnih institucij pri omenjenih prizadevanjih VZMD.

Značke: dz rs