Zaradi zamika objave (objava v časopisu) sklepov skupščine investicijske družbe Krona Senior, d.d., z dne 1. 3. 2010, je VZMD počakal z objavo poročila s skupščine do objave uradnega poročila. Na pomembni skupščini so bili praktično soglasno sprejeti vsi predlogi sklepov, vključno s preoblikovanjem družbe v vzajemni sklad, kar predstavlja prvi takšen primer - skladno z Zakonom o investicijskih družbah in družbah za upravljanje (ZISDU-1) - med preostalimi štirimi investicijskimi družbami, naslednicami nekdanjih PID-ov. Edina razpravljavca na skupščini sta bila ddr. Tadej Kotnik, član strokovnega sveta VZMD, in mag. Kristjan Verbič, ki je z zadovoljstvom pozdravil primer dobre prakse ter postopke in ravnanja Krone družba za upravljanje investicijskih skladov in družb, d.o.o., ki so pripeljali do pogojev za zgledno in delničarjem »prijazno« preoblikovanje Krone Senior v vzajemni sklad. Ob tem v VZMD upajo, da bo takšnih primerov več - v kratkem, kot vse kaže, še KD ID, d.d. - ter izražajo zaskrbljenost nad preostalimi investicijskimi družbami NFD 1, d.d., in Zvon 1 ID, d.d., ki korakov v tej smeri še vedno ne izvajata - prej nasprotno. Slednji sta bili tudi glavni pobudnici predloga sprememb ZISDU-1D s katerim bi se skrajnji rok za preoblikovanje investicijskih družb v vzajemne sklade podaljšal še za tri leta - ta poskus spremembe zakona v počitniškem času in to po skrajšanem postopku je predstavnikom VZMD uspelo ustaviti po predstavitvi argumentov pristojnemu Ministrstvu za finance v dneh 20., 22. in 24. 7. 2009, pa tudi v nadaljevanju, zaradi česar novela ZISDU ni bila uvrščena v Normativni program dela Vlade RS za leto 2010. Pri vsem tem pa je denimo NFD 1 v zadnjih mesecih celo redno poviševal svojo izpostavljenost do delnic družbe Sava, d.d., in ta zdaj že presega limit 10 % sredstev investicijske družbe. Hkrati ni bilo objavljeno nikakršno vabilo k dajanju ponudb, s katerim bi NFD 1 in Zvon 1 ID poskušala odprodati del svojih netržnih naložb, zato je netržna izpostavljenost obeh družb povsem enaka kot pred dobrega pol leta! Poročilo VZMD.TV.

 

 

Investicijska družba Krona Senior, d.d., je kot prva od zadnjih preostalih štirih investicijskih družb, naslednic nekdanjeih pooblaščenih investicijskih družb (PID), uradno pričela s postopkom preoblikovanja v vzajemni sklad. Skupščina, ki je odločala o preoblikovanju, je potekala 1. marca 2010, predlagana kazenska izstopna provizija je za prvo leto po preoblikovanju 6 % in za drugo leto 3 %, redni izstopni stroški pa so 3 % (pravila upravljanja vzajemnega sklada so objavljena na spletnem naslovu: http://www.dus-krona.si/dokumenti/Microsoft%20Word%20-%20pravila%20upravljanja-SENIOR3.pdf ).

 

V času od ustavitve poskusa spremembe ZISDU-1D - po predstavitvi argumentov VZMD pristojnemu Ministrstvu za finance v dneh 20., 22. in 24. 7. 2009 - je tudi investicijska družba KD ID, d.d., že uskladila svoje naložbe z vsemi zahtevami ZISDU-1 za vzajemni sklad. O uskladitvi so delničarje tudi obvestili v poročilu družbe za mesec oktober 2009, v poročilu za november 2009 pa so še eksplicitno zapisali, da "se datum preoblikovanja v marcu 2011 nezadržno bliža" (poročili sta dosegljivi na spletnem naslovu: http://www.kd-skladi.si/?subpageid=799 ). Tudi na zadnji skupščini delničarjev družbe KD ID je uprava podala zagotovila, da bo preoblikovanje izvedeno v roku, ki ga predpisuje veljavna zakonodaja - ne glede na morebitne obnovljene pobude za spremembo le-te.

Nasprotno pa (vsaj po informacijah, s katerimi razpolaga VZMD) preostali dve investicijski družbi: NFD 1, d.d., in Zvon 1 ID, d.d., ki sta bili tudi
glavni pobudnici predloga ZISDU-1D, korakov v tej smeri ne izvajata. Tako je denimo NFD 1 v zadnjih mesecih celo redno poviševal svojo izpostavljenost do delnic družbe Sava, d.d., in ta zdaj že presega limit 10 % sredstev sklada. Objavljeno ni bilo nobeno vabilo k dajanju ponudb, s katerim bi NFD 1 in Zvon 1 ID poskušala odprodati del svojih netržnih naložb, zato je netržna izpostavljenost obeh družb povsem enaka kot pred dobrega pol leta.

Tako postaja vse bolj zaskrbljujoče dejstvo, da družbi NFD 1 in Zvon 1 ID nista niti začeli z aktivnostmi usklajevanja portfelja, kar napeljuje na misel, da gre za znano taktiko "postavljanja pred dejstvo". V primeru, da še nekaj mesecev ne bo v portfeljih nobenih sprememb v smeri uskladitve, niti resnih poskusov takšnih sprememb, utegneta upravi družb »ugotoviti«, da je do skrajnjega roka za preoblikovanje le še nekaj mesecev in da v tako kratkem času res ne moreta uskladiti naložb (čemur bo takrat seveda težko oporekati). Tako bosta seveda ponovno apelirali na Ministrstvo za finance, naj v luči takratne res pereče situacije ponovno "obudi" ZISDU-1D in ju s tem reši "prodajanja na silo".


Seveda je opisani scenarij lahko tudi le plod domišljije sodelavcev VZMD, upravi NFD 1 in Zvon 1 ID pa za prihodnje mesece načrtujeta začetek aktivnosti, kakršne sta v preteklih mesecih že uspešno zaključili Krona Senior in KD ID. A žal dosedanje izkušnje pogosto domišljijo celo prekašajo.

Nekaj relevantnih poročil VZMD.TV: