Danes je potekala razburljiva skupščina Farm Ihan (FI), na kateri so bile sprejete nekatere zahteve Sekcije malih delničarjev FI pri VZMD, medtem ko se je pri izglasovanju revizije zapletlo.

 

V prostorih družbe Farme Ihan d.d., Breznikova cesta 89 v Ihanu je potekala 11. skupščina Farm Ihan d.d.

 


1. Otvoritev skupščine, ugotovitev sklepčnosti ter seznanitev z dnevnim redom, ki je bil dopolnjen z 8.a. in 8.b  točko.
2. Izvolitev predsednika skupščine, preštevalcev glasov in imenovanje notarja.
3. Seznanitev skupščine z revidiranim letnim poročilom in revidiranim konsolidiranim
letnim poročilom za leto 2005 z mnenjem revizorja in pisnim poročilom nadzornega sveta k letnemu poročilu.
4. Odločanje o uporabi bilančnega dobička za leto 2005 in podelitev razrešnice upravi
in nadzornemu svetu za leto 2005.
Predlog sklepa:
4.1 Bilančni dobiček za poslovno leto 2005 po stanju na dan 31. 12. 2005 znaša
28,378.898 SIT.
4.2 Ves bilančni dobiček v višini 28,378.898 SIT ostane nerazporejen (preneseni dobiček)
in bo o njem odločeno v naslednjih poslovnih letih.
4.3 Skupščina podeljuje razrešnico upravi in nadzornemu svetu za leto 2005.
5. Uvedba kosovnih delnic in pooblastilo nadzornemu svetu.
6. Spremembe in dopolnitve statuta družbe.
7. Imenovanje revizorja družbe za poslovno leto 2006.
8. a) predlog KD d.d. za imenovanje revizorja, ki bo revidiral zadnjih pet let od sklica današnje skupščine s poudarkom na trgovanju z lastnimi delnicami in posli povezanih družb v katerih nastopajo člani uprave bodisi kot lastniki ali pa poslovni subjekti.
b) predlog družbe pooblaščenke Farme Ihan, da revizijo opravi revizorska hiša Ernest & Joung za enako obdobje in v primeru, če ne razkrije nepravilnosti le to plača KD d.d.

 

Skupščino je vodil odvetnik Korošec iz Celja, ki je pooblaščeni odvetnik Farm Ihan d.d., prisostvoval pa je notar Miro Bregar.

 

Ad 1.

 

Najprej je bila s strani KD d.d. napovedana tožba za ničnost sklica skupščine in dela skupščine v celoti, mali delničarji pa smo vprašali, zakaj je bi sklic le v Uradnem listi in ne tudi  večjih časopisnih medijih, ki so na razpolago širšemu krogu. Zadovoljivega odgovora na to vprašanje nismo dobili.

 

Ad 2. Potrjeno brez razprave.

 

Ad 3.

 

Pri tretji točki je sekretar VZMD Rajko Stankoviæ prebral zahteve malih delničarjev Upravi Farm Ihan d.d. glede obveščenosti o delovanju družbe na podlagi 305. člena ZGD-1, ki ga je formalno vložila Andreja Brnot mala delničarka in predsednica sekcije malih delničarjev Farm Ihan pri VZMD in sicer v naslednjem besedilu:

 

»Delničarji družbe FARME IHAN d.d., kakor izhaja iz priloženega seznama delničarjev, na podlagi pravice do obveščenosti delničarjev iz 305. člena ZGD-1

 

zahtevamo naslednje podatke:

 

- načrt investicij za naslednje 3 - 5 letno obdobje;
- opis potrebnih investicij v ekologijo, predvsem pogoji za izpolnitev zakonskih potreb v zvezi s predmetnimi investicijami;
- rezultati poslovanja v prvih šestih mesecih letošnjega leta;
- poslovni načrt za leto 2006;
- triletni nekonsolidiran plan poslovanja s predvidenim izkazom uspeha, vključno s planom za posamezne povezane družbe;
- poslovni načrt za posamezne povezane družbe za leto 2006;
- ocenjeno vrednost nepremičnin in zemljišč, ki so v lasti družbe FARME IHAN d.d.;
- o strukturi zalog nedokončane proizvodnje (prašiči po kategorijah vrednostno in količinsko).
- o poslovanju družbe TRITRI d.o.o. z Farmo Ihan d.d. in njenimi povezanimi družbami za leto 2005 in 2006 in sicer z opredelitvijo vrste opravljene storitve, znesek za opravljeno storitev, ki jo je plačala Farma Ihan d.d. oz. povezane družbe in odredbodajalca in predlagatelja za izvršena plačila.

 

Odgovore pričakujemo čim prej in najkasneje do 01. 10. 2006.

 

Točka je bila skupaj z predlogoma malih delničarjev izglasovana.

 

Ad 4.

 

Sklepi pod to točko so bili po opravljeni razpravi potrjeni z večino glasov.

 

Enako je bilo s točko 5, 6 in 7 kjer ni bilo velike razprave in so sklepi bili sprejeti skoraj soglasno.

 

Ad 8.

 

8. a. Predlog KD za imenovanje revizorja za zadnjih 5 let je po pričakovanju padel, saj je proti glasovala družba pooblaščenka, ki jo je zastopal direktor Farme Ihan d.d. mag. Marko Višnar.

 

8. b. Predlog družbe pooblaščenke je bil skoraj identičen le z dodatkom naložitve plačila stroškov revizije KD d.d, če je neupravičena. Predstavnica KD d.d. je opozorila, da je s takim sklepom kršen ZGD-1, ki govori o tem, da  plačilo izredne revizije bremeni družbo, ki pa lahko v primeru, da se ta izkaže za neupravičeno s odškodninsko tožbo zahteva plačilo od tistega, ki je to zahteval.
Mag. Višnar je izvedel svojevrstni manever in umaknil svoj predlog, KD d.d. pa je že pred tem podala nasprotni predlog, ki je identičen pooblaščenkinem, samo obveznost plačila se briše iz teksta. Zato smo glasovali samo o tem predlogu, ki ga je podprla tudi sekcija malih delničarjev Farm Ihan pri VZMD, vendar je predsedujoči je takoj ob razglasitvi rezultatov zaključil skupščino in s tem preprečil tudi napoved izpodbojne tožbe KD d.d. ter tudi točke razno, ki jo je napovedal na začetku vodenja seje, ni pa je dal na glasovanje.

 

Značke: skupščina