image001Danes se predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) v Den Haagu udeležuje pomembnega sestanka Odbora direktorjev Evropske federacije investitorjev (EFI EuroInvestors), na katerem bo med drugim obravnavan predlog Evropske komisije za reformo finančnih trgov ter revizijo Direktive trga in finančnih instrumentov - MiFID (za skupno stališče kliknite na sliko levo ali preberite v nadaljevanju), revizija Direktive 2003/48/EC o obdavčitvi varčevanjproblematika Finance Watch, pa tudi program srečanja EuroInvestors, ki bo prihodnje leto v Ljubljani.

Jutri se bo predsedniku VZMD v Den Haagu pridružila tudi Generalna sekretarka VZMD, s katero se bosta udeležila izjemno pomembne Generalne skupščine Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders), na kateri bodo med drugim potekale volitve Generalnega sekretarja ter novega Izvršilnega odbora Euroshareholders, kamor je nominiran tudi predstavnik Slovenije, mag. Kristjan Verbič.

Tako bo z jutrišnjo Generalno skupščino zaokrožen izjemno intenziven in dinamičen mesec, ko so se predstavniki VZMD aktivno udejstvovali tudi na številnih drugih srečanjih v tujini - na »EuroInvestors' Think Tank - Draw benefit from the programmes of the European Union« v Bruslju, »Slovenskem dnevu na Varšavski borzi (WSE)« (VIDEO REPORTAŽA v nadaljevanju, spodaj) in Letni generalni skupščini WFIC v Varšavi (VIDEO REPORTAŽA v nadaljevanju, spodaj) - kakor tudi doma: na obeh javnih okroglih mizah Ljubljanske borze »Izzivi slovenskega kapitalskega trga« in »Strategija in učinki državnega lastništva podjetij«, odmevni podelitvi nagrad »Manager leta« in Managerskem kongresu 2011, eminentni Mednarodni konferenci o tujih neposrednih investicijah FDI SummitSlovenia 2011, podelitvi nagrad tujim investitorjem »Foreign Investor of 2011 Award Ceremony«, izjemnih predavanjih in razpravah na »President's Forumu ob 25. obletnici IEDC«, slovesnosti ob 5. obletnici Slovensko-nemške gospodarske zbornice ter ne-nazadnje, presunljivem in zgovornem 6. vrhu slovenskega gospodarstva.

V zvezi s predlogom Evropske komisije za reformo finančnih trgov ter revizijo Direktive trga in finančnih instrumentov - MiFID so člani EuroInvestors izoblikovali skupno stališče z Inštitutom CFI (Institute of Chartered Financial Analysts), Federacijo evropskih trgov vrednostnih papirjev (Federation of European Securities Exchanges

), v katerem pozdravljajo predlog revizije MiFID. Omenjene organizacije skupaj predstavljajo preko 100.000 profesionalnih investitorjev, 4 milijone malih vlagateljev, 9.077 delniških družb in 46 trgov vrednostnih papirjev, ki jih povezujejo.

Omenjene organizacije skupaj pozivajo evropske institucije, naj zagotovijo, da bo MiFID 2 dosegel svoj prvotni namen: da bo evropski kapitalski trg deloval za in v prid realni ekonomiji ter koristil družbi kot celoti. Njegovi rezultati bi morali biti vzpostavitev zakonskega in nadzornega okvira, ki bo podpiral pridobivanje kapitala za evropska podjetja ter ustvarjanje novih donosov in dobrobiti za prebivalce Evrope

Temeljni ekonomski namen kapitalskih trgov je neposredno povezati investitorje in izdajatelje. Regulative trgov bi morale omogočati investitorjem, da sprejemajo odločitve na podlagi dobre obveščenosti ter ponuditi delniškim družbam nižje stroške svežega kapitala. Finančna kriza je pokazala, da je dobro reguliran javni kapitalski trg, ki omogoča transparentnost, primerne cene, odprt in brezplačen dostop do investitorjev, ob ustreznem nadzoru trga, najboljša zaščita za investitorje in hkrati zagotavlja robusten, likviden in učinkovit kapitalski trg.

Tako naj bo revizija MiFID usmerjena predvsem v zasledovanje naslednjih načel:

EUROINVESTORS - danes VZMD v Bruslju aktivno sooblikuje strategijo Evropske federacije investitorjev - do reforme finančnih in kapitalskih trgov, Evropske komisije ter iniciative Finance Watch

Bruselj, 16. 9. 2011

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič se, kot član Odbora direktorjev Evropske federacije investitorjev (EuroInvestors), danes mudi v Bruslju, kjer je v obravnavi strategija te ugledne mednarodne asociacije, ki združuje kar 45 nacionalnih organizacij investitorjev in uporabnikov finančnih storitev, ki skupaj zastopajo približno 2 milijona državljanov EU. Med obravnavanimi temami je tudi odgovor Evropskega komisarja za notranji trg in storitve, g. Michela Barniera, s katerim se je slednji nedavno odzval na protestno pismo VZMD, kot ustanovnega člana EuroInvestors (sporočilo o prejetem odgovoru si oglejte v nadaljevanju).

 


 

KOMISAR EU Michel Barnier odgovoril predsedniku VZMD na protestno pismo zoper neizpolnjevanje reformnih zavez EVROPSKE KOMISIJE, ki ga je mag. Verbič predstavil Komisarju EU dr. Janezu Potočniku

Bruselj & Ljubljana, 12. 9. 2011

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je prejel odgovor Evropskega komisarja za notranji trg in storitve, g. Michela Barniera (kliknite posnetek odgovora levo), s katerim se slednji odziva na protestno pismo VZMD, kot ustanovnega članaEvropske federacije investitorjev (EuroInvestors), ki združuje kar 45 nacionalnih organizacij investitorjev in uporabnikov finančnih storitev, ki skupaj zastopajo približno 2 milijona državljanov EU. Odgovor Komisarja Barniera bodo v prihodnjih dneh obravnavali strokovni sodelavci VZMD, za tem pa bo predmet obravnave ter opredelitve nadaljnjih korakov in strategije na sestanku Odbora direktorjev EuroInvestors, ki se ga bo v petek, 16. 9. 2011, v Bruslju udeležil tudi član omenjenega Odbora, mag. Kristjan Verbič.

EC Funding of individual investors organizations - Janez PotocnikS protestnim pismom zoper neizpolnjevanje reformnih zavez Evropske Komisije - o vlogi združenj delničarjev in investitorjev - se je VZMD vključil v skupno akcijo vseh nacionalnih združenj v okviru federacije EuroInvestors ter 15. 6. 2011 poslal dopis (kliknite na posnetek dopisa desno) vsem pristojnim predstavnikom Republike Slovenije. Neposredno za tem je mag. Verbič nekatere visoke predstavnike RS in EU (med drugim Evropskega komisarja dr. Janeza Potočnika) tudi neposredno seznanil s problematiko vloge ter financiranja organizacij delničarjev in individualnih investitorjev, ki naj bi - skladno z zavezami Evropske komisije iz leta 2009 - predstavljale gonilo in srce reforme finančnih in kapitalskih trgov. Tako je v ta namen Evropska komisija predvidela tudi vzpostavitev neposrednega financiranja za zagotovitev ustreznega zastopanja interesov individualnih delničarjev in investitorjev.

Javnim deklaracijam in zavezam pa Evropska komisija v praksi žal ni sledila, saj je doslej zavračala vsakršno možnost financiranja tovrstnih organizacij, vključno z zavrnitvijo EuroInvestors. Hkrati je Evropska komisija, s sredstvi cca. milijon evrov, vzpostavila novo iniciativo Finance Watch (kjer ima EuroInvestors sicer svojega predstavnika v Izvršnem odboru), pri čemer je potrebno z vso zaskrbljenostjo izpostaviti aktualno financiranje številnih drugih organizacij s strani Evropske komisije, ki pa sočasno  prejemajo izdatna sredstva tudi neposredno od same finančne industrije, kar poraja resne dvome o njihovi avtonomnosti, objektivnosti in reformni naravnanosti.


Protest EUROINVESTORS zoper neizpolnjevanje reformnih zavez EVROPSKE KOMISIJE o vlogi združenj delničarjev in investitorjev ter pomembna zasedanja WFIC in EUROSHAREHOLDERS - intenzivna mednarodna dejavnost VZMD in programa investo.si   (kliknite sem za .pdf)

image016V preteklem tednu se je predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) vrnil z daljše službene poti v Bruselj in Bejrut, v sklopu katere se je udeležil pomembnih zasedanj Svetovne federacije investitorjev (WFIC) in Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders) ter proslave ob 20. obletnici slovenske samostojnosti, ki jo je v Evropskem parlamentu pripravilo sedem tamkajšnjih slovenskih poslancev (na sliki levo), in kasnejšega slavnostnega sprejema v prostorih bruseljskega avtomobilskega muzeja, v organizaciji Stalnega predstavništva Republike Slovenije (RS) pri EU in Veleposlaništva RS v Belgiji.

Ob teh priložnostih je mag. Kristjan Verbič slovenske poslance v Evropskem parlamentu, Evropskega komisarja dr. Janeza Potočnika, Stalnega predstavnika RS pri EU, veleposlanika dr. Rada Genoria, in druge pristojne predstavnike RS in EU, opozoril in neposredno seznanil s problematiko vloge ter financiranja organizacij delničarjev in individualnih investitorjev, ki naj bi - skladno z zavezami Evropske komisije iz leta 2009 - predstavljale gonilo in srce reforme finančnih in kapitalskih trgov. Tako je v ta namen Evropska komisija predvidela tudi vzpostavitev neposrednega financiranja za zagotovitev ustreznega zastopanja interesov individualnih delničarjev in investitorjev.

Tem javnim deklaracijam in zavezam pa Evropska komisija v praksi žal ni sledila, saj je doslej zavrnila vsakršno možnost financiranja tovrstnih organizacij, vključno z zavrnitvijo Evropske federacije investitorjev (EuroInvestors), ki združuje kar 45 nacionalnih organizacij individualnih investitorjev in uporabnikov finančnih storitev, ki skupaj zastopajo približno 2 milijona državljanov EU. Hkrati je Evropska komisija, s sredstvi cca. milijon evrov, vzpostavila novo iniciativo Finance Watch (kjer ima EuroInvestors sicer svojega predstavnika v Izvršnem odboru), pri čemer je potrebno z vso zaskrbljenostjo izpostaviti aktualno financiranje številnih drugih organizacij s strani Evropske komisije, ki pa sočasno prejemajo izdatna sredstva tudi neposredno od same finančne industrije, kar poraja resne dvome o njihovi avtonomnosti, objektivnosti in reformni naravnanosti!

V zvezi z navedenimi dogajanji se je VZMD vključil v skupno akcijo vseh nacionalnih združenj v okviru federacije EuroInvestors ter 15. 6. 2011 poslal dopis (kliknite na sliko zgoraj desno) vsem pristojnim predstavnikom Republike Slovenije.

Po aktivni udeležbi na seji Izvršilnega odbora in Generalne skupščine WFIC ter slovesnostih 20. obletnici slovenske samostojnosti se je mag. Verbič iz Bruslja odpravil v Gent, kjer je z vodstvom WFIC obiskal novo informacijsko pisarno te ugledne mednarodne institucije, in še isti dan odpotoval v Bejrut, kjer se je udeležil mednarodne investitorske konference ter sej Izvršilnega odbora in Zakonodajnega komitejaEuroshareholders.

V mednarodne aktivnosti v okviru programa  investo.si (Invest to Slovenia) je bilo tudi tokrat vključenih 11 uglednih slovenskih delniških družb. Medtem, ko je bila na Generalni skupščini WFIC in Izvršilnem odboru Euroshareholders številnim predstavnikom z vsega sveta predstavljen tudi sistem EuroVote, vključno s predstavitvenim videom, ki ga je pripravila VZMD.TV. Pri tem so predstavniki organizacij, vključenih v WFIC, pokazali izjemno zanimanje za vključitev v razširjeni sistem EuroVote.


 

VIDEO REPORTAŽA s skupščine Svetovne federacije investitorjev (WFIC) v Varšavi -
prihodnje leto skupščina WFIC v Ljubljani, v članstvo sprejeta novoustanovljena filiala investo.si: Invest to Montenegro - investo.me

Za OGLED VIDEO REPORTAŽE kliknite na fotografijo (za ogled angleške različice pa drugo):

 

 

Le dan po izjemno uspešnem »Slovenskem dnevu na Varšavski borzi (WSE)« (VIDEO REPORTAŽA v nadaljevanju, spodaj) je na Varšavski borzi potekala Letna skupščina Svetovne federacije investitorjev (WFIC), ugledne mednarodne organizacije s pol-stoletno tradicijo in 38 nacionalnimi članicami. Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) se je v WFIC vključilo že leta 2007, na skupščini v Bruslju, ter postalo njen dejavni član leta 2008, na skupščini v Sao Paolu.

Tokratna skupščina je bila za VZMD posebej pomembna, saj je potrdila načelno odločitev predhodne skupščine in Izvršilnega odbora (več v nadaljevanju, spodaj), da prihodnjo Letno skupščino - skupaj z investicijskim sejmom, za Jugovzhodno Evropo, v okviru programa investo.si - organizira VZMD v Sloveniji (oglejte si VIDEO REPORTAŽE s sorodnega dogodka v letu 2008). Predsednik in generalna sekretarka VZMD sta ob tem izrazila zadovoljstvo ter povabila vse prisotne predstavnike nacionalnih investitorskih združenj, naj na investicijski sejem v Ljubljano pripeljejo podjetja, sklade, investitorje in druge gospodarsko-relevantne subjekte.  

Ob tem so uspešne predstavitve v okviru prvega »Slovenskega dne na WSE«, aktivna udeležba predstavnikov VZMD na skupščinah WFIC in nasploh intenzivna mednarodna dejavnost VZMD (oglejte si VIDEO REPORTAŽO), pomembno pripomogli k izvolitvi v pridruženo članstvo WFIC tudi Invest to Montenegro - investo.me, ki je novoustanovljena filiala programa Invest to Slovenia - investo.si. Ob njej so bili v članstvo WFIC izvoljeni še: Society for consumers' and Investors' Protection (India), International Investors Association of Georgia (Georgia), The Union of Borrowers and Investors of Russia (Russia), Federation ACTIF, Saint Laurent (Montreal, Quebec, Canada), Investors Association of Lithuania (Lithuania) in Investors Association of the Philippines (Philippines).


VIDEO REPORTAŽA ter VIDEO COMMENTARY s Slovenskega dne na Varšavski borzi - ob izjemnem zanimanju za slovenska podjetja in investicijsko okolje se je skladom, investitorjem in finančnim medijem predstavila tudi novoustanovljena filiala investo.si: Invest to Montenegro - investo.me

Za OGLED VIDEO REPORTAŽE kliknite na fotografijo (za ogled angleške različice pa drugo):

 

Pretekli teden sta se z delavnega obiska Varšave vrnila predsednik in generalna sekretarka Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), ki sta se aktivno udeležila letnega srečanja Svetovne federacije investitorjev (WFIC), pred tem pa sta, skupaj z vodstvom Varšavske borze (WSE) in Poljskim združenjem investitorjev (SII), pripravila prvi »Slovenski dan na Varšavski borzi«. Slednji je potekal v okviru programa Invest to Slovenia - investo.si, ki je v letošnjem letu v številnih evropskih in drugih prestolnicah pripravil vrsto odmevnih predstavitev slovenskih podjetij ter investicijskih potencialov Slovenije in regije Jugovzhodne Evrope (glejte zloženko spodaj).

Program - WSE - Slovenian Day - October 6, 2011 - investo.si, Warsaw Stock Exchange, Triglav, NKBM, Verbič

Tokratnega srečanja so se poleg predstavnikov Varšavske borze udeležili predstavniki investitorjev, skladov in finančnih medijev, kot posebni gostje pa so bili prisotni predstavnik hrvaške ambasade na Poljskem ter tamkajšnji črnogorski in slovenski veleposlanik, pri čemer je slednji navdušil tudi s svojim nagovorom. Med slovenskimi podjetji sta se - poleg 12 podjetij, ki so bila prisotna s svojimi informativnimi in promocijskimi materiali - z neposrednimi prezentacijami predstavili Nova Kreditna banka Maribor, d.d., katere delnica že kotira na Varšavski borzi, in Zavarovalnica Triglav, d.d., oz. Skupina Triglav. V sklopu prvega »Slovenskega dne na Varšavski borzi« pa se je, kot posebna gostja programa Invest to Slovenia - investo.si, predstavila tudi njegova novoustanovljena filiala Invest to Montenegro - investo.me, ki je bila že dan za tem, na Generalni skupščini WFIC, sprejeta tudi v pridruženo članstvo te ugledne mednarodne institucije. 

Po mnenju številnih navzočih so bile investicijske možnosti in potenciali Republike Slovenije in regije zelo dobro predstavljeni (program srečanja - kliknite na sliko levo), pri čemer so navzoči z zadovoljstvom ugotavljali, da ni šlo za propagando, pač pa predstavitev dejstev, ki so med drugim pokazala, da obstajajo interes in tehtni razlogi, za kotacijo slovenskih podjetij tudi na Varšavski borzi. Gre namreč za največji kapitalski trg v Srednji Evropi (večji od borz na Dunaju in Budimpešti), kjer kotira skoraj 400 podjetij, med njimi tudi eno slovensko - Nova KBM. Pri tem je Varšavska borza izjemno likviden trg vrednostnih papirjev, primeren tudi za podjetja, ki iščejo svež kapital - na njem je veliko individualnih, kakor tudi velikih finančnih investitorjev, medtem ko so možnosti in ponudbe na tem kapitalskem trgu zelo konkurenčne.

Ob zaključku Slovenskega dne je vodstvo WSE izrazilo upanje, da »bodo zahvaljujoč temu dogodku slovenska podjetja postala bolj privlačna za poljske investitorje ter da bodo po drugi strani slovenska podjetja pripoznala Varšavsko borzo kot kraj, kjer lahko pridobivajo svež kapital,« medtem ko je predsednik VZMD uspešen dan pospremil z besedami: »Slovenski dan na Varšavski borzi lahko predstavlja primer dobre prakse tudi pri vseh prihodnjih prizadevanjih za izboljšanje stanja na kapitalskih trgih in finančnih razmer na sploh - ne le na ravni individualnih investitorjev, pač pa gospodarskih okolij in ekonomije in v celoti.«


BRUSELJ, BEJRUT - pomembna zasedanja WFIC in EUROSHAREHOLDERS ter protest EUROINVESTORS zoper neizpolnjevanje reformnih zavez EVROPSKE KOMISIJE o vlogi združenj delničarjev in investitorjev - intenzivna mednarodna dejavnost VZMD in programa investo.si 

 Bejrut in Bruselj, junij 2011

20th_Anniversary_of_Slovenias_Independence_-_European_Parliament_in_Brussels_-_VZMD_Verbic - 20 obletnica Slovenije Bruselj 2011 Verbič VZMDV preteklem tednu se je predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) vrnil z daljše službene poti v Bruselj in Bejrut, v sklopu katere se je udeležil pomembnih zasedanj Svetovne federacije investitorjev (WFIC) in Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders) ter proslave ob 20. obletnici slovenske samostojnosti, ki jo je v Evropskem parlamentu pripravilo sedem tamkajšnjih slovenskih poslancev (na sliki levo), in kasnejšega slavnostnega sprejema v prostorih bruseljskega avtomobilskega muzeja, v organizaciji Stalnega predstavništva Republike Slovenije (RS) pri EU in Veleposlaništva RS v Belgiji.

Protest_Letter_on_the_EC_Funding_Failure_2011Ob teh priložnostih je mag. Kristjan Verbič slovenske poslance v Evropskem parlamentu, Evropskega komisarja dr. Janeza Potočnika, Stalnega predstavnika RS pri EU, veleposlanika dr. Rada Genoria, in druge pristojne predstavnike RS in EU, opozoril in neposredno seznanil s problematiko vloge ter financiranja organizacij delničarjev in individualnih investitorjev (kliknite dokument na desni), ki naj bi - skladno z zavezami Evropske komisije iz leta 2009 - predstavljale gonilo in srce reforme finančnih in kapitalskih trgov. Tako je v ta namen Evropska komisija predvidela tudi vzpostavitev neposrednega financiranja za zagotovitev ustreznega zastopanja interesov individualnih delničarjev in investitorjev.

Tem javnim deklaracijam in zavezam pa Evropska komisija v praksi žal ni sledila, saj je doslej zavrnila vsakršno možnost financiranja tovrstnih organizacij, vključno z zavrnitvijo Evropske federacije investitorjev (EuroInvestors), ki združuje kar 45 nacionalnih organizacij individualnih investitorjev in uporabnikov finančnih storitev, ki skupaj zastopajo približno 2 milijona državljanov EU. Hkrati je Evropska komisija, s sredstvi cca. milijon evrov, vzpostavila novo iniciativo Finance Watch (kjer ima EuroInvestors sicer svojega predstavnika v Izvršnem odboru), pri čemer je potrebno z vso zaskrbljenostjo izpostaviti aktualno financiranje številnih drugih organizacij s strani Evropske komisije, ki pa sočasno  prejemajo izdatna sredstva tudi neposredno od same finančne industrije, kar poraja resne dvome o njihovi avtonomnosti, objektivnosti in reformni naravnanosti!

Bejrut - Euroshareholders Meeting 2011 - VZMD investo.si VerbičV zvezi z navedenimi dogajanji se je VZMD vključil v skupno akcijo vseh nacionalnih združenj v okviru federacije EuroInvestors ter 15. 6. 2011 poslal dopis (kliknite na sliko zgoraj desno) vsem pristojnim predstavnikom Republike Slovenije. 

Po aktivni udeležbi na seji Izvršilnega odbora in Generalne skupščine WFIC ter slovesnostih 20. obletnici slovenske samostojnosti se je mag. Verbič iz Bruslja odpravil v Gent, kjer je z vodstvom WFIC obiskal novo informacijsko pisarno te ugledne mednarodne institucije, in še isti dan odpotoval v Bejrut, kjer se je udeležil mednarodne investitorske konference ter sej Izvršilnega odbora in Zakonodajnega komiteja Euroshareholders.

WFIC 2011 - VZMD investo.si VerbičV mednarodne aktivnosti v okviru programa investo.si (Invest to Slovenia) je bilo tudi tokrat vključenih 11 uglednih slovenskih delniških družb. Medtem, ko je bila na Generalni skupščini WFIC in Izvršilnem odboru Euroshareholders številnim predstavnikom z vsega sveta predstavljen tudi sistem EuroVote, vključno s predstavitvenim videom, ki ga je pripravila VZMD.TV. Pri tem so predstavniki organizacij, vključenih v WFIC, pokazali izjemno zanimanje za vključitev v razširjeni sistem EuroVote.


VIDEO REPORTAŽE in VIDEO COMMENTARIES o mednarodnih dejavnostih VZMD ter programu investo.si v zadnjem letu

(kliknite na spodnjo sliko, ki vsebuje spletne povezave, za ogled angleške različice pa drugo):    

Novice - VZMD investo.si VZMD.TV          VZMD investo.si VZMD.TV News in English

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 190 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia  

www.euroshareholders.eu/eurovote - več o sistemu EuroVote