15. 12. 2009

Na Okrožnem sodišču v Kranju je danes dopoldan prišlo do epiloga v postopku sodnega preizkusa denarne odpravnine, ki jo je predlagala, sprejela (na skupščini 19. 11. 2007) in izplačala Sava, d.d., "iztisnjenim" oz. razlaščenim delničarjem družbe Naravni park Terme 3000. Tem bo Sava - na podlagi soglasja med udeleženci naroka (odvetnik Primož Kozina, odvetnik mag. Blaž Strojan in predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič) ter sklenjene sodne poravnave - v 30 dneh izplačala dodatno odpravnino 0,71 EUR za vsako delnico. Sodno poravnavo v VZMD in Sekciji Terme 3000 pozdravljajo ter izražajo zadovoljstvo nad racionalnim iztekom številnih sestankov in soočenj argumentov med upravo, cenilci in zastopniki Save ter predstavniki iztisnjenih malih delničarjev, ob izjemni strokovni podpori sodelavca VZMD za področje cenitev in revidiranj Uroša Sedeja. Že pred današnjim narokom sta Sodišče in Poravnalni odbor izvedencev sicer pritrdila VZMD, da je bila izplačana denarna odpravnina (8,29 EUR na delnico) prenizka. Kakor izhaja iz Izvedeniškega mnenja, ki ga je pripravil Poravnalni odbor, je bila cenitev podvrednotena za 1.150.000 EUR, odpravnina pa prenizka za 0,36 EUR na vsako od 3.184.444 delnic. Vendar so na prejšnjem naroku, dne 7. 10. 2009, predstavniki VZMD ponovno izpostavili, da pri tem niso bili upoštevani vsi relevantni argumenti, ki so jih v postopku podali strokovni sodelavci VZMD. Temu primerno je sodnik Andrej Marinček prejšnjo obravnavo sklenil z zapisom: »… V izogib postavljanju novih izvedencev, poskuša sodišče ugotoviti neki kompromisni predlog te rešitve, po kateri bi vrednost delnice znašala 9,50 EUR … Stranki se obvežeta sodišče obvestiti v roku 30 dni o tem, ali se strinjata s predlagano poravnavo …« Takšen predlog Sodišča je Sava zavrnila - za razliko od VZMD, ki je v tem postopku zastopal 169 od skupno 443 iztisnjenih malih delničarjev. Vendar je po prepričanju sodelavcev VZMD sklenjena Sodna poravnava za (bivše) delničarje neprimerno boljša, kot nadaljevanje dragih, zahtevnih in dolgotrajnih sodnih postopkov ter »predstavlja pomemben prispevek, svarilo in korektiv pogosto nebrzdanih praks iztisnitev oz. razlastitev malih delničarjev.« Sledi ekskluzivno poročilo VZMD TV izpred Sodišča v Kranju. - 15.12.2009

Na predlog večinskega (preko 90 odstotnega) delničarja, družbe Sava, d.d., je skupščina delničarjev družbe Naravni park Terme 3000 Moravske Toplice, d.d., dne 19. 11. 2007, sprejela sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja - Savo, družbo za upravljanje in financiranje, d.d, in sicer proti denarni odpravnini 8,29 € za vsako delnico. VZMD je preko odvetnika mag. Blaža Strojana oz. delničarke Danice Pukšič, predstavnice Sekcije Terme 3000 pri VZMD, ki šteje 169 članov (od skupno 443 malih delničarjev), sprožil postopek sodne preveritve primernosti denarne odpravnine. Strokovnjaki in ugledni zunanji sodelavci VZMD za področje cenitev in revizorskih poročil so namreč ocenili, da niso bile uporabljene metode, ki bi bile v korist malih delničarjev in jih stroka v cenitvah predvideva, ter da cenitev nikakor ni bila ustrezna oz. je bila absolutno prenizka.

Zato je VZMD že od samega začetka postopka predlagal ponovno cenitev. Pri tem je vztrajal v strokovno dopolnjenem predlogu, ki je bil 23. 5. 2008 podan na sodišču v Kranju. Prav takšno stališče je bilo predstavljeno tudi na skupnem sestanku, ki ga je (dne 22. 5. 2009, v prostorih Pivovarne Union, d.d.), s pravnima zastopnikoma obeh strani, pripravil Poravnalni odbor izvedencev v sestavi: predsednica mag. Nataša Vidovič Plantan iz Odvetniške družbe Vidovič & Partnerji, Drago Kavšek in mag. Andrej Žagar z Ministrstva za finance. Nazadnje pa je takšno stališče strokovnih sodelavcev VZMD Okrožnemu sodišču v Kranju sporočil odvetnik mag. Blaž Strojan dne 9. 9. 2009, v Sporočilu sodišču v zvezi z izvedeniškim mnenjem. V njem - kot skupni zastopnik manjšinskih delničarjev in predstavnice Sekcije Terme 3000 pri VZMD - po ponovnem posvetu s finančnimi strokovnjaki podaja naslednjo pripombo na izvedeniško mnenje:

»Cenitev nepremičnin, ki je bila osnova za določitev denarne odpravnine in posledično izvedenskega mnenja, zbuja dvom o pravilnosti določitve ocenjene vrednosti. Obrazložitev izvedenskega menja pod točko 5. se opira le na pojasnila izvedenca, ki je sporne cenitve pripravljal - za nasprotnega udeleženca - in je v zadevi težko "nepristranski" predvsem pa ne more kritično oceniti svojega dela. Zato je potrebno njegovo cenitev ponovno preveriti s strani izvedenca, ki v postopke do sedaj ni bil vpleten.«

Spomnimo, da se je kompromisni predlog Okrožnega sodišča v Kranju po zadnji obravnavi glasil »SAVA naj doplača 1,21 EUR na delnico iztisnjenih manjšinjskih delničarjev iz Term 3000«. VZMD in Sekcija Terme 3000 sta takšen predlog sprejela, medtem ko ga je Sava odločno zavrnila.

Neposredno po zadnji obravnavi, 7. 10. 2009, je VZMD TV pred kranjskim sodiščem posnela ekskluzivne izjave.


 

Poročilo VZMD TV o problematiki družbe TERME 3000 z dne 20. 4. 2008

Značke: iztisnitev