Glede na postopke, povezane s skupščino SCT, sklicano za 2. 10. 2009, je po prepričanju predstavnikov VZMD več kot očitno, da se želi Upravni odbor SCT izogniti posebni reviziji, ki jo je VZMD zahteval v sklopu nasprotnih predlogov, vloženih 4. 9. 2009. Skladno z zahtevo VZMD je SCT v Uradnem listu dne 25. 9. 2009 sicer objavil predlog za delitev dividend v višini polovice bilančnega dobička, ne pa tudi predloga posebne revizije za pregled poslov in dokumentacije iz celotnega področja poslovanja SCT v obdobju zadnjih 5 let, z namenom preveritve zakonitosti, potrebnosti, primernosti in smotrnosti poslov družbe. V VZMD so prepričani, da gre za nadaljevanje izmikanja pred revizijo, saj je Upravni odbor SCT odklonil tudi zahtevo za sklic skupščine za uvedbo posebne revizije, ki jo je VZMD vložil že 4. 6. 2009. VZMD, po izčrpanju vseh drugih možnosti, načrtuje s pooblastili delničarjev doseči uvedbo posebne revizije po sodni poti.

 

Sicer je VZMD danes oddal pooblastila za skupščino SCT, sklicano za 2. 10. 2009, zbrana od delničarjev SCT, ki so se na podlagi javnega poziva oglasili na sedežu VZMD. Pooblaščenca, mag. Aleksander Kucler, predstavnik Sekcije SCT pri VZMD in mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD, sta navkljub takšnemu (ne-organiziranemu) zbiranju prejela pooblastila iz naslova kar 4,79 % vseh delnic SCT oz. 6,29 % delnic z glasovalno pravico (torej brez lastnih delnic). Tako je VZMD uspešno zbral tudi pooblastila za izpodbijanje morebitnega sklepa o nedelitvi bilančnega dobička v višini 7,18 mio EUR - skladno z 399. členom Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) - nadaljuje pa z zbiranjem pooblastil za sklic skupščine ter vložitev predloga za postavitev posebnega revizorja po 318. členu ZGD-1, na podlagi katerega lahko »v primeru, da skupščina zavrne predlog za imenovanje posebnega revizorja, tega imenuje sodišče na predlog delničarjev, katerih skupni deleži znašajo najmanj desetino osnovnega kapitala ali katerih nominalni znesek ali pripadajoči znesek osnovnega kapitala znaša najmanj 400.000 EUR, če obstaja vzrok za domnevo, da je prišlo pri vodenju postopkov in poslov do nepoštenosti ali hujših kršitev zakona ali statuta.« Pooblastila so na voljo na sedežu VZMD, pri čemer je pomembno, da so po pripojitvi Delfi k SCT delnice vendarle (po več kot dveh mesecih nezmožnosti razpolaganja) vpisane v delniški knjigi. Hkrati VZMD ponovno opozarja na številna pričevanja o nedopustnem šikaniranju delavcev SCT, ki so kot delničarji SCT ali Delfi za pretekle skupščine oddali pooblastila ali pristopili k Delničarskemu sporazumu v okviru VZMD (345 delničarjev s skupaj 12,2 % glasovalnih delnic).

V VZMD so zato mnenja, da obstajajo realne možnosti za uspeh njihovega nasprotnega predlaga delitev dividend v višini polovice bilančnega dobička, kar bi bil vsekakor pomemben uspeh. Posebej, ker je bilo izigravanje malih delničarjev z neizplačevanjem dividend že v preteklosti očiten vzorec ravnanja Upravnega odbora SCT. Tako je bilo leta 2007, ob izglasovanju iztisnitve malih delničarjev SCT s strani družbe Delfi, zadržanih 8,93 mio EUR dobička, čemur je VZMD sicer ostro nasprotoval. Iz tega dobička je SCT v letu 2008 (po izpeljani iztisnitvi, ki je predmet sodnega postopka) izplačala dividende v znesku 7,6 mio EUR družbi Delfi, ki je s tem poplačala svoje kratkoročne obveznosti zaradi prevzema SCT. Današnji večinski lastnik družbe SCT - družba Glotis, d.o.o. - ima po razpoložljivih podatkih za leto 2007 kratkoročne obveznosti v znesku 8.589.916 EUR. Te so nastale kot posledica nakupa obvladujočega deleža v družbi Delfi - sedaj SCT (po pripojitvi). Zaradi v javnosti izražene želje uprave družbe Glotis po prevzemu celotne družbe SCT predlagatelj in VZMD utemeljeno sklepata, da se dobiček za leto 2008 zadržuje v podjetju z namenom, da se ga - kot že videno - izplača šele takrat ko bo (če bo) družba Glotis 100 % lastnik družbe SCT Poleg tega VZMD predlaga posebno revizijo za pregled poslov in poslovne dokumentacije iz celotnega področja poslovanja družbe SCT v obdobju zadnjih 5 let, z namenom preveritve zakonitosti, potrebnosti, primernosti in smotrnosti poslov družbe. VZMD namreč meni, da obstaja vzrok za domnevo, da je pri prišlo pri vodenju postopkov in poslov v zadnjih petih letih do nepoštenosti ali hujših kršitev zakona ali statuta, zato predlaga skupščini delničarjev, da se imenuje posebnega revizorja na podlagi 318. člena ZGD-1, za preveritev vodenja posameznih poslov družbe, z namenom da se preko neodvisnega revizorja potrdijo ali pa odpravijo domneve o nepoštenostih in nepravilnostih. Pri tem VZMD ugotavlja, da iz objav v številnih javnih občilih izhaja, da je v družbi SCT, d.d., v zadnjih letih prišlo do številnih nepravilnosti in davčnih utaj, s čimer je družbi domnevno nastala velika materialna škoda, saj naj bi bila družba oškodovana za več milijonov EUR. Iz tega razloga so bili po javno dostopnih podatkih zoper odgovorne osebe oz. člane Upravnega odbora v lanskem letu uvedeni tudi kazenski postopki. Poročilo VZMD TV s tokratne skupščine SCT bo - spričo sklica v petek ob 17.00 - objavljeno šele prihodnji dan, v soboto, 3. 10. 2009. Poročilo VZMD TV s poslednje skupščine Delfi, d.d., 10. 4. 2009.