Predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič je obvestil upravo Gorenja in javnost o napačno ugotovljenem rezultatu glasovanja na skupščini Gorenja, napovedani izpodbojni tožbi ter morebitnih postopkih pred Državnim zborom RS

 

 

OBVESTILO ZA JAVNOST O NAPAčNO UGOTAVLJANEM REZULTATU GLASOVANJA NA 10. SKUPŠčINI GORENJA D. D., NAPOVEDANI IZPODBOJNI TOŽBI TER PREDVIDENIH POSTOPKIH PRED DRŽAVNIM ZBOROM RS

 


Konec preteklega tedna je potekel rok za vložitev izpodbojne tožbe, ki sem jo napovedal na 10. skupščini družbe Gorenje, d. d., 12. 12. 2006. Izpodbojno tožbo sem napovedal na sklep o Odobrenem kapitalu in spremembi statuta družbe v sklopu točke 2 c), saj moje izrecno opozorilo o napačnem izračunu rezultata glasovanja ter zahteva po pravilnem izračunu le-tega nista bila upoštevana.

 

Ob napovedani izpodbojni tožbi sem poudaril, da je pravilen izračun rezultata glasovanja, posebej pri spremembah statutov družb, ter s tem povezana praksa - tudi v perspektivi vseh prihodnjih skupščin družb - izjemnega pomena. Zato sem si, toliko bolj kot predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev, primoran prizadevati za natančnost, doslednost in razjasnitve morebitnih nedorečenosti pri postopkih glasovanj oz. izračunih rezultatov glasovanj. S takšnim ciljem in namenom sem bil v konkretnem primeru tudi napovedal izpodbojno tožbo.

 

Na podlagi naknadno pridobljene dokumentacije je bilo ugotovljeno, da bi v konkretnem primeru pravilno ugotovljen rezultat glasovanja vendarle zadoščal za sprejem predlaganega sklepa. Zato dejanska vložitev izpodbojne tožbe ne bi bila smotrna, saj bi moral, poleg kršitve zakona (oz. statuta), v postopku dokazati tudi, da je ta kršitev vplivala na veljavnost sklepa (druga točka prvega odstavka 395. člena ZGD-1). Zakon v tem delu tudi izrecno navaja primer »vpliva na veljavnost sklepa« in sicer navaja ravno večino, potrebno za sprejetje posameznega sklepa. Ker bi bila ta - kljub kršitvi - še vedno višja od predpisane, bi bila vložitev tožbe nesmotrna.

 

Vsekakor pa bomo v zvezi z navedenim v VZMD, s pomočjo strokovnih sodelavcev, v najkrajšem času sprejeli odločitev o morebitni sprožitvi postopka za sprejem avtentične razlage Zakona ali celo sprožitvi skrajšanega postopka za spremembo Zakona o gospodarskih družbah.

 


DEJSTVA in OBRAZLOŽITEV

 

Pri glasovanju o predlogu sklepa pod točko 2 c) točke dnevnega reda 10. skupščine družbe Gorenje, d.d. je k glasovanju pristopilo 6.015.239 delnic z glasovalno pravico. Za sprejem sklepa je glasovalo 5.162.602 glasov, proti je glasovalo 264.003 glasov, ostali glasovi pa očitno niso bili oddani, saj glasovalna naprava ni omogočala drugačnega opredeljevanja kot ZA ali PROTI.

 

Pri rezultatu glasovanja pod točko 2 c) dnevnega reda je navedeno, da je ZA glasovalo 95,135% glasov, PROTI pa 4,865% glasov. Tako ugotovljeni rezultat glasovanja je napačen, ker je šlo pri predlogu sklepa pod točko 2 c) za glasovanje o sklepu za sprejem katerega se zahteva tričetrtinska večina po »pri glasovanju zastopanem« kapitalu (2. odstavek 329. člena ZGD-1).

 


I. DOLOčBE PREDPISOV

 

1. Zakon o gospodarskih družbah (Ur. l. RS, št. 42/06)

 

Drugi odstavek 329. člena določa, da je za sklep skupščine potrebna večina najmanj treh četrtin pri sklepanju zastopanega osnovnega kapitala.

 

2. Statut Gorenja d.d.

 

30. člen določa, da skupščina lahko s svojim poslovnikom določi podrobnosti glede odločanja.

 

3. Poslovnik o delu skupščine Gorenja, d. d.

12. člen določa, da prisotnost zastopanega kapitala ugotavlja verifikacijska komisija, skrbi za izvedbo glasovanja, vodi glasovanje, računalniško obdelavo podatkov, arhivira izpis računalniškega glasovanja oziroma glasovnice, ugotovi odstotek zastopanega kapitala in o tem poroča predsedniku skupščine. Zastopanost kapitala se ugotavlja na podlagi seznama navzočih delničarjev in njihovih zastopnikov, ki so oddali prijavnice oziroma pooblastila, na način in v roku, ki je določen v sklicu skupščine.

 

13. člen določa, da predsednik na podlagi poročila o zastopanosti kapitala na skupščini razglasi, da so izpolnjeni pogoji za delo skupščine.

 


II. NOTARSKI ZAPISNIK

 

Iz notarskega zapisnika 10. skupščine delniške družbe Gorenje d.d. je razvidno, da je:

 

• verifikacijska komisija ugotovila, da je od skupnega števila 12.200.000 delnic, oziroma delnic z glasovalno pravico 11.016.658, na skupščini navzočih 6.015.239 delnic z glasovalno pravico;
• pri glasovanju o podtočki c 2. točke dnevnega reda je h glasovanju pristopilo  6.015.239 delnic z glasovalno pravico in od tega bilo ZA 5.162.602 glasov ali 95,135%, PROTI pa 264.003 glasov ali 4,865%;
• pri glasovanju o podtočkah d, e 2. in 3. točke dnevnega reda je h glasovanju pristopilo  5.700.586 delnic z glasovalno pravico.

 


III. PRAVNI MNENJI

 

Inštitut za gospodarsko pravo meni, da se pri odločanju upošteva tisti kapital, ki je glasoval.

 

Neos svetovanje, d. o. o., meni, da je rezultat glasovanja pod točko 2 c) napačen, ker je šlo pri predlogu sklepa za glasovanje o sklepu, za katerega se zahteva tričetrtinska večina po »pri glasovanju zastopanem« kapitalu.

 


IV. ZAKLJUčEK

 

Ob upoštevanju Poslovnika o delu skupščine Gorenja d.d. in notarskega zapisnika, je 6.015.239 delnic z glasovalno pravico predstavljalo kvorum, ki se upošteva pri ugotavljanju večine, potrebne za sprejem sklepa skupščine.

 

Pri izračunu odstotka glasov glasovanja o podtočki c 2. točke dnevnega reda je bilo upoštevano število oddanih glasov in ne število navzočih delnic z glasovalno pravico. To pa ni skladno z drugim odstavkom 329. člena Zakona o gospodarskih družbah (Ur. l. RS, št. 42/06) in 12. členom Poslovnika o delu skupščine Gorenja, d. d.

 

Pri glasovanju o podtočkah d, e 2. in 3. točke dnevnega reda je h glasovanju pristopilo 5.700.586 delnic z glasovalno pravico. To pa ni skladno z 12. členom Poslovnika o delu skupščine Gorenja, d. d.

 

Glede na različna pravna mnenja o tem, kako se ugotavlja zastopanost osnovnega kapitala:
- ali se upošteva tisti kapital, ki je glasoval,
- ali se upošteva prisoten kapital na podlagi seznama navzočih delničarjev in njihovih zastopnikov, ki so oddali prijavnice oziroma pooblastila,
bomo v VZMD obravnavali odločitev o:
1. spremembi Zakona o gospodarskih družbah po skrajšanem postopku,
2. sprožitvi postopka za sprejem avtentične razlage zakona.

 


mag. Kristjan Verbič
predsednik VZMD

 

Značke: skupščina