novica7717

Na današnji skupščini družbe Herz, d.d., je bilo prisotnega 97,99 % kapitala z glasovalno pravico, poleg glavnega delničarja, avstrijske družbe Herz Armaturen GmbH (97,81%), tudi VZMD in delničarji vključeni v Delniško OPORO, ki jih je zastopal strokovni sodelavec VZMD, Žiga Kinkopf. Edina vsebinska točka dnevnega reda je bila izključitev manjšinskih delničarjev, s prenosom delnic na glavnega delničarja, pri čemer je slednji, kot primerno denarno odpravnino določil 9,00 € na delnico. Ob tem je Kinkopf napovedal možnost izpodbijanje takšnega sklepa ter zaprosil za celotno dokumentacijo, na podlagi katere je bila določena denarna odpravnina. Po preučitvi danes pridobljene dokumentacije bodo strokovni sodelavci VZMD odločili, ali bodo sprožili sodno preveritev primernosti denarne odpravnine.

Sočasno je v Ljubljani potekala skupščina družbe Delo prodaja, d.d., kjer je bilo prisotnega 93,52 % kapitala z glasovalno pravico, oziroma delničarji Dnevnik, d.d., DZS, d.d., Primorski skladi, VZMD in Kristjan Verbič. V imenu VZMD se je skupščine udeležil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Delničarji so se seznanili z Letnim poročilom za leto 2016 ter čisto izgubo poslovnega leta 2016 v višini 448.522,09 €, ki so jo pokrili v breme drugih rezerv iz dobička. Na skupščini so bila zastavljena vprašanja, povezana s poslovanjem in perspektivo družbe ter kdaj lahko delničarji pričakujejo izboljšanja. Predsednik uprave, mag. Sebastjan Selan, je pojasnil, da so težave družbe v financiranju in ne toliko v poslovanju. Ob tem je izrazil optimizem glede na pogajanja z bankami ter 26,3 mio € odprtih obveznosti družbe. V primeru neuspešnega dogovora z bankami bi družba najverjetneje končala v prisilni poravnavi oz. stečaju. Skupščina je podelila razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu. Ker je Predsednik Nadzornega sveta, Vladimir Bangiev podal odstopno izjavo, so delničarji, po Nasprotnem predlogu delničarja Dnevnik, d.d., na njegovo mesto imenovali Miho Ržena, sicer direktorja trženja na Dnevniku. Za revizorja za leto 2017 je bila imenovana družba Baker Tilly Evidas, d.o.o.

Sicer sta danes potekali še skupščini družb Elektro Gorenjska, d.d., in Pomorska družba, d.d. Delničarji družbe Elektro Gorenjska, d.d., so se seznanili z bilančnim dobičkom v višini 2.170.771,70 € ter ga skoraj v celoti namenili za delitev dividend v višini 0,12 € bruto na delnico. Uprava in Nadzorni svet sta prejela razrešnici, ob izteku mandata štirim dosedanjim nadzornikom pa je skupščina, po prvotnem predlogu v sklicu, v Nadzorni svet imenovala: Franja Curanovića, Andreja Koprivca, Teda Djekanovića in Sama Logarja. Za pooblaščenega revizorja za leto 2017 je bila potrjena družba BDO Revizija, d.o.o. Na skupščini Pomorske družbe, d.d., pa so se delničarji seznanili z 94.633,00 € bilančne izgube ter podelili razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu. Za člana nadzornega sveta sta bila ponovno imenovana Gregor Velkaverh in Miroslav Grča.


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international