Današnja 17. izredna skupščina družbe Slovenijales, d.d.,  je po pičlih štirih mesecih od zadnje, 16. skupščine družbe, z dne 30. 8. 2010, vendarle odpravila zaskrbljujočo prakso z vidika standardov in ravni upravljanja družb v Republiki Sloveniji. Že takrat je ob napovedi izpodbojne tožbe k temu pozval predsednik VZMD, po tem ko je neuspešno opozarjal in pozival k zavrnitvi predlaganega sklepa o popolni ukinitvi kakršnihkoli nadomestil, sejnin ipd. za člane nadzornega sveta in njegovih komisij. Pri tem je izrecno opozoril na nedopustnost ustvarjanja razmer, ki neizbežno vodijo v stopnjevanje zmanjševanja strokovnosti, motivacije in odgovornosti organov nadzora družb. Predsednik VZMD je prejel šokantno pojasnilo, da takšen predlog podpira večinski (61,74 %) lastnik Zavarovalnica Triglav, d.d., ter da so nadzorniki že »nekako preskrbljeni« s tega naslova! Takšno, nezaslišano logiko je potrdilo tudi glasovanje, saj je ob prisotnosti 83,55 % kapitala (Zavarovalnica Triglav, KAD, SOD in VZMD) predlog podprlo 86,94 % - torej večinski lastnik in eden od »paradržavnih« skladov.

Ker bi uvajanje takšne prakse neizbežno prineslo katastrofalne posledice na področju (že sicer nič kaj zglednega) upravljanja družb v Republiki Sloveniji, je predsednik VZMD na prejšnji skupščini napovedal izpodbojno tožbo, medtem ko je na današnji skupščini izrazil zadovoljstvo, da je Slovenska odškodninska družba, d.d. (SOD), sledila argumentom VZMD ter podala nasprotni predlog, ki omogoča povračila stroškov in sejnine članom Nadzornega sveta družbe. Ob tem je mag. Verbič izrazil upanje, da gre - tudi glede na zgovoren datum skupščine - »za težko pričakovani drugačen oz. blažji veter v odnosu »paradržavnih skladov« in družb v pretežni državni lasti do številnih konstruktivnih predlogov malih delničarjev«. Pri tem je opozoril še na popolnoma nepotrebne stroške - kar nazorno izpričuje tudi konkreten primer - in odgovornost, ki se porajajo spričo nepravočasnega upoštevanja utemeljenih stališč in predlogov VZMD ter malih delničarjev.

Točka Nadomestila članom nadzornega sveta in njegovih komisij je bila tudi edina vsebinska točka današnje skupščine, pri čemer je bil nasprotni predlog SOD podprt s 100 % prisotnega 83,55 % kapitala (Zavarovalnica Triglav, KAD, SOD in VZMD). Uprava družbe je namreč zaradi objektivnih okoliščin in razlogov umaknila točko: Soglasje k prenosu premoženja - prodaji nepremičnin družbe, s predlogi sklepov:

a)      Skupščina družbe Slovenijales d.d. daje soglasje k sklenitvi pogodbe o  prodaji objekta prodajni center (PPC 1) na lokaciji Dunajska cesta 20, Ljubljana v skupni bruto površini 15.268 m2, parc. št. 1865/1, z.k. vl. 2566 k.o. Bežigrad, po ceni v višini 7,000.000,00 EUR, ki ne vključuje davka na promet z nepremičninami.

b)      Skupščina družbe Slovenijales d.d. daje soglasje k sklenitvi pogodbe o prodaji dela nepremičnine na lokaciji Celje - Medlog, parcele (zemljišče)  1291/9, 1291/14, 1291/17, 1291/18 in 1291/19 v skupni površini 14.443 m2 ter parcele (objekti) 1291/6 in 1291/15  v skupni površini 1.164 m2, z.k. vložek št. 463 k.o. Medlog za ceno v višini 1.230.000 EUR, ki ne vključuje davka na promet z nepremičninami.

  

VZMD.TV - poročilo s 15. skupščine družbe Slovenijales, 24. 8. 2009:

 

 

 VZMD.TV VIDEO VOŠČILO:

http://www.vzmd.si/novice/video-cestitka-in-voscilo-vzmd-za-bozic-dan-samostojnosti-in-enotnosti-ter-novo-leto-2011

VIDEO_estitka_in_voilo_VZMD_za_Boi_Dan_samostojnosti_in_enotnosti_ter_Novo_leto_2011

Seasons_Greetings_from_VZMD_2011