Nasprotni_predlog_VZMD_za_18_skupscino_druzbe_SlovenijalesDanašnje, 18. skupščine družbe Slovenijales, d.d., se je udeležilo 83,98 % vsega kapitala - poleg standardne zasedbe: Zavarovalnica Triglav, KAD, SOD in VZMD, se je skupščine tokrat udeležil tudi mali delničar Jože Horvat (sicer peti delničar po številu delnic - 0,44 %). Sprejeti so bili vsi sklepi, kot sta jih ob sklicu predlagala uprava in nadzorni svet, pri čemer je soglasna podpora izostala le v primeru predloga sklepa o ne-uporabi bilančnega dobička, pri katerem je VZMD neposredno po sklicu skupščine podal nasprotni predlog.

Tudi na tokratni skupščini je bil edini razpravljavec predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je dodatno utemeljil predlagani nasprotni predlog za delitev dividend, ter pozval delničarje, naj podprejo predlog, ki za razliko od osnovnega predloga uprave in nadzornega sveta ni v nasprotju z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1).

Tako je za predlog uprave in nadzornega sveta - da se dobiček ne deli - glasoval le največji delničar, Zavarovalnica Triglav, d.d. (73,51 %), medtem ko so mu nasprotovali vsi drugi, na skupščini prisotni delničarji, s skupaj 26,49 % prisotnega kapitala. Po sprejetju sklepa o ne-delitvi dividend, kot jo nalaga ZGD-1, je mag. Verbič napovedal izpodbijanje takšnega - nezakonitega - sklepa. Ker pa je za vložitev izpodbojne tožbe potrebna podpora vsaj 5 % celotnega kapitala družbe, VZMD poziva delničarje, vključno s KAD in SOD, da podprejo oz. zagotovijo vložitev tožbe za izplačilo dividend.

Spomnimo: neposredno po sklicu 18. skupščine družbe Slovenijales je namreč VZMD na upravo družbe naslovil nasprotni predlog k predlogu sklepa 3.a točke dnevnega reda (kliknite na sliko levo zgoraj). Z nasprotnim predlogom je VZMD predlagal delitev 15 % bilančnega dobička družbe (8.941.994,91 EUR), kar znaša 5,00 EUR bruto na delnico oz. skupaj 1.368.020,00 EUR.   

VZMD je nasprotni predlog utemeljil z dejstvom, da že v preteklih letih družba ni izplačevala dividend je prav, da del bilančnega dobička naposled nameni tudi delničarjem. S predlaganim sklepom bi se za dividende namenilo le 15 % bilančnega dobička, kar nikakor ne bi moglo ogroziti, niti pomembneje vplivati na poslovanje ter poslovne načrte družbe. Skladno z 399. členom ZGD-1 je sklep skupščine izpodbojen, če se za dividende ne nameni vsaj del bilančnega dobička v višini 4 % osnovnega kapitala.

Poleg tega je že na lanskoletni, 16. skupščini družbe Slovenijales, d.d., dne 30. 8. 2010, predstavnik VZMD v razpravi izrecno izpostavil možnosti za delitev izrednih dividend, v primeru sprostitve blokiranih sredstev oz. rezervacij iz naslova terjatev Jugobanke ter postopkov, ki tečejo v Sloveniji, ZDA in Srbiji. Pri tem sta se uprava in nadzorni svet zavezala k obravnavi možnosti delitve izrednih dividend, kar pa se, kot vse kaže, doslej ni zgodilo.

Spomniti se velja tudi prejšnje, 17. izredna skupščina družbe Slovenijales, d.d., ki je na zadnji dan lanskega leta (31. 12. 2010) po pičlih štirih mesecih od predhodne, 16. skupščine družbe, vendarle odpravila zaskrbljujočo prakso z vidika standardov in ravni upravljanja družb v Republiki Sloveniji. Že takrat je ob napovedi izpodbojne tožbe k temu pozval predsednik VZMD, po tem ko je neuspešno opozarjal in pozival k zavrnitvi predlaganega sklepa o popolni ukinitvi kakršnihkoli nadomestil, sejnin ipd. za člane nadzornega sveta in njegovih komisij. Pri tem je izrecno opozoril na nedopustnost ustvarjanja razmer, ki neizbežno vodijo v stopnjevanje zmanjševanja strokovnosti, motivacije in odgovornosti organov nadzora družb. Predsednik VZMD je prejel šokantno pojasnilo, da takšen predlog podpira večinski (61,74 %) lastnik Zavarovalnica Triglav, d.d., ter da so nadzorniki že »nekako preskrbljeni« s tega naslova! Takšno, nezaslišano logiko je potrdilo tudi glasovanje, saj je ob prisotnosti 83,55 % kapitala (Zavarovalnica Triglav, KAD, SOD in VZMD) predlog podprlo 86,94 % - torej večinski lastnik in eden od »paradržavnih« skladov.

Ker bi uvajanje takšne prakse neizbežno prineslo katastrofalne posledice na področju (že sicer nič kaj zglednega) upravljanja družb v Republiki Sloveniji, je predsednik VZMD na prejšnji skupščini napovedal izpodbojno tožbo, medtem ko je na današnji skupščini izrazil zadovoljstvo, da je Slovenska odškodninska družba, d.d. (SOD), sledila argumentom VZMD ter podala nasprotni predlog, ki omogoča povračila stroškov in sejnine članom Nadzornega sveta družbe. Ob tem je mag. Verbič izrazil upanje, da gre - tudi glede na zgovoren datum skupščine - »za težko pričakovani drugačen oz. blažji veter v odnosu »paradržavnih skladov« in družb v pretežni državni lasti do številnih konstruktivnih predlogov malih delničarjev«. Pri tem je opozoril še na popolnoma nepotrebne stroške - kar nazorno izpričuje tudi konkreten primer - in odgovornost, ki se porajajo spričo nepravočasnega upoštevanja utemeljenih stališč in predlogov VZMD ter malih delničarjev.

Sicer je mag. Verbič na 16. skupščini - tudi takrat kot edini razpravljavec - zastavil vprašanje o vlogi nadzornega sveta v preteklem letu ter nasprotoval podelitvi razrešnice - spričo odsotnosti (!?!) kogarkoli od članov ali predstavnikov nadzornega sveta predlagane ne-podelitve razrešnice upravi družbe za leto 2009 (glejte dogajanje na 15. skupščini Slovenijales - za VIDEO REPORTAŽO kliknite sliko desno zgoraj).

Mag. Verbič je razpravljal še o interesu preko 1.200 malih delničarjev po izstopu iz lastniške strukture družbe, seveda po primerni, pošteni ceni, ne-delitvi dividend oz. 12.138.613,36 EUR bilančnega dobička ter predsednika uprave povprašal o stališču in možnostih za delitev izrednih dividend, v primeru sprostitve blokiranih sredstev oz. rezervacij iz naslova terjatev Jugobanke ter postopkov, ki tečejo v Sloveniji, ZDA in Srbiji, zahtevek pa naj bi dosegal 36,6 mio EUR, zaradi česar je sodišče blokiralo 10 mio EUR Slovenijalesovih sredstev in dovolilo vpis predznambe hipoteke na nepremičnino - poslovno stavbo na Dunajski 22 v Ljubljani.

Zaveza o obravnavi možnosti delitve izrednih dividend s strani uprave in nadzornega sveta, v primeru sprostitve sredstev oz. ugodnega izteka postopka, je bila vključena v zapisnik skupščine, ki sicer - podobno kot prejšnja, 15. skupščina Slovenijales, d.d.  - ni podelila razrešnice upravi, je pa sprejela soglasje k Pogodbi o pripojitvi družbe Lesnina LGM d.d., k družbi Slovenijales, ki jo je na prejšnji skupščini uprava umaknila brez pojasnila.

 


Kronološki pregled relevantnih sporočil in prispevkov o aktivnostih VZMD, povezanih z družbo Slovenijales, d.d.:

SLOVENIJALES - z nasprotnim predlogom VZMD zahteva delitev 1,37 mio EUR od 8,94 mio EUR dobička za izplačila dividend 5,00 EUR bruto na delnico - Petek, 15.07.2011

VIDEO REPORTAŽA s skupščine ZAVAROVALNICE TRIGLAV - s strani VZMD podpora delitvi dividend, zmanjšanju odobrenega kapitala ter vprašanja o odtekanju notranjih informacij in problematiki Zdravstvene zavarovalnice - Sreda, 22.06.2011

SLOVENIJALES - po štirih mesecih od napovedi izpodbojne tožbe VZMD danes ukinjena šokantna praksa ukinitve vseh nadomestil nadzornikom, sprejem soglasij k prodajnim pogodbam pa je uprava umaknila z dnevnega reda - Petek, 31.12.2010

NFD 1 - naposled pospešeno v odprodajo netržnih naložb ter k preoblikovanju v vzajemni sklad(?!) - poročilo z današnje skupščine - Torek, 12.10.2010

NFD 1 in SLOVENIJALES - poročili z današnjih skupščin. - Nedelja, 29.08.2010

Poročilo s 15. redne skupščine Slovenijales, d.d. - Ponedeljek, 24.08.2009

SLOVENIJALES - mali delničarji prek VZMD na skupščino s pravnim zastopnikom - Nedelja, 23.08.2009

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 180 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si