Družba Gorenje, d.d., je za 11. junij 2008 sklicala skupščino delničarjev. Na dnevnem redu so tudi točke o poročanju glede uspešne dokapitalizacije in dovoljenju za pridobitev lastnih delnic. Ob dokapitalizaciji je uprava s soglasjem nadzornega sveta dodelila pravico do nakupa tudi lastnim delnicam, četudi družba ne sme vpisovati lastnih delnic in iz lastnih delnic nima nobenih pravic. Mogoče je pomisliti, da so lastnim delnicam dodelili pravice z namenom, da bi si zagotovili večje število delnic.

SPORNI PREDLOGI UPRAVE ZA SKUPŠčINO GORENJA

Družba Gorenje, d.d., je za 11. junij 2008 sklicala skupščino delničarjev. Na dnevnem redu so tudi točke o poročanju glede uspešne dokapitalizacije in dovoljenju za pridobitev lastnih delnic.

 

Ob dokapitalizaciji je uprava s soglasjem nadzornega sveta dodelila pravico do nakupa tudi lastnim delnicam, četudi družba ne sme vpisovati lastnih delnic in iz lastnih delnic nima nobenih pravic. S tem se je zmanjšalo število pravic ostalih delničarjev za cca. 9 %, kolikor je od emisije delnic tudi ostalo. Na podlagi sklepa, da bo ostanek delnic iz emisije lahko po enakih pogojih kot delničarji vpisala in prevzela družba, ki so jo ustanovili uprava in partnerji, ter EBRD in IFC, je mogoče pomisliti, da so lastnim delnicam dodelili pravice z namenom, da bi si zagotovili večje število delnic. Obstaja torej dvom, da so na ta način preostalim delničarjem zmanjšali pravice, in povečali možnosti nakupa INGOR - ju.

 

Iz dikcij in obrazložitev sklepov iz točke 5 namreč ni moč ugotoviti, kako bo mogoče realizirati dovoljenje skupščine o pridobitvi lastnih delnic do višine ene desetine osnovnega kapitala (oziroma 1.403 tisoč delnic tudi izven rednega borznega trga po ceni, ki po izračunu iz sklepa lahko znaša največ nekaj več kot 50 €, trenutna borzna cena pa je 35 €), ne da bi pri tem izključili prednostno pravico delničarjev.

 

Problem je mogoče rešiti tudi z javno ponudbo, v obliki poziva delničarjem, da ponudijo prodajo po v pozivu opredeljeni ceni. Pri tem bi bila upoštevana pravica enakopravnega obravnavanja delničarjev oziroma predkupna pravica.

 

Vendar se zastavlja vprašanje, zakaj bi Gorenje vse to sploh počelo. Družba je namreč šele v preteklem letu povečala kapital in do sedaj še ni bilo objavljeno, da bi porabila preko 9 % lastnih delnic. Zakaj bi potemtakem delnice kupovala po toliko višji ceni in pri tem utrpela še dodatne stroške? Morda zato, ker ve, od koga bi te delnice odkupila in da bo ob realizaciji izključila prednostne pravice? Za tako ravnanje pa bi morala imeti sklep skupščine, saj je sicer v neskladju z zakonom in principi dobrega korporacijskega upravljanja.

 

 

Značke: skupščina