Komentar neutemeljenih in tendencioznih navedb posameznikov "Civilna iniciativa NKBM ne damo",ki kot vse kaže poskušajo oslabiti prizadevanja VZMD za dejansko uresničevanje skupnih interesov malih delničarjev NKBM.

VZMD: komentar sporočila za javnost in sklica novinarske konference posameznikov "Civilna iniciativa NKBM ne damo"

 

VZMD si že več mesecev (vse od zaključka javne prodaje NKBM) prizadeva za uveljavljanje interesov in pravic malih delničarjev v NKBM, ki jih je trenutno preko 103.000. S tem namenom smo v minulih mesecih opravili vrsto razgovorov z upravo NKBM in s predstavniki države (Republike Slovenije). Konkretni rezultat naših prizadevanj je sklenjen dogovor z upravo NKBM, ki sledi iz sestanka VZMD z upravo NKBM 12. junija 2008 in o katerem smo tudi obvestili javnost. Dogovor se nanaša na troje zahtev VZMD: na zastopanje interesov malih delničarjev na skupščini NKBM preko pooblaščenca s strani Združenja, na predlog sklepa o uporabi bilančnega dobička za leto 2007 in na spremembo sestave nadzornega sveta Nove KBM. V zvezi z drugo zahtevo je VZMD v zakonskem roku tudi vložil nasprotni predlog.

 

V VZMD smo prepričani, da so naša opisana prizadevanja in njihovi konkretni rezultati v korist vseh malih delničarjev NKBM. Že ves čas se namreč zavzemamo, da mali delničarji pridobijo »predstavnike« v nadzornem svetu in torej vpliv na upravljanje družbe ter da bodo deležni ustrezne udeležbe v dobičku. Posledično v celoti zavračamo popolnoma neutemeljena podtikanja peščice posameznikov, ki so si nadeli ime »Civilna iniciativa NKBM ne damo«. Njen predstavnik se je v preteklosti obrnil na VZMD, z željo po pomoči in sodelovanju. To smo v VZMD, kot v številnih drugih primerih, sprejeli ter ponudili vso strokovno in infrastrukturno pomoč in sodelovanje pri zasledovanju jasno opredeljenih ciljev, ki jim VZMD še naprej brezkompromisno sledi in jih uspešno tudi realizira. Žal se je takoj po sklicu skupščine NKBM pokazalo, da »Civilna iniciativa NKBM ne damo« oz. z njo povezana peščica posameznikov ne želi sodelovati pri organiziranem zbiranju pooblastil ter karseda učinkovitem in tvornem zastopanju interesov malih delničarjev na skupščini, kjer veljajo le legitimna pooblastila delničarjev, domišljeni in formalno ustrezni (nasprotni) predlogi ter konkretna dejanja.

 

V VZMD razumemo, da lahko trenutno situacijo poskusijo izkoristiti nekateri posamezniki in »iniciative«, ki se sklicujejo na male delničarje, a jih žal pri tem bolj razdvajajo kakor združujejo. Sprašujemo se v čigavem interesu(?!) - v skupnem interesu malih delničarjev pač ne. Nasprotno si VZMD vselej prizadeva delovati konstruktivno in povezovalno, upoštevaje vzajemne interese, ki tudi na dolgi rok podpirajo rast in razvoj (delniške) družbe in s tem tudi naložbo vlagateljev v njene delnice.

 

Tako v VZMD, namesto parcialnega zasledovanja interesov posamičnih delničarjev, zagovarjamo način delovanja, v katerem iščemo presečne vsebinske točke, ki so vezane na vzajemne interese. Nenazadnje je naš sklenjen dogovor z upravo pokazal, da smo kljub napornim pogovorom v preteklih mesecih vendarle skozi konstruktivno držo obeh strani (VZMD in uprave NKBM) in skozi pripravljenost za dialog na koncu uspeli sklenit dogovor. Res je sicer, da se na začetku pogovorov v vseh svojih pogledih nismo strinjali in da tudi doslej nismo uspeli uskladiti vseh odprtih vprašanj. Vendarle pa smo prepričani, da smo naredili pomemben korak naprej v dobro malih delničarjev NKBM ter da smo pri tem v največji možni meri udejanjili poslanstvo VZMD.