Danes je v Ajdovščini potekala skupščina družbe Tekstina, d.d., na kateri je bilo prisotnega 97,96 % kapitala z glasovalno pravico. Poleg glavnega delničarja - družbe SVILA IN, d.o.o. (97,70%), ki jo je zastopal direktor, Simeon Špruk (tudi direktor Tekstine) - sta bila prisotna le še mali delničar Jakob Finžgar (0,26%) in VZMD, ki ga je zastopal Predsednik, mag. Kristjan Verbič. Edina točka dnevnega reda je bila iztisnitev oz. Prenos delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja, pri čemer je bilo za primerno denarno odpravnino določenih 3,40 € na delnico.


Sklep o iztisnitvi/razlastitvi je predlagal in na skupščini - kot edini delničar, sam sebi - potrdil, glavni delničar, družba SVILA IN. Ob tem sta oba preostala prisotna delničarja opozorila, da je ponujena odpravnina občutno prenizka, napovedala pa sta tudi možnost izpodbijanja sprejetega sklepa. Ker v gradivu za skupščino ni bilo revizorjevega poročila in dopolnitve cenitvenega poročila, je Predsednik VZMD zahteval odmor ter seznanitev z omenjenimi dokumenti. Po preučitvi gradiva je bilo jasno, da je cenitvenemu poročilu (samo cenitev je opravil Mitja Slavec iz CS CONSULTING, d.o.o.) dodano dopolnilo, ki pa ga v gradivu ni bilo. Ob tem je ostalo nepojasnjeno vprašanje kdaj je nastalo dopolnilo, ki ga je podpisal - na skupščini prisotni zastopnik  glavnega delničarja - Simeon Špruk. Prav tako je revizor Stojan Nikolič (Stonik, d.o.o.), glede na parametre, ki jih je podal glavni delničar, precej rezervirano potrdil razpon odpravnine med 3,30 € in 4,5 €. Ob dejstvu, da se bančna garancija za izplačilo denarne odpravnine izteče v treh mesecih, je Predsednik VZMD, opozoril, da ni nujno, da bo v tem roku sklep o iztisnitvi vpisan v sodni register, zaradi česar bančna garancija za izplačilo malim delničarjem ne bi bila več v veljavi.

Sicer je danes v Sevnici potekala še iztisnitvena skupščina družbe Lisca, d.d., na kateri je družba PERSPEKTIVA FT, d.o.o., skupaj z odvisnimi družbami IGM strešnik d.d., CGP, d.d. in Tiskarna Novo mesto d.d., (skupaj 99,35 %) iztisnila male delničarje po ceni 18,00 € na delnico. Poleg glavnega delničarja se je skupščine udeležil le še Predsednik VZMD, ki je - tako kot v primeru Tekstine - opozoril na še krajšo veljavnost bančne garancije za izplačilo denarne odpravnine, ki se v tem primeru izteče v manj kot dveh mesecih. Zastopnik glavnega delničarja, Darij Južna, je ob tem zagotovil, da do tega ne more priti. Pojasnil je tudi, da so se za iztisnitev odločili zaradi racionalizacije ter dejstva, da v preteklosti preostali mali delničarji niso aktivno sodelovali pri upravljanju družbe. Izpostavil je še, da je ponujena denarna odpravnina enaka ceni po kateri je družba že v preteklosti odkupovala lastne delnice, pri čemer se je za tako prodajo odločila večina delničarjev, takšno višino denarne odpravnine pa je po njegovih besedah pokazala tudi DFC cenitvena metoda. Neglede na navedeno je VZMD glasoval proti iztisnitvi.

V primeru družbe Lisca gre tako še za en od iztisnitev, ki jo bo v tem letu opravil imperij Perspektiva, poslovneža Darija Južne. V mesecu februarju so namreč že iztisnili male delničarje družbe Hidrotehnik, d.d., za četrtek pa je sklicana še iztisnitvena skupščina družbe CGP, d.d. V vseh naštetih primerih bodo strokovni sodelavci VZMD ocenili primernost ponujene denarne odpravnine ter po potrebi sprožili ustrezne postopke.

Sicer VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev, vodi in sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerih: Adria Airways (AA International Aviation Holding), Dana (Plasta), Dinos (Euro Trend), HIT Alpinea (HIT), Jelovica (EBS GROUP, d.o.o.), Metalka Commerce (Slaven Vuković), Trimo (European Architectural System), Turboinštitut (Kolektor Group), Varstroj (OTC Daihen), itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Gorenjski tisk (MSIN), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), Večer (Dober Večer), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding idr.

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter VABIJO že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD sprožil postopke, da se vključijo v postopke, Sekcije oz. delničarske sporazume - tudi v primeru družbe Tekstina. 


Sorodna sporočila:

Burna skupščina Pozavarovalnice Sava, brez dividende na skupščini ajdovske Tekstine in poslednja skupščina Varis Lendava - Torek, 30.08.2016


 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - International Investors' Network