7. 1. 2010

Iztisnjeni delničarji TURISTIČNEGA PODJETJA PORTOROŽ, d.d. (TPP), so danes prejeli pismo in poziv VZMD, da se pridružijo postopku sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, ki jo je, kot odškodnino za razlastitev malih delničarjev, predlagal in sprejel večinski delničar, družba TERME ČATEŽ, d.d. Skladno s pozivom iztisnjenim delničarjem s strani Okrožnega sodišča v Krškem (Uradni list, 11. 12. 2009), »da v enem mesecu od objave vložijo svoje predloge za preizkus denarne odpravnine«, skupaj s posebnim opozorilom, »da po poteku tega roka predloga za preizkus denarne odpravnine ni več dopustno vložiti«, v ponedeljek 11. 1. 2010 poteče rok za vključitev v postopek. VZMD je preko predstavnika Sekcije TPP (v ustanavljanju) in odvetniške družbe, v zakonskem roku vložil predlog za sodni preizkus denarne odpravnine (25 EUR za delnico), ki jo je glavni delničar TERME ČATEŽ, na 11. skupščini družbe TPP, dne 31. 8. 2009, sprejel kot primerno odpravnino za prenos delnic vseh malih delničarjev na svoj račun. Strokovni sodelavci VZMD so namreč prepričani, da bi pravična denarna odpravnina morala znašati znatno več, kot si jo je na skupščini TPP sprejela družba TERME ČATEŽ. To so med drugim utemeljili z analizo letnih izkazov družbe, pa tudi dejstvom, da »razlastitvena« odpravnina močno odstopa od zadnje knjigovodske vrednosti delnice družbe TPP (101,19 EUR). VZMD tako zadnjič poziva iztisnjene delničarje TPP, da se pridružijo vloženi tožbi oz. postopku. - 07.01.2010

 

Podobno, kot v preštevilnih drugih primerih, se je bil VZMD primoran odzvati tudi na iztisnitev oz. razlastitev malih delničarjev družbe TURISTIČNO PODJETJE PORTOROŽ, d.d., potem ko je bil - na sedežu družbe, dne 31. 8. 2009, v okviru 11. skupščine delničarjev - sprejet sklep, da »se delnice manjšinskih delničarjev družbe TURISTIČNO PODJETJE PORTOROŽ d.d. prenesejo na družbo TERME ČATEŽ d.d., Topliška cesta 35, 8251 Čatež ob Savi, manjšinskim delničarjem pa se izplača odpravnina v višini 25,00 EUR za posamezno delnico. Prenos delnic na družbo TERME ČATEŽ d.d. se izvrši z dnem vpisa tega sklepa v sodni register Okrožnega sodišča v Kopru.« Sporno iztisnitev oz. prenos vseh delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja je na omenjeni skupščini predlagal in sprejel ta-isti glavni delničar (z 93,37 % celotnega kapitala) družba TERME ČATEŽ, d.d.

 

Okrožno sodišče v Kopru je dne 1. 10. 2009 s sklepom pod opr. št.: Srg 2009/24228 v sodni register vpisalo navedeni skupščinski sklep. Neposredno za tem je VZMD - preko predstavnika Sekcije TPP pri VZMD in odvetniške družbe Veršič - Perčič, o.p., d.o.o. - na podlagi drugega odstavka 388. člena ZGD-1, ob smiselni uporabi določb tretjega odstavka 607. člena ZGD-1, v zakonskem roku vložil predlog za sodni preizkus denarne odpravnine.

 

Strokovni sodelavci VZMD in predstavnik Sekcije so namreč prišli do argumentirane ugotovitve, da je denarna odpravnina v višini 25,00 EUR za delnico občutno prenizka, saj ne upošteva premoženjskega in profitnega stanja družbe na dan 31. 8. 2009. To so med drugim utemeljili z analizo letnih izkazov družbe, pa tudi dejstvom, da »razlastitvena« odpravnina močno odstopa od zadnje knjigovodske vrednosti delnice družbe (101,19 EUR).

 

Po prepričanju VZMD bo primerno - precej višjo - denarno odškodnino moč doseči preko sodne presoje višine denarne odpravnine, saj je očitno, da znaša pravična denarna odpravnina znatno več, kot pa izhaja iz predloga glavnega delničarja, ki ga je sam-sebi na skupščini družbe tudi potrdil. Zgolj neodvisna, nepristranska in poštena cenitev lahko namreč pokaže dejansko vrednost delnice družbe po stanju na dan 31. 8. 2009.

 

Zato je VZMD sodišču predlagal, da imenuje poravnalni odbor izvedencev za preizkus primernosti denarne odpravnine in od njega pridobi izvedensko mnenje, določi primerno odpravnino ter družbi TERME ČATEŽ, d.d., naloži, da iztisnjenim delničarjem doplača razliko med sprejeto odpravnino na skupščini družbe TURISTIČNO PODJETJE PORTOROŽ, d.d., dne 31. 8. 2009, in novo določeno višjo denarno odpravnino, kot jo bo ugotovilo sodišče.

 

Po pozivu iztisnjenim delničarjem s strani Okrožnega sodišča v Krškem (Uradni list, 11. 12. 2009), »da v enem mesecu od objave vložijo svoje predloge za preizkus denarne odpravnine«, skupaj s posebnim opozorilom, »da po poteku tega roka predloga za preizkus denarne odpravnine ni več dopustno vložiti«, je tudi VZMD javno pozval iztisnjene delničarje, da se pridružijo postopku v okviru Sekcije VZMD (v ustanavljanju) in omogočijo ustrezno podlago za uspešno zastopanje v postopkih zaščite pravic in interesov malih delničarjev iz naslova (bivšega) lastništva delnic družbe TURISTIČNO PODJETJE PORTOROŽ, d.d. S pismom, poslanim preostalim iztisnjenim delničarjem, želi VZMD te ustrezno informirati ter jim omogočiti, da v postopku sodelujejo v okviru Sekcije VZMD ter zastopani preko odvetniške družbe.

Značke: iztisnitev