Pismo Sekcije Trimo pri VZMDDanes je predstavnik Sekcije Trimo pri VZMD, Stanislav Žnidaršič,  v imenu 297 malih delničarjev podjetja Trimo d.d. in 31 delničarjev v Trimo MSS d.d., na konzorcij bank za prodajo Trima, Slovenski državni holding (SDH) in najvišje predstavnike Republike Slovenije, naslovil apel za (vsaj začasno) zadržanje neodgovorne prodaje podjetja Trimo.

Ob tem je izrazil izjemno razočaranje, da se načrtuje oz. izvaja prodaja pomembnega podjetja ravno v času, ko se uspešno razdolžuje in ko ponovno zelo uspešno posluje. Prodajni postopek se je res začel takrat, ko je bila skupina TRIMO v težavah in je bila temu primerna tudi izhodiščna cena. Vendar so se razmere korenito spremenile, zato se v Sekciji Trimo pri VZMD odkrito sprašujejo, ali je prodaja v tem času in pod takšnimi pogoji (omenja se namreč prodajna cena cca. 43 mio EUR) ekonomsko pa tudi sicer opravičena.

Mali delničarji so v družbo zaupali, vanjo vlagali desetletja - nekateri celo vso svojo delavno dobo - in menijo, da njihovi interesi pri postopkih prodaje niso bili ustrezno zaščiteni ali zastopani. Prikrajšani so bili že s poenostavljenim znižanjem osnovnega kapitala za polovico, medtem ko so banke - na podlagi (za marsikoga zelo vprašljivih) velikih odpisov - postale večinski lastniki, sedaj pa bi jih še dodatno prikrajšali in oškodovali s prenagljeno prodajo. Zato od prodajnega konzorcija, v katerem absolutno prevladujejo podržavljene slovenske banke, upravičeno pričakujejo bolj odgovorno ravnanje.

V izogib dodatnim oškodovanjem malih delničarjev, podjetja in širše gospodarske skupnosti v Sekciji Trimo pri VZMD zahtevajo, da se podjetje - če ga je dejansko potrebno prodati - prodaja v času, ko bo to za (vse) lastnike ugodno, hkrati pa naj bo prodano kupcem, ki bodo imeli interes podjetje ohraniti in razvijati ter bodo ravnali odgovorno tudi do malih delničarjev, zaposlenih in nenazadnje širše družbene skupnosti. Vrata odpirati glavnim konkurentom podjetja in to za absolutno prenizko ceno, je za Sekcijo Trimo pri VZMD povsem nesprejemljivo.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international