Euroshareholders_BoryadPredsednik VZMD se je sinoči vrnil iz Istanbula, kjer se je mudil od srede prejšnjega tedna na Generalni skupščini Evropskega združenja delničarjev Euroshareholders, pri čemer se je udeležil tudi pomembnih spremljajočih dogodkov ter številnih bi- in multi-lateralnih sestankov s predstavniki in uglednimi gosti (na fotografijah ob prejemu priznanja od predsednika Turškega združenja delničarjev - BORYAD ter med pogovori s predstavniki britanskega in nemškega združenja). Na tokratni skupščini v eminentnem istanbulskem Kongresnem centru Feriye, ki se je je udeležilo 27 predstavnikov nacionalnih združenj delničarjev, je bil med pomembnejšimi temami poseben poudarek namenjen projektu EuroVote ter potrditvi sklepov dosedanjih šestih sej posebnega Delovnega telesa za razvoj projekta, ki ga je na pobudo VZMD (naFeriye Generalni Feriye_Conference_istanbul_euroshareholdersskupščini v Madridu, 4. 6. 2010) ustanovil Euroshareholders. Tako so bili sprejeti in dopolnjeni vsi predlagani sklepi za nadaljevanje in nadgradnjo sistema EUROVOTE v letu 2011, vključno s Temeljnimi usmeritvami in kodeksom glasovanj na skupščinah delničarjev ter preliminarna lista 76 najvidnejših  delniških družb iz EU - med njimi tri iz Slovenije - vključenih v sistem EuroVote v letu 2011. Ob tem je bila tudi podaljšana možnost, da se družbam, vključenim v indeks EURO STOXX 50, pridružijo še druge ugledne slovenske družbe oz. izdajatelji delnic, ki imajo v lastništvu pomemben delež ali število investitorjev s področja drugih držav EU.

 

Tudi tokrat je VZMD omogočil vidnejšim slovenskim družbam, članicam programa investo.si (Invest to Slovenija), pristnost z christiane_holz_grierson_stan_verbi_kristjan_euroshareholders_investo_vzmdnjihovimi predstavitvenimi materiali. V VZMD izražajoVerbič_Istanbul_Euroshareholders zadovoljstvo nad vse večjim zanimanjem slovenskih družb za vključitev v omenjeni program ter načrtujejo še intenzivnejše in ambicioznejše aktivnosti na mednarodnem področju ter v okviru programa investo.si. Tako je VZMD samo od konca lanskega leta  izpeljal izjemno odmevno predstavitev na največjem evropskem sejmu borznih investicij, pariški Actionariji - kjer je bila, prek programa investo.si, Slovenija prisotna kot edina država,Kristjan_Verbič_Bosphorus_euroshareholders ki je sistematično in celovito predstavila najvidnejše gospodarske družbe ter investicijsko okolje in kondicijo. Pri  tem je VZMD.TV pripravil tudi promocijsko-dokumentarni film v slovenskem in angleškem jeziku: »SLOVENIJA V PARIZU IZJEMNO USPEŠNO« oz. »SLOVENIA PRAISED IN PARIS« (za ogled kliknite na spodnji fotografiji).

 

 

 

 

  

Neposredno po predstavitvi v Parizu se je VZMD aktivno udeležil še 7. mednarodne investitorske konference v Wiesbadenu, medtem ko v letošnjem letu - poleg omenjene predstavitve v Istanbulu ter dveh v Ljubljani (ob obisku Izvršnega direktorja Evropske federacije investitorjev (EFI - EuroInvestors) in Generalnega sekretarja Euroshareholders) - v VZMD načrtujejo udeležbo vsaj še v:

  • BRUSLJU - Euroshareholders / EuroVote press conference, april 2011, 
  • BRUSLJU - WFIC Executive Committee Meeting, junij 2011, 
  • BEIRUTU - Euroshareholders International Investors' Conference; Board, Nomination Committee and Legal Committee meetings, junij 2011, 
  • VARŠAVI - WFIC - The World Federation of Investors Corporations Annual Meeting, oktober 2011, 
  • DEN HAAGU - Euroshareholders General Meeting, oktober 2011. 

 

Tudi sicer se je VZMD v okviru dejavnosti in prizadevanj programa investo.si - podobno kot prejšnje, 1. konference ob predstavitvi poročila OECD »Ekonomski pregled Slovenije 2009«, 1. 7. 2009 - aktivno udeležil tudi letošnje Konference ob izidu Ekonomskega pregleda OECD za Slovenijo 2011 na Brdu pri Kranju, 18. 2. 2011, ter okrogle mize Britanske gospodarske zbornice, s predsednikom Spodnjega doma parlamenta Velike Britanije, g. Johnom Bercowom, MP - (za ogled poročil VZMD.TV kliknite na spodnji fotografiji):

 

 

Med drugim je na tokratni Konferenci ob izidu Ekonomskega pregleda OECD, v sklopu poglavja o tujih investicijah in upravljanju podjetij, predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, izrazil zadovoljstvo s tozadevnimi ugotovitvami in priporočili OECD, ki izpostavlja zaščito pravic malih delničarjev ter opozarja na Akcijski načrt reforme upravljanja družb v Republiki Sloveniji. Slednjega je Vlada RS sprejela že maja 2009 in na prvem mestu predvideva pregled oz. revizijo zakonodaje na področju zaščite pravic manjšinskih delničarjev, kar je že šesto leto ena od prioritet prizadevanj VZMD ter osrednjih tem tudi ob obisku misije OECD na sedežu VZMD, 15. 1. 2009.

  

Kratek izvleček dnevnega reda Generalne skupščine Euroshareholders ter nekaterih spremljajočih dogodkov, 24. - 25. 3. 2011:

Euroshareholders General Assembly

Istanbul, Turkey

 

20:00      Welcome dinner in Radisson Blu Ortakoy

Friday, March 25th, 2011

Euroshareholders General Assembly, Feriye Conference Center

9:30       Opening Speech by Dr. Vedat Akgiray, Chairman of the Capital Markets Board            

9:45       Press Conference

10:15    Start of the Euroshareholders Meeting

  • Approval of the agenda
  • Approval of the minutes from the General Assembly in Wiesbaden on December 6th, 2010 (resolution item)
  • Approval of the 2010 financial statements and of the External Auditor’s 2010 report (resolution item)
  • Membership fees
  • Exclusion of members for unpaid membership fees for more than two years: Cyprus, Macedonia (FYROM), Montenegro and Spain (ADA) (resolution item)
  • Rules on the membership fees setting (creation of a special committee) (resolution item)
  • Approval of the 2011 budget (resolution item)
  • 5-year business plan
  • EC funding - collective action towards the European deputies and the heads of the permanent missions to the EU (resolution item)
  • Reply to the EC consultation on a European collective redress scheme (resolution item)
  • Draft Euroshareholders Voting Guidelines (resolution item)

12:30    Lunch

13:30    Afternoon Session

  1. Eurovote Project update
  2. Activity report of the Secretary General
  3. Press conference
  • Equiduct, Impact of MiFID on retail investors
  1. Recent and upcoming events in Brussels (see 1st quarter 2011 EuroNews)
  2. Dates of the next Euroshareholders meetings
  • Euroshareholders International Investors’ Conference in Beirut, Lebanon

Including Board, Nomination Committee and open Legal Committee session on collective actions

  • General Meeting in Den Haag

New Board designation

  1. Member roundtable

20:00   Dinner, Feriye Conference Center

 

www.investo.si

Po dobrih dveh letih in pol ter preko 100.000 obiskih se je z letom 2010 poslovila dosedanja spletna stran samostojnega programa VZMD www.investo.si (Invest to Slovenia), vzpostavljena z majem 2008, pred 1. mednarodno investitorsko konferenco investo.si, ki jo je VZMD organiziral v Sloveniji od 19. do 21. junija 2008. Z letom 2011 jo je tako nasledil temeljito prenovljen spletni portal, namenjen predvsem potencialnim tujim investitorjem in poslovnim partnerjem gospodarskih družb v Republiki Sloveniji, ki lahko na enem mestu pridobijo relevantne informacije o slovenskem gospodarskem okolju, kapitalskem trgu, najvidnejših delniških družbah ter dejavnostih združenj delničarjev in investitorjev ter njihovih mednarodnih asociacij: Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders), Evropske federacije investitorjev (EFI - EuroInvestors), Svetovne federacije investitorjev (WFIC - World Federation of Investors Corporations).

V okviru programa investo.si (Invest to Slovenija) VZMD omogoča slovenskim družbam in institucijam, da izkoristijo možnost sodelovanja, predstavitve in vključitve promocijskih materialov na pomembnih investicijskih sejmih in srečanjih predstavnikov nacionalnih in trans-nacionalnih organizacij investitorjev in delničarjev. V lanskem letu na primer na največjem evropskem sejmu borznih investicij Actionaria v Parizu, na 7. mednarodni investitorski konferenci v Wiesbadenu, na Zbornici za trgovino in industrijo v Madridu v okviru Generalne skupščine Evropskega združenja delničarjev in nenazadnje v okviru Generalne skupščine EFI - Evropske federacije investitorjev v Bruslju, kjer so predstavniki asociacij investitorjev iz EU v najvišji organ EFI izvolili predstavnika Slovenije, predsednika VZMD mag. Kristjana Verbiča.

V VZMD so se za prenovo spletnega portala investo.si torej odločili spričo intenzivnega razmaha dejavnosti na področju programa za investitorje iz tujine in investitorje iz Slovenije v tujino ter po popolni prenovi spletne strani www.vzmd.si v začetku lanskega leta, ki je doživela pozitiven odziv - posebej glede na nove možnosti registracije uporabnika in selektivno naročanje novic ter neposredno dostopnost do vseh relevantnih informacij s področja delničarstva in kapitalskega trga, pri čemer so odtlej na enem mestu dostopne ažurne informacije Ljubljanske borze, SEOnet,  KDD, ATVP, UVK, informacije o prihajajočih skupščinah, aktualna poročila VZMD.TV, področne novice vidnejših javnih občil, informacije o iztisnitvah, odprodajah svežnjev delnic malih delničarjev, področni zakonodaji, dejavnostih VZMD, njegovih mednarodnih aktivnostih, Sekcijah, Zborih, organih ipd. 

Ob dejstvu, da gre za prve dni delovanja nove spletne strani, bo ta v prihodnjih tednih gotovo potrebna in deležna nekaterih dodatnih popravkov, pri čemer bodo dobrodošle vsakršne sugestije in opazke, sporočene na e-naslov: info@investo.si.      

 

Še nekaj relevantnih poročil VZMD.TV - odmevno mednarodno srečanje investo.si (3. del od štirih) v Ljubljani, 19. - 21. 6. 2008 (1. del od štirih) ter investitorski srečanji v Sofiji in Varšavi junija 2009: