Unior 23 8 2017

Na današnji izredni skupščini družbe Unior, d.d., je bilo prisotnega 75,60 % kapitala z glasovalno pravico.

VZMD je zastopal strokovni sodelavec Žiga Kinkopf, ki je na skupščini izpostavil argumentirane pomisleke VZMD, da obravnavana izčlenitev turistične dejavnosti v novoustanovljeno družbo ni celovito premišljena ter utegne povzročiti nekatere poslovno negativne posledice. Med drugim je VZMD izrecno opozoril tudi, da bo izčlenitev najverjetneje vodila v povečanje davčnih obveznosti družbe.



Skupina Unior je namreč za turistično dejavnost v letu 2016 izkazala 1,8 milijona € izgube, za leto 2015 pa 2,1 mio € izgube. V "delitveni" bilanci naj bi na novoustanovljeno družbo Unitur d.o.o. odpadlo za 10,8 mio € prenesene čiste izgube. Družba Unior d.d. bi lahko to postavko uporabljala kot davčni ščit in v prihodnjih obdobjih (pri 19 % davčni stopnji) plačala za več kot 2 mio € manj davka od dohodka pravnih oseb. Kot davčni ščit bo natečeno izgubo verjetno lahko uporabila tudi nova družba, če bo seveda poslovala z zadostnim dobičkom, kar pa vsaj zaenkrat ne.

Delitev premoženja med dve družbi pomeni tudi delitev sredstev primernih za zavarovanje posojil, kar lahko privede do višjega stroška ali celo do nezmožnosti najema posojila. V VZMD še opažajo, da je v Poročilu poslovodstva o delitvi (kot razlog za delitev) navedena tudi večja preglednost poslovanja, povečanje razvojnega potenciala in izboljšanje izhodišč za sodelovanje z morebitnimi strateškimi partnerji, hkrati pa niso podane nikakršne kvantifikacije ali argumenti, torej gre za »upanje na svetlejšo prihodnost«.

Izčlenitvi sta na skupščini nasprotovala tudi dva predstavnika delničarjev, sicer tudi zaposlena v družbi, ki sta vložila tudi nasprotni predlog o ne podelitvi soglasja k delitvi družbe. Nasprotni predlog ni prejel zadostne podpore, skupščina pa je kljub opozorilom VZMD na koncu potrdila soglasje k izčlenitvi z ustanovitvijo nove družbe, zaradi česar je Kinkopf napovedal možnost izpodbijanja takšnega sklepa.

Delničarji so sicer odločali tudi o volitvah članov nadzornega sveta, ki bodo svoj 4-letni mandat nastopili 13. 12. 2017. Prvotni predlog je za imenovanje v Nadzorni svet predvideval Simono Razvornik Škofič, Gorazda Podbevška, mag. Branka Pavlina ter Draga Rabzelja. Medtem ko sta Razvornik Škofičeva in Pavlin prejela preko 99 % prisotnih glasov, pa je bil - po nasprotnem predlogu Slovenskega državnega holdinga, d.d. (SDH), ki je imetnik 39,43 % vseh delnic - namesto Podbevška v Nadzorni svet imenovan Jože Golobič, ki ga je ob nekaterih vzdržanih podprlo 57 % celotnega kapitala.

Po nasprotnem predlogu delničarja Mali delničarji Slovenije (MDS), Tomaža Subotiča in Zavarovalnice Triglav, pa je bil namesto Rabzelja v Nadzorni svet imenovan Rajko Stanković, sicer Predsednik MDS, tudi član nadzornega sveta Žito, d.d., in do nedavnega član Nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, d.d. Tudi ob tem glasovanju so se številni delničarji vzdržali, med drugim tudi največji delničar SDH, tako da je Stanković zadostno podporo 16,89 % celotnega kapitala. V VZMD sicer z zanimanjem spremljajo vse bolj očitno sodelovanje med MDS in SDH, ki se je pokazala tudi na nedavni skupščini Luke Koper.


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international