tožba28082017

Po sredini skupščini družbe Unior d.d., je VZMD, preko Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki d.o.o., na Okrožno sodišče v Celju vložil izpodbojno tožbo ter predlog za izdajo začasne odredbe zaradi izpodbijana sklepa 3. izredne skupščine Unior d.d. o izčlenitvi turistične dejavnosti družbe v odvisno družbo Unitur d.o.o. Izčlenitev turistične dejavnosti je po mnenju VZMD zasnovana pomanjkljivo in utegne prinesti negativne poslovne učinke pri delovanju ene ali obeh družb. Že na sami skupščini je bilo opozorjeno, da bo izčlenitev najverjetneje vodila v povečanje davčnih obveznosti družbe.

Na današnji skupščini družbe KOP Brežice d.d. je bilo prisotnega 96,75 % kapitala z glasovalno pravico, med drugim tudi strokovni sodelavec VZMD, Žiga Kinkopf, ki je zastopal delnice vključene v Delniško OPORO pri VZMD. Polemična razprava je potekala o predlogu Uprave in Nadzornega sveta o preoblikovanju družbe v d.o.o. Kot je na sami skupščini pojasnil direktor, mag. Dejan Bibič, sta razloga za preoblikovanje dva, in sicer zmanjšanje stroškov ter večja prilagodljivost družbe na sprejemljive razmere v gradbeništvu. Delničarjem, ki bi ugovarjali preoblikovanju družbe v d.o.o., bi pripadalo 4,20 € na delnico denarne odpravnine, kljub temu, da knjigovodska vrednost delnice znaša kar 38,00 €. Bibič je ob tem pojasnil, da so višino denarne odpravnine določili glede na višino osnovnega kapitala. Sklep o preoblikovanju družbe v d.o.o. na koncu ni bil sprejet, saj je za preoblikovanje glasovalo 62,63 % celotnega kapitala, statut družbe pa določa, da mora za potrditev preoblikovanja glasovati 90,00 % celotnega kapitala.

Jutri bo v Kranju potekala pomembna skupščina družbe Gorenjska banka d.d., ki se je bo v imenu VZMD udeležil Podpredsednik Strokovnega sveta, dr. Andro Ocvirk, in na kateri bodo delničarji odločali tudi o delitvi bilančnega dobička, ki za leto 2016 znaša 6.784.017,01 €. Predlog Uprave predvideva delitev dividend v višini 13,28 € bruto na delnico, ki naj bi bila izplačana v 3 dneh po skupščini. Ob tem v VZMD opozarjajo, da mora biti po novih pravilih KDD v sklicu skupščine naveden tako točen datum izplačila, kot tudi presečni dan, ki je vedno 1 dan pred dejanskim izplačilom dividende.

Za jutrišnjo skupščino Gorenjske banke so v VZMD pripravili nasprotni predlog, s katerim predlagajo delitev skoraj celotnega dobička oziroma 19,00 € bruto na delnico. Skupščina družbe poteka ravno v času napovedi prevzema banke s strani srbske banke AIK Banka (20,99 % vseh delnic) ali sklada Apollo, ki ima v lasti tudi NKBM.


Sorodna sporočila:

UNIOR – sprejeta členitev družbe, ob resnih opozorilih in napovedi izpodbijanja s strani VZMD ter sodelovanju SDH in MDS pri imenovanju novih nadzornikov - Sreda, 23.08.2017

 


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international