Danes je uprava Nove KBM, d.d., od VZMD prejela dva nasprotna predloga na predloge sklepov 18. skupščine družbe, sklicane za 8. julij 2009. Nasprotna predloga sta vložena k točki Predlog pooblastila upravi banke za pridobivanje lastnih delnic banke in točki Izvolitev članov nadzornega sveta. V VZMD so mnenja, da bi moralo biti pooblastilo upravi za pridobivanje lastnih delnic podeljeno za točno določene namene, za manjše število delnic in krajše časovno obdobje, kot je predlagano v 5. točki dnevnega reda skupščine, ter da bi moral biti v nadzorni svet končno izvoljen član, ki bi ustrezno odražal lastniško strukturo družbe oz. njen pomembni del - preko 102.000 malih delničarjev, ki predstavljajo približno 25 % vsega osnovnega kapitala. VZMD z nasprotnim predlogom za novega nadzornika NKBM predlaga člana Strokovnega sveta VZMD mag. Janeza Košaka, dolgoletnega viceguvernerja Banke Slovenije.

Na upravi družbe Nova KBM, d.d., so danes potrdili prejem dopisa, s katerim VZMD podaja: nasprotna predloga na predloge sklepov 18. skupščine družbe, sklicane za dan 8. 7. 2009, ter zahteva javno objavo obeh predlogov in utemeljitev.
VZMD je na podlagi 300. člena ZGD-1 vložil utemeljena nasprotna predloga ter obvešča, da bo na skupščini ugovarjal predlogu uprave in nadzornega sveta banke in da bo druge delničarje pripravil do tega, da bodo glasovali za njegova nasprotna predloga.
 

 
Predlagatelj k točki 5. dnevnega reda 18. skupščine vlaga naslednji nasprotni predlog:
 
 
5. točka dnevnega reda: Predlog pooblastila upravi banke za pridobivanje lastnih delnic banke
 
 
Nasprotni predlog sklepa:
 
Skupščina na podlagi 247. člena ZGD-1 pooblašča upravo družbe, da lahko v imenu in za račun družbe pridobiva lastne delnice, pod naslednjimi pogoji:
 
- da delež lastnih delnic ne bo dosegel 2 % osnovnega kapitala;
 
- da družba ne bo pridobivala lastnih delnic izključno zaradi namena trgovanja, ampak jih bo ponudila v odkup delavcem družbe in z njo poveznaih oseb (2. alineja 1. odstavka 247. člena ZGD-1) ali da bi se delničarjem zagotovila odpravnina po določbah ZGD-1 (3. alineja 1. odstavka 247. člena ZGD-1) in
 
- da znaša nakupna cena najmanj 1 EUR, največ pa v višini knjigovodske vrednosti delnice, ki je razvidna iz zadnjega objavljenega računovodskega izkaza Nove KBM, d.d.
 
Družba lahko odsvaja lastne delnice po ceni za delnico, ki mora biti višja od ponderirane povprečne nakupne cene in je vsaj enaka ponderirani povprečni borzni ceni za delnico zadnjega tromesečja pred sklenitvijo pogodbe o prodaji delnic.
 
Pooblastilo uprave za nakup lastnih delnic velja 15 mesecev od sprejema sklepa.
 
 
Utemeljitev nasprotnega predloga:
 
VZMD predlaga, da se pooblastilo upravi za pridobivanje lastnih delnic podeli za točno določene namene (za odkup s strani delavcev družbe in z njo povezane družbe in druge zakonsko dopustne namene), za manjše število delnic in krajše časovno obdobje, kot je predlagano ob sklicu skupščine. Ker v sklicu ni jasno opredeljen namen pridobivanja lastnih delnic (razen namen ohranjanja vrednosti premoženja družbe za delničarje na organiziranem trgu, kar po mnenju predlagatelja ni eden od zakonsko dopustnih namenov za pridobivanje lastnih delnic na podlagi 1. odstavka 247. člena ZGD-1), predlagatelj podpira zgolj namen pridobivanja lastnih delnic družbe za nadaljnjo ponudbo odkupa lastnih delnic delavcem družbe in z njo povezanih družb oziroma za odpravnino delničarjev po določbah ZGD-1. Predlagatelj prav tako predlaga, da se določi dopusten razpon cene, po kateri lahko družba v nadaljevanju odsvoji pridobljene lastne delnice.
 
Predlagatelj k točki 8. dnevnega reda 18. skupščine vlaga naslednji nasprotni predlog:
 
 
8. točka dnevnega reda: Izvolitev članov nadzornega sveta
 
 
Nasprotni predlog sklepa:
 
Na podlagi odstopne izjave z dne 7. 4. 2009 se skupščina seznani z odstopom dosedanjega člana nadzornega sveta Nove KBM, d.d., dr. Aljoše Valentinčiča s funkcije člana nadzornega sveta.
 
Za novega člana nadzornega sveta se namesto dr. Aljoše Valentinčiča izvoli mag. Janeza Košaka in sicer za mandatno obdobje s pričetkom 25. 7. 2009 do izteka preostalega mandata odstoplega člana nadzornega sveta, t. j. do 14. 07. 2012.
 
 
Utemeljitev nasprotnega predloga:
 
Predlagatelj nasprotnega predloga, Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) predlaga skupščini izvolitev člana nadzornega sveta, ki bi v organu nadzora ustrezno odražal lastniško strukturo družbe oz. njen pomembni del - male delničarje, ki jih je v lastniški strukturi banke preko 100.000 in predstavljajo približno 25 % vsega osnovnega kapitala. Predlagatelj meni, da trenutna sestava nadzornega sveta ne odraža lastniška strukture, ki se je bistveno spremenila po izvedeni javni prodaji delnic s strani Republike Slovenije, na podlagi katere je v lastniško strukturo vstopilo preko 110.000 državljanov, malih delničarjev. Ti v nadzornem svetu nimajo svojega predstavnika, kar bi bilo v skladu z načeli upravljanja družb (corporate governance) vsekakor primerno. VZMD je sicer že na lanski skupščini Nove KBM, d.d., podal tovrsten konstruktiven ter utemeljen predlog (dr. Borut Bratina in dr. Ludvik Toplak), ki pa navkljub dejstvu, da ga je - z neposrednim pooblastilom mag. Kristjanu Verbiču, predsedniku VZMD - podprlo tudi 3.808 delničarjev, ni bil sprejet, spričo neutemeljenega predloga in glasovanja večinskega lastnika. Zato predlagatelj za novega člana nadzornega sveta ponovno predlaga nesporno strokovno avtoriteto mag. Janeza Košaka, člana Strokovnega sveta VZMD, ki ima neprecenljive izkušnje na področju bančništva, financ, analiz, pogajanj in razvoja. Predlagani kandidat izpolnjuje vse pogoje za člana nadzornega sveta, skladno z Zakonom o bančništvu, Zakonom o gospodarskih družbah in statutom banke. Predlagani kandidat je od 1. 8. 1991 zaposlen kot Viceguverner Banke Slovenije, mandat pa se mu izteče 24. 7. 2009. Predlogu prilagamo tudi vse potrebne priloge, življenjepis kandidata ter njegovo izjavo in soglasje.
 
 

 
VZMD zahteva, da uprava banke javno objavi vložena nasprotna predloga skupaj z utemeljitvama.