Zadnji uspeh VZMD pri Aktivi Invest je hitro izplačilo dosežene iztisnitvene odpravnine - 5225 podpisnikov delničarskega sporazuma prejema pisma z obrazcem za hitro izplačilo, dosežki in realizacijo ciljev VZMD ter položnico za prostovoljno donacijo.

 

 

Kot veste je se VZMD takoj, ko je družba Aktiva Holdings iz Nizozemske presegla mejo 90 % lastništva družbe Aktiva Invest, odzvalo s pismom, ki smo ga poslali vsem 37.769 preostalim delničarjem Aktive Invest, d.d. Z njim smo jih obvestili o pomembnem dejstvu, ki bi utegnilo pripeljati do iztisnitve malih delničarjev, ter pozvali k sklenitvi delničarskega sporazuma, h kateremu je pristopilo 5.225 preostalih delničarjev Aktive Invest, d.d.

S tem si je VZMD ustvarilo boljše izhodišče, dodatno kompetentnost in težo, za pristop k aktivnostim in pogajanjem z jasnim ciljem: zagotoviti ustrezne cenitve za oblikovanje poštene cene za delnico Aktive Invest oz. primerne denarne odpravnine za delničarje. VZMD je javno objavilo svoj cilj, da želi v primeru iztisnitve ali izključitve malih delničarjev doseči ceno, ki bi močno presegala dosedanjo tržno ceno ter presegla tudi knjigovodsko vrednost delnice. Izkazalo se je, da je, da smo v VZMD to namero uspešno realizirali.

Aktivna vloge VZMD se je tako odrazila tudi pri ravnanju uprave in večinskega lastnika. Takoj za tem, ko je uprava Aktive Invest (na predlog glavnega delničarja Aktiva Holdings, B.V., Amsterdam, Nizozemska) potrdila načrtovano iztisnitev malih delničarjev, so se z njo predstavniki in strokovne skupine VZMD večkrat sestali ter predstavili cilje in zahteve VZMD. Tudi zato so bili vsi postopki, predvsem cenitev družbe in oblikovanje primerne denarne odpravnine za delničarje, izpeljani korektno in transparentno. VZMD je zagotovilo sprotno in podrobno obveščenost o poteku postopka, po pregledani predloženi cenitvi ter dodatnimi odgovori in pojasnili pa se VZMD do nje tudi pozitivno opredelilo.

Aktivna vloge VZMD se je tako ponovno potrdila pri zagotavljanju zaščite pravic in premoženja malih delničarjev. Upravičeno smo lahko ponosni na naše dosežke - vse od začetka leta 2006, ko smo se zavzeto lotili kompleksnega in zahtevnega primera Aktive Invest. Takrat je večinski lastnik Aktiva Holdings iz Nizozemske tudi na skupščini delničarjev že potrdil iztisnitev vseh malih delničarjev ter kot primerno odpravnino določil 600 SIT ali 2,50 EUR za delnico (op. slabih 40 % odpravnine 6,26 EUR, dosežene po enem letu - ob tokratni iztisnitvi). V VZMD smo se temu odločno uprli ter s pomočjo številnih malih delničarjev, javnosti in javnih občil pripravili večinskega lastnika, da je na ponovni skupščini preklical že sprejeti skupščinski sklep in vzpostavili prejšnje stanje.

Temu burnemu dogajanju je sledila znatna sprememba v odnosu do malih delničarjev in VZMD. Odtlej smo bili s strani predstavnikov Aktive Invest o vseh pomembnejših dogodkih obveščeni pravočasno in pred sprejemanjem. V tem času smo med drugim z zadovoljstvom ugotovili, da so bili predlogi VZMD upoštevani tudi v primeru dokapitalizacije družbe Aktiva Invest, ki je bila odprtega tipa, zato so lahko po primerni ceni (4,17 EUR za dodatno delnico) v njej sodelovali tudi vsi mali delničarji. V primeru, da bi to možnost izkoristilo le malenkost več malih delničarjev, iztisnitev ne bi bila možna, po drugi strani pa so vsi, ki so v dokapitalizaciji sodelovali ter vplačali dodatne delnice, od marca oz. aprila letos, torej v nekaj mesecih, dosegli izjemen donos (preko 50 %) na vplačilo, ki ga delnice le redko dosegajo.

V VZMD ugotavljamo, da so predstavniki Aktive Invest izpolnili zagotovila ter da so naši cilji uspešno realizirani. Prepričani smo, da smo glede na okoliščine dosegli največ, kar je bilo mogoče, vključno s primerno denarno odpravnino 6,26 EUR za delnico, ki močno presega zadnjo znano tržno ceno in tudi knjigovodsko vrednost delnice - to je v primeru bivših PID-ov žal prej izjema kot pravilo.

Ob neizbežnem zaključku naših prizadevanj za male delničarje Aktive Invest in izteku delničarskega sporazuma se podpisnikom zahvaljujemo za zaupanje in jim ponujamo možnost hitrejšega izplačila denarne odpravnine. Na željo številnih podpisnikov sporazuma, da do denarja pridejo čimprej smo se s predstavniki večinskega lastnika uspeli dogovoriti, da lahko vsi pristopniki k našemu delničarskem sporazumu predčasno pridobijo denarne odpravnine iz naslova svojih delnic in sicer v višini neto 6,26 EUR na delnico. V ta namen morajo izpolniti in v priloženi predplačani kuverti čimprej odposlati OBRAZEC ZA HITREJŠE IZPLAčILO, ki jim ga je poslalo VZMD.

V VZMD smo prepričani, da smo upravičili zaupanje ter v prizadevanjih, vse od začetka leta 2006, učinkovito zaščitili interese malih delničarjev, z našimi aktivnostmi pa v tem času pripomogli več kot podvojiti njihovo premoženje v Aktivi Invest. Vse to smo opravili brezplačno in brez tovrstnih zahtev in pričakovanj. Ob koncu, ko so rezultati našega dela več kot očitni, pa se nam vendarle zdi primerno, da male delničarje Aktive Invest zaprosimo za prostovoljno donacijo, ki ji sami lahko določijo primerno višino. Dobrodošel je vsak, tudi simboličen prispevek, ki bo utrdil prepričanje, da opravljamo koristno delo, sicer zahtevno in pogosto nehvaležno, vendar cenjeno vsaj s strani prepogosto izigranih malih delničarjev. Tako bodo lahko pripomogli k uspešnemu delovanju našega Združenja, ki nima nikakršnih proračunskih ali drugih sistemskih virov za delovanje, pač pa je odvisno le od sponzorstev, donacij, članarin in lastne dejavnosti. V ta namen smo pismu priložili tudi prednatisnjeno položnico, v katero lahko vpišetjo znesek, ki so ga morda pripravljeni donirati (nameniti) za delovanje VZMD.

Vsem, ki se bodo odločili tudi tako podpreti naša dosedanja in nadaljnja prizadevanja ter uspehe, se posebej zahvaljujemo.

Lep pozdrav in vse dobro,

 

 

 

mag. Kristjan Verbič

predsednik VZMD

 


 

 

 

 

Značke: iztisnitev