Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, in Generalna sekretarka VZMD, gospa Sarah Kavšek, sta se skupaj z novinarsko ekipo VZMD.TV in investo.tv, vrnila s 6-dnevne službene poti v Bruslju in Gentu. Poleg številnih bilateralnih in multilateralnih sestankov z mednarodnimi investitorji ter predstavniki institucij, sta se aktivno udeležila seje Izvršilnega odbora Svetovne federacije investitorjev (WFIC), sej Odbora direktorjev Evropske federacije uporabnikov finančnih storitev (EuroFinuse) in Izvršilnega odbora Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders), slavnostnega odprtja trgovanja borze NYSE Euronext na Bruseljski borzi, mednarodne konference o zaščiti uporabnikov finančnih storitev ter novinarske konference in pozivu k nadaljnjim ukrepom Evropske unije v letu 2012.

Z zvonenjem na otvoritveni zvonec Bruseljske borze je gospa Jella Benner-Heinrich, Predsednica Euroshareholders in EuroFinuse oz., odprla trgovanje na Borzah v Bruslju, Amsterdamu, Lizboni in Parizu. Ob slovesni otvoritvi so se ji pridružili gospod Frédéric de Laminne, Direktor za odnose z institucijami pri NYSE Euronext, gospod Guillaume Prache, Izvršni direktor EuroFinuse in Generalni sekretar Euroshareholders in gospod Jan Maarten Slagter, Podpredsednik Euroshareholders. Slovesnosti je sledila Mednarodna konferenca o zaščiti uporabnikov finančnih storitev in tiskovna konferenca o pozivu k nadaljnjim ukrepom Evropske unije oz. Komisije na področju kapitalskih in finančnih trgov ter zaščite vlagateljev in uporabnikov finančnih storitev.

Program of joint EuroFinuse and ESH events - March 15-16,2012

Ob tem so številni mednarodni investitorji, finančniki in predstavniki evropskih institucij izrazili navdušenje nad Investitorskim tednom - »Investors' Week 2012«, ki ga, skupaj s partnerji, pripravlja Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD), v okviru svojega programa investo.si - Invest to Slovenia, in bo potekal med 19. in 23. septembrom v Ljubljani (kliknite sliko predstavitve levo). Gre za največje mednarodno srečanje predstavnikov investitorjev na svetu, kjer se bo srečalo preko sto predstavnikov nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev, vključenih v Svetovno federacijo investitorjev (WFIC), Evropsko združenje delničarjev (Euroshareholders) in Evropsko federacijo investitorjev (EuroInvestors), ki združujejo preko 50 nacionalnih asociacij in samo v Evropi neposredno predstavljajo več kot 4 milijone individualnih investitorjev.

Pri tem bodo imele omenjene vplivne mednarodne organizacije oz. njihovi predstavniki in člani prvič doslej skupno srečanje ter letna zasedanja na istem mestu in ob istem času. Tako se bodo v Ljubljani, poleg številnih predstavnikov nacionalnih združenj, mudili tudi Izvrši direktor WFIC, Roger H. Ganser (ZDA), Predsednik WFIC, Jean-Pierre Paelinck (Belgija), Podpredsedniki WFIC, Frank Fumio Kaneko (Japonska), Robert Dannenberg (Brazilija), Aldo Sicurani (Francija), Podpredsednik Ruske zveze Investitorjev, Aleksey Smirnov, Predsednica Euroshareholders, Jella Benner- Heinacher (Nemčija), Generalni sekretar Euroshareholders, Guillaume Prache (Belgija), Podpredsednika Euroshareholders, Günther Mårder (Švedska) in Jan Maarten Slagter (Nizozemska), ter številni drugi. Zato organizator (VZMD), skupaj s partnerji, načrtuje tudi pripravo Investors' Week 2012 ter dvodnevne investicijske konference ter sejma (Expo), predvidoma v ljubljanskem Cankarjevem domu, na katerem se bodo predstavila in aktivno sodelovala podjetja, gospodarski subjekti in druge relevantne organizacije iz Slovenije, regije JV Evrope in širše.

EuroFinuse, Euroshareholders Press Release - March 16, 2012

Vabljene vse institucije, skupnosti, gospodarski subjekti in posamezniki iz Slovenije, regije in širše, da izkoristijo izjemno priložnost tudi za udejanjanje in širitev svojih interesov ter poslovnih načrtov; dobrodošle pa so tudi vsakršne sugestije in zamisli v zvezi z možnostmi, ki jih ponuja osrednji investitorski dogodek v letu 2012, ko se bo svet srečal v Ljubljani.

Toliko bolj, ker so v Bruslju mnogi ugledni gostje že potrdili svojo prisotnost na dvodnevne investitorski konferenci in sejmu (Expo) v Sloveniji. Med drugimi tudi eden glavnih govornikov na omenjeni mednarodni konferenci, gospod Jonathan Faull, Direktor Generalnega Direktorata Evropske komisije za notranji trg in storitve, ki je številnim predstavnikom investitorjev predstavil aktivnosti, povezane z zaščito manjših investitorjev, stališča Evropske komisije ter dosedanje in bodoče ukrepe, ki jih bo Evropska komisija sprejela, da bo zaščitila individualne investitorje. Ob njem so se zvrstili tudi gospod Vincent J. Derudder - Predsednik Evropske zveze finančnih svetovalcev in finančnih posrednikov, gospod Jarkko Syyrilä - Namestnik Generalnega direktorja Evropskega združenja upravljavcev premoženja (EFAMA), gospa Agnés Le Thiec - Direktorica kapitalskih trgov pri Inštitutu CFA in številni drugi.

Poleg tega je bilo na novinarski konferenci o pozivu k nadaljnjim ukrepom Evropske unije v letu 2012 govora o petih pomembnejših točkah (kliknite sliko dokumenta levo): EU državnih obveznicah (primer grških), davku na finančne transakcije, investicijskemu nasvetu povezanim z MiFID in IMD direktivami, »bančnih sistemih v senci« in sistemih kolektivnih odškodnin. V luči globalne finančne krize, je eden od glavnih ciljev omenjenih organizacij, katerih aktivni član je VZMD, povrnitev zaupanja v kapitalske in finančne trge.

investo.si - največje srečanje predstavnikov investitorjev v 2012 bo v Sloveniji1


VIDEO UTRINKI - Predsednik Svetovne federacije investitorjev (WFIC) na ljubljanskem Nebotičniku najavil največje mednarodno srečanje predstavnikov investitorjev, ki ga v 2012 v Sloveniji organizirajo z VZMD, ter podelil nagradi »Delničarjem prijazna družba« in »Smeli borzni koraki« (za ogled kliknite na spodnji sliki):

Ljubljana, 19. 12. 2012

 

 

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) nocoj na ljubljanskem Nebotičniku prireja prednovoletno srečanje, kjer bo častni gost, predsednik Svetovne federacije investitorjev (WFIC) dr. Jean-Pierre Paelinck, predsednikoma uprav Mercatorja in Nove KBM podelil nagradi »Delničarjem prijazna družba« in »Smeli borzni koraki« ter spregovoril s številnimi gospodarstveniki, diplomati, akterji ekonomskih-politik iz Srednje in Jugovzhodne Evrope ter predstavniki institucij, ki so potrdili udeležbo.

Ob tem bo dr. Paelinck najavil tudi največje srečanje predstavnikov investitorjev na svetu, ki ga VZMD septembra 2012 pripravlja v Ljubljani, kjer se bo srečalo blizu sto predstavnikov nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev, vključenih v WFIC, Euroshareholders in Evropsko federacijo investitorjev, ki samo v Evropi predstavljajo preko 4 milijone individualnih investitorjev.

Jean-Pierre Paelinck ima za seboj pestro kariero v bančništvu, saj je dolga leta deloval v vrhu Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders) in Evropskega združenja borz, svoje znanje pa je kot gostujoči profesor predajal mlajšim generacijam številnih evropskih in svetovnih univerzah.

Svečani dogodek bodo dodatno popestrili glasbeni gosti Vlado Kreslin, Terrafolk in Una Palliser, povezoval pa Sašo Hribar.

V soboto, 17. decembra 2011, je na povabilo predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Slovenijo obiskal dr. Jean-Pierre Paelinck, Predsednik Svetovne federacije investitorjev (WFIC), dolgoletni Generalni sekretar Evropskega združenja borz in Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders). Na Letališču Jožeta Pučnika sta dr. Paelincka in njegovo soprogo pričakala gostitelj, mag. Kristjan Verbič in Generalna sekretarka VZMD Sarah Kavšek, čemur je sledil ogled Ljubljane, Krasa in Primorske.

Ugledni gost se bo v Sloveniji mudil štiri dni ter se v ponedeljek med drugim udeležil prednovoletnega sprejema VZMD na ljubljanskem Nebotičniku, kjer bo podelil nagradi Euroshareholders in VZMD »Delničarjem prijazna družba« in »Smeli borzni koraki« ter se srečal s številnimi gospodarstveniki, diplomati, strokovnjaki in novinarji.

Ob tem bo dr. Paelinck najavil tudi največje mednarodno srečanje predstavnikov investitorjev na svetu, ki ga VZMD v okviru programa investo.si  - Invest to Slovenia, septembra 2012, pripravlja v Ljubljani, kjer se bo takrat srečalo blizu sto predstavnikov nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev, vključenih v WFIC, Euroshareholders in Evropsko federacijo investitorjev (EuroInvestors), ki samo v Evropi predstavljajo preko 4 milijone individualnih investitorjev.

Pri tem bodo imele omenjene vplivne mednarodne organizacije oz. njihovi predstavniki in člani prvič doslej skupno srečanje ter letna zasedanja na istem mestu in ob istem času. Zato organizator (VZMD) načrtuje tudi pripravo investicijskega srečanja oz. sejma (Expo), na katerem bi se predstavila in aktivno sodelovala podjetja, gospodarski subjekti in druge relevantne organizacije iz Slovenije, regije JV Evrope in širše.

Vabljene so vse institucije, skupnosti, gospodarski subjekti in posamezniki iz Slovenije, regije in širše, da izkoristijo izjemno priložnost tudi za udejanjanje in širitev njihovih interesov ter poslovnih načrtov; dobrodošle pa so tudi vsakršne sugestije in zamisli v zvezi z možnostmi, ki jih ponuja osrednji investitorski dogodek v letu 2012, ko se bo svet srečal v Ljubljani, ter za katerega bodo intenzivne priprave tudi uradno stekle po jutrišnji najavi visokega gosta, dr. Jean-Pierre Paelincka.


EUROSHAREHOLDERS - v Den Haagu Slovenija izvoljena v Izvršni odbor, Rusija in EFES sprejeta v članstvo, Generalnemu sekretarju zaupan še en mandat; prihodnje leto skupščina v Sloveniji

Zaostrena stališča v zvezi z reformo finančnih trgov, kot jo predlaga EU Komisija (MiFID 2)

Den Haag, 28. 10. 2011

Haag Euroshareholders Prache Verbic VZMD investo.si EFI.jpgDanašnja Generalna skupščina Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders) v Den Haagu je bila za Slovenijo in Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) izjemno uspešna. Potrjena je bila odločitev, da prihodnje leto Generalno skupščino organizira VZMD v Sloveniji, medtem ko je bil predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, soglasno izvoljen v Izvršilni odbor, najvišji organ te ugledne mednarodne organizacije, ustanovljene leta 1992, ki združuje 31 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev.

Poleg mag. Verbiča so bili v nov Izvršilni odbor izvoljeni: predsednica Euroshareholders, Jella Benner-Heinacher (DSW, Nemčija), Bolli Hedinsson (ISA, Islandija), Paul Huybrechts (VFB, Belgija), Günther Mårder (Aktiespararna, Švedska), Aldo Sicurani (FFCI, Francija), Jan Maarten Slagter (VEB, Nizozemska) in Henning Wegener (AEMEC, Španija). Na sliki desno Henning Wegener, Kristjan Verbič, Jella Benner-Heinacher, Guillaume Prache in Sarah Kavšek.

V ponovni mandat je bil izvoljen aktualni Generalni sekretar Euroshareholders, gospod Guillaume Prache, ki je sicer tudi  Izvršni direktor Evropske federacije investitorjev (EFI - Euroinvestors) ter velik prijatelj VZMD in Slovenije (oglejte si VIDEO REPORTAŽE spodaj), nedavno pa je bil izvoljen še na čelo Skupine SMSG (European Securities & Markets Stakeholder Group), ki je sestavni del ESMA (European Securities and Markets Authority) - neodvisne in samostojne institucije EU, ki poroča Evropskemu parlamentu, Svetu in Komisiji, in je s 1. 1. 2011 nadomestila dotedanji CESR (Committee of European Securities Regulators).

Euroshareholders VZMD Wegener Verbic Benner Prache Kavsek.jpgNa tokratni skupščini sta bila v članstvo sprejeta Združenje investitorjev Rusije (UBIR - The Union of Borrowers and Investors of Russia) in Evropska federacija za delničarstvo zaposlenih (EFES - European Federation of Employee Share Ownership). Dejavnosti in problematiko, s katero se soočajo, so med drugimi predstavili gospod Steven Maijoor, predsedujoči ESMA, gospa Béatrice Richez-Baum, generalna sekretarka ECODA (European Confederation of Directors' Associations) in gospod Robin Edme, dolgoletni direktor EUROSIF, ki je predstavil »družbeno-odgovorno investiranje« (Socially Responsible Investment (SRI) for individual investors).

Do predloga Evropske komisije za reformo finančnih trgov ter revizijo Direktive trga in finančnih instrumentov - MiFID se je danes opredelila tudi skupščina Euroshareholders. Pri tem je bila oblikovana Izjava za javnost (kliknite na sliko levo), v kateri združenji EFI - EuroInvestors in Euroshareholders med drugim zahtevata, da se kapitalske trge vrne realni ekonomiji in njenim uporabnikom, torej izdajateljem vrednostnih papirjev in ne-finančnim investitorjem.


Ob zaključku celodnevne skupščine je Generalna sekretarka VZMD, Sarah Kavšek, predstavila problematiko, povezano z implementacijo Direktive EU 2007/36/EC ter (neizkoriščene) možnosti, ki jih določbe omenjene Direktive lahko prestavljajo pri uveljavljanju pravic in interesov manjšinskih delničarjev in individualnih investitorjev, vključno z e-oddajo pooblastil ter on-line glasovanjem na skupščinah družb. Tudi ob tokratni priložnosti pa so bila predstavljena slovenska podjetja, vključena v program investo.si

 


VIDEO REPORTAŽA ter VIDEO COMMENTARY o uradnem in prijateljskem obisku direktorja EuroInvestors in sekretarja Euroshareholders, častnega gosta VZMD na obeh osrednjih investitorskih sejmih v Sloveniji:

VIDEO REPORTAŽA - slovenska različica (Bled, Bruselj, Carigrad, Ljubljana, Pariz, Varšava, 2008 - 2011)

    

 

VIDEO COMMENTARY - angleška različica (Bled, Brussels, Istanbul, Ljubljana, Paris, Warsaw, 2008-2011)

 

POSNETEK OTVORITVENEGA GOVORA »Kapital 2011« (Ljubljana, 20. 4. 2011)

 

 

POSNETEK PREDAVANJA »Kako lahko pridejo do denarja tudi mali delničarji?!« (Ljubljana, 21. 4. 2011)

 

 

VIDEO O PRIHODU sekretarja Euroshareholders in direktorja EuroInvestors (Ljubljana, 20. 4. 2011)

 


VIDEO IZJAVA o podpori Euroshareholders prodaji večinskega deleža Mercatorja (Ljubljana, 21. 4. 2011)



VIDEO REPORTAŽE in VIDEO COMMENTARIES o mednarodnih dejavnostih VZMD ter programu investo.si v zadnjem letu

(kliknite na spodnjo sliko, ki vsebuje spletne povezave, za ogled angleške različice pa drugo):    

Novice - VZMD investo.si VZMD.TV          VZMD investo.si VZMD.TV News in English

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 205 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.euroshareholders.eu/eurovote - več o sistemu EuroVote