V Študentskem kampusu v Ljubljani danes poteka prva v nizu Delavnic finančnega opismenjevanja (VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=kQ564s4ORoM), ki jih organizirata Dijaška skupnost Ljubljana (DSL) in Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU). Namen delavnic je, da se mladi seznanijo z osnovnimi ekonomskimi zakonitostmi, izvedo kaj sploh je finančna pismenost, zakaj je pomembna in kako jim lahko olajša življenje. Delavnico vodi dr. Tadej Rifel, dvakratni prejemnik evropske nagrade GenerationEuro za izvedbo šolskih delavnic finančnega opismenjevanja "Mladi in denar" v Sloveniji, na povabilo organizatorjev in vodje projekta finančnega opismenjevanja, Kristijana Briškega, pa je kot uvodni gost z mladimi spregovoril tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.

V otvoritvenem nagovoru je Predsednik VZMD poudaril pomen ustrezne izobrazbe o osnovah družbeno-ekonomske ureditve države, EU in sveta za vse državljane. Ob tem je izpostavil pomen države ter osrednjo vlogo finančnih institucij in vplivnih finančnih krogov na ključne odločitve v mednarodnem in globalnem kontekstu. Med drugim se je dotaknil tudi motivov, interesov in nekaterih mehanizmov ter pomena njihovega ozaveščanja in razumevanja, predvsem v smeri prizadevanj k izboljšanju ožje in širše skupnosti, neobhodnih za ohranitev civilizacije kot take - toliko bolj spričo aktualnih razmer in trendov. V tej luči je mag. Verbič na kratko predstavil tudi svojo pot ter ustanovitev in 12-letno zgodovino VZMD (VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=V8xSUah_yO8).   

Za mlade je pomembno tudi dolgoročno varčevanje za namen izobraževanja, zdravstva, starosti, ipd., kar lahko storijo tudi preko vrednostnih papirjev. Pri tem ima osrednjo vlogo informiranost ter institut državne skupnosti, ki prek pokojninskih skladov, stimulacij ali davčnih olajšav državljane lahko motivira, da pogosteje investirajo na kapitalski trg, s čimer bi ti lahko neposredno - mimo finančnih posrednikov in odtujene finančne industrije - ohranili pomemben del lastništva ključnih gospodarskih družb, vpliv na njivo upravljanje, poslovanje in strateške usmeritve ter nenazadnje ustrezne donose.

V VZMD si vse od ustanovitve prizadevajo tudi za sistemsko ureditev izobraževanja za delničarstvo in podjetništvo ter vključitev teh vsebin že v osnovnošolski in srednješolski kurikulum, na kar so med drugim opozorili tudi na odprtem forumu »Slovensko gospodarstvo pred zahtevnimi izzivi« leta 2011.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - International Investors' Network