Za OGLED VIDEO REPORTAŽE kliknite na fotografijo:

Danes je v Velenju potekala 17. skupščina družbe Gorenje, d.d., ki se je je udeležilo 8.140.572 delnic/glasov oz. 51,57 % kapitala z glasovalno pravico. Pri tem je predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev, mag. Kristjan Verbič, kot eden od osmih predlaganih pooblaščencev v okviru organiziranega zbiranja pooblastil zastopal kar 528 delničarjev s skupaj 1.183.889 delnicami/glasovi oz. 7,50 % prisotnega kapitala.

Žal je, navkljub številnim prejetim pooblastilom, pri osrednji točki dnevnega reda Pooblastilo upravi za pridobivanje in odsvajanje lastnih delnic, za sprejem predlagane sklepa oz. nasprotnega predloga zmanjkalo vsega 98.367 delnic/glasov. Nasprotni predlog je predlagala Kapitalska družba, d.d. (KAD), sicer največji (22,22 %) delničar družbe Gorenje, d.d., ki ga je na skupščini zastopala gospa Dagmar Komar, predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). Slednja pa je z glasovi KAD glasovala proti predlogu KAD, ki sta ga sicer še pred glasovanjem podprla tudi uprava in nadzorni svet Gorenja ter številni delničarji in njihovi predstavniki, ki so se priglasili k besedi, ter izražali začudenje nad predstavljenimi stališči in ravnanji AUKN oz. upravljavcev lastnine države Republike Slovenije, ki je neutemeljeno, neracionalno in škodljivo za družbo, njene delničarje ter gospodarsko okolje nasploh.

Pod zadnjo, 3. točko dnevnega reda je bil s 53,86 % vendarle sprejet sklep, da se razveljavi - sramotni - sklep 5.3, sprejet na prejšnji, 16. skupščini, ki ga je takrat mag. Verbič označil kot »vrhunec neokusnosti KAD, ki je kot državni sklad postal akviziter članarin in članstev za Združenje nadzornikov Slovenije - vanj se zdaj mora včlaniti še Gorenje ter mu plačati članarino in izobraževanje članov nadzornega sveta!« (glejte VIDEO REPORTAŽO v nadaljevanju). Predlog o razveljavitvi je bil tako sprejet navkljub predlaganemu nasprotnemu predlogu KAD, s katerim je ta v sklep skupščine želel ponovno vključiti plačilo članarin v Združenju nadzornikov Slovenije (ZNS) za člane nadzornega sveta Gorenja, proti čemur je mag. Verbič tudi tokrat protestiral, z vprašanjem, kako jih ni sram, ko s takšnimi predlogi popolnoma izničijo deklarativni trud stanovske organizacije ZNS vložen v številna predavanja, izjave, Kodeks upravljanja in visokoleteča načela o neodvisnosti nadzornikov.


VIDEO REPORTAŽA - 16. skupščino Gorenja zaznamoval tudi vrhunec neokusnosti KAD, ki je kot državni sklad postal akviziter članarin in članstev za Združenje nadzornikov Slovenije - vanj se zdaj mora včlaniti še Gorenje ter mu plačati članarino in izobraževanje članov nadzornega sveta!

Kje so načela in kodeks korporativnega upravljanja ZNS in KAD, ki ju za nameček vodi isti človek?

Velenje, 5. 7. 2011

Za OGLED VIDEO REPORTAŽE kliknite na fotografijo: 

16 skupščina Gorenje - VZMD Verbič

Včerajšnje, 16. skupščine družbe Gorenje, d.d., se je udeležilo 58,98 % kapitala. Sprejeti so vsi sklepi, kakor sta jih ob sklicu predlagala uprava in nadzorni svet, razen predloga sklepa pod 4. točko dnevnega reda (Odobreni kapital in spremembe statuta), ki jo je ob začetku skupščine uprava družbe umaknila.

Poleg tega je bil sprejet nasprotni predlog Kapitalske družbe, d.d. (KAD), ki je prvotno predlagani sklep pod 6. točko dnevnega reda (Obravnava in sprejem sklepa o plačilih članom nadzornega sveta) spremenila le v delu 6.3, ki je predvideval avtonomen proračun nadzornega sveta za potrebe opravljanja funkcij njegovih članov, ter ga nadomestila s tekstom »Članom nadzornega sveta se plača izobraževanje, ki je nujno potrebno za opravljanje dela članov nadzornega sveta in je v interesu družbe ter članarina v Združenju nadzornikov Slovenije.«

Gorenje - Harald Karner - VZMD Verbič - 5.7.2011

Na takšen predlog KAD se je odzval predsednik VZMD ter izrazil začudenje nad neokusnostjo in nadaljevanjem (glejte spodaj) nesprejemljivih praks največjega delničarja, paradržavne KAD, ki namesto, npr. predloga za zmanjšanje sejnin nadzornikom, skladno z načeli Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), pravzaprav akvizitira za članarino in članstvo v društvu Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS). Prvotni predlog sklepa je bil zavrnjen s 50,33 % glasov proti, medtem ko je bil nasprotni predlog KAD - zaradi neglasovanja (vzdržanosti) drugega največjega delničarja, ameriške IFC (skupina Svetovne banke) - sprejet z 59,50 % glasov za.

Sicer je mag. Kristjan Verbič na skupščini upravi in nadzornemu svetu zastavil nekaj vprašanj, na katera je prejel zadovoljive odgovore. Nekatera vprašanja pa je posredno zastavil tudi predstavnik Sekcije Gorenje pri VZMD, gospod Harald Karner (za ogled kliknite dokument desno).     

 

VIDEO REPORTAŽA s 14. skupščine družbe Gorenje, 28. 5. 2010, ko so se pri odločanju o novem nadzornem svetu že udejanjile zaskrbljujoče slutnje iz predhodnega protesta VZMD:

 

VZMD.TV - Harald Karner o spornih predlogih in zbiranju pooblastil uprave Gorenja pred 12. skupščino, 11. 6. 2008:

 


GORENJE - prejšnja, 15. skupščina, ob odločilni vlogi KAD-a, ponovno v izrecnem nasprotju z deklaracijami o kulturi upravljanja družb!

VZMD je za 15. skupščino družbe Gorenje, d.d., z dne 15. 7. 2010, vložil nasprotni predlog k predlogu sklepa 5. točke dnevnega reda - Imenovanje novega člana nadzornega sveta. V VZMD so bili že takrat resno zaskrbljeni nad dogajanjem in korporacijsko-upravljavskimi praksami v Gorenju - tudi glede na takratni predlog nadzornega sveta, da se za novega člana izvoli Bernarda C. Pasquierja, ki ni šel skozi proceduro in obravnavo Nominacijskega odbora, predvideno s Kodeksom korporativnega upravljanja Kapitalske družbe (KAD). Je pa takšno proceduro opravil »predstavnik« malih delničarjev Harald Karner, ki ga je VZMD ponovno predlagal z nasprotnim predlogom, po tem, ko je Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov že 22. 3. 2010 predlagala nadzornemu svetu takšen utemeljen predlog.

Velja izpostaviti, da so v VZMD s presenečenjem sprejeli že prejšnjo odločitev nadzornega sveta, razvidno iz sklica zadnje 14. skupščine. Med petimi predlaganimi kandidati za člane nadzornega sveta, kot jih je predlagal takrat aktualni nadzorni svet, namreč ni bilo »predstavnika« malih delničarjev. Naravnost ogorčenje pa je v VZMD povzročilo, da je bil na omenjeni 14. skupščini, dne 28. 5. 2010, z nasprotnim predlogom delničarja Home Products Europe, B.V., v nadzorni svet izvoljen kandidat dr. Marcel Van Assen, ki ni šel skozi proceduro in obravnavo Nominacijskega odbora in nadzornega sveta. Pri tem je posebej zaskrbljujoče dejstvo, da je takšen predlog dobil odločilno podporo največjega delničarja (25,19 %), paradržavne Kapitalske družbe, d.d. (KAD), in sicer v izrecnem nasprotju s Kodeksom korporativnega upravljanja tega istega KAD-a ter njihovimi lastnimi deklaracijami o večji transparentnosti in strokovnosti, ki so se razlegale vse od začetka lanskega leta.

Kot kaže pa navedeno še ni dovolj v brezobzirno arogantni praksi - predvsem do malih delničarjev ter minimalnih standardov in kulture upravljanja družb. Iz sklica 15. skupščine delničarjev Gorenja, d.d., objavljanega 14. 6. 2010, sklicane za 15. 7. 2010, je namreč razvidno, da nadzorni svet predlaga v izvolitev novega člana nadzornega sveta: Bernarda C. Pasquierja, ki prav tako ni šel skozi proceduro in obravnavo Nominacijskega odbora, predvideno s Kodeksom korporativnega upravljanja KAD! V takšni luči pa predlagatelj-delničar VZMD še manj vidi kakršenkoli razlog, da nadzorni svet družbe, kljub deležu, ki ga mali delničarji vseskozi predstavljajo v lastniški strukturi družbe, temu segmentu delničarjev - ponovno in na sporen način - odreka pravico do predstavnika v nadzornem svetu. Skladno s temeljnimi načeli korporativnega upravljanja in načeli OECD je skrajni čas, da mali delničarji tudi v družbi Gorenje dočakajo izvolitev nadzornika.

SPOROČILO ZA JAVNOST, ki ga je VZMD razposlal in objavil dne 26. 5. 2010: 

GORENJE - oster protest VZMD zoper farso popolnoma netransparentnega delovanja in odločanja Nominacijskih odborov/nadzornih svetov pri pripravi predlogov sestave novih nadzornih svetov!

V VZMD z ogorčenjem ugotavljajo, da Nominacijski odbori, ki se vse pogosteje opredeljujejo kot merodajni in odločilni organi pri odločanju o sestavi nadzornih svetov, praviloma niti nimajo primerno urejenega statusa in sestave, še manj pa imajo ustrezno izoblikovana merila in kriterije, po katerih bi obravnavali in sprejemali odločitve o bržčas najpomembnejšem elementu upravljanja delniških družb. Vloga Nominacijskih odborov (NO) je v konkretni praksi daleč - pogosto pa prav nasprotna - od želja in deklaracij o večji transparentnosti in strokovnosti, ki so se razlegale od začetku lanskega leta, vse od najave Kodeksa korporativnega upravljanja Kapitalske družbe (KAD) ter tam predvidenih Nominacijskih odborov in vloge Kadrovsko-akreditacijskega sveta pri Vladi Republike Slovenije (KAS).

Tako po oceni VZMD nikakor niso izpolnjena pričakovanja, da bodo nadzorni sveti družb sestavljeni skladno s kriteriji, ki so navedeni v omenjenem Kodeksu, priporočilih dobre prakse in kriterijih, ki jih je oblikoval KAS, na podlagi česar je se je tudi »Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane NS« pri svojem delu naslonila na Pogoje za akreditacijo kandidatov za člane NS, Merila in metode vrednotenja kriterijev za akreditacijo potencialnih članov NS in Predpisano obliko življenjepisa in prilog (izjave, dokazila…) za akreditacijo, kot jih je sprejel KAS 20. januarja 2009. Komisija VZMD, ki je pri odločitvah seveda upoštevala tudi kriterij pozitivnega odnosa do problematike malih delničarjev, je tako (vse od svoje 1. seje 16. 2. 2009) vselej izoblikovala in v roku posredovala predloge VZMD praktično vsem delniškim družbam, v katerih so - poleg Republike Slovenije in »paradržavnih« skladov (KAD, SOD) -  v lastniški strukturi pomembno prisotni tudi mali delničarji. Predlogi VZMD so bili skladno s sklepom Komisije hkrati poslani tudi na KAS, SOD in KAD - skladno s poprejšnjim dogovorom predsednika uprave Boruta Jamnika in predsednika VZMD, z dne 14. 1. 2009.

VZMD najostreje protestira, da vse odtlej v prav nobenem od številnih navedenih primerov (Petrol, Zavarovalnica Triglav, Luka Koper, Pivovarna Laško, Telekom, NLB, Intereuropa, Žito, Aerodrom, Krka, Gorenje itn.) s pravočasnimi in utemeljenimi predlogi Nominacijskim odborom ni uspel, predvsem pa, da od nobenega naslovnika ni prejel nikakršnega obvestila ali pojasnila. Glede na to in nasploh sporne postopke oblikovanja predlogov za sestavo nadzornih svetov in njihovih izvolitev so predsedniki vseh organov VZMD že 12. 3. 2009 na predsednika uprav KAD in SOD ter predsednika Vlade RS naslovilizaskrbljeno in kritično odprto pismo. Žal nanj VZMD doslej ni prejel odgovora še bolj šokantno pa je, da ustreznih pojasnil predstavniki VZMD ne dobijo niti na skupščinah delničarjev, ko se odloča o predlogih za člane nadzornih svetov, kot so jih pripravili Nominacijski odbori in na teh podlagah predlagali nadzorni sveti.

Ta nezaslišana praksa je ponovno presegla vsakršno mero na nedavni 20. skupščini družbe Petrol, 6. 5. 2010 ko je predsednik VZMD - kot zastopnik daleč največjega števila delničarjev (VZMD vse od vse od 15. skupščine, 10. 5. 2006, vselej zastopa največje število delničarjev, tudi preko 1.670) - zastavil vprašanje o poteku postopkov kandidiranja, kdo je sploh lahko vlagal kandidature, na podlagi kakšnih meril in kriterijev je Nominacijski odbor oblikoval predlog za nadomestnega člana nadzornega sveta. Pri tem je mag. Verbič izpostavil, da je skladno s temeljnimi načeli korporativnega upravljanja in načeli OECD skrajni čas, da mali delničarji tudi v družbi Petrol dočakajo izvolitev predstavnika tega pomembnega segmenta lastniške strukture - blizu 40.000 malih delničarjev, ki imajo skupaj v lasti preko 25 % vseh delnic družbe, vendar jim je vedno znova onemogočena ustrezna participacija pri nadzoru in upravljanju, pri tem je poudaril, da tudi po svojih kvalifikacijah in izkušnjah kandidat VZMD dr. Miran Mejak daleč presega izkušnje kandidatke, ki jo v izvolitev skupščini predlaga nadzorni svet, katerega  člani so v pretežni meri tudi člani Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS), kjer predlagana kandidatka zaseda vodilno funkcijo Sekretarke, hkrati pa ne ona ne omenjeno združenje po vedenju predlagatelja nista delničarja v družbi Petrol, da bi kandidatka lahko bila predlagana oz. izvoljena kot »predstavnik delničarjev«. Predsednik Nadzornega sveta Petrol, d.d., mag. Tomaž Kuntarič (sicer tudi predsednik uprave SOD), je vse pojasnil z besedami, da je Nominacijski odbor, katerega predlog je upošteval nadzorni svet, obravnaval vse prispele kandidature, kandidature pa je lahko vložil kdorkoli, pri čemer je lahko predlagal kogarkoli.

V VZMD so zgroženi ob utemeljenem pričakovanju, da se bo takšna praksa nadaljevala in še stopnjevala pri skorajšnjih skupščinah Gorenja, Krke in Zavarovalnice Triglav. Pred petkovo (28. 5. 2010) skupščino Gorenja je vprašljivost ter zamegljenost vloge, postopkov in odločitev Nominacijskega odbora ter relacije do nadzornega sveta prav tako očitna. To izpričujejo tudi kar trije nasprotni predlogi, na predlog izvolitve članov novega nadzornega sveta, kot ga je podal aktualni nadzorni svet, in so bili podani že neposredno po sklicu skupščine. Kot takšni so vključeni v obrazec organiziranega zbiranja pooblastil, pri čemer pa ni razvidno ali znano, ali so bili ti predlogi pravočasno vloženi tudi v postopke Nominacijskega odbora, še manj pa, kako se je slednji do njih opredelil - seveda v primeru, da so sploh bili vloženi v roku, tako kot predlog VZMD. Tudi o tem bo predsednik VZMD na skupščini zahteval temeljita pojasnila.

Sicer je nasprotni predlog VZMD vložil spričo presenetljive odločitve obstoječega nadzornega sveta Gorenja, da med petimi predlaganimi kandidati za člane nadzornega sveta ni »predstavnika« malih delničarjev - posebej po tem, ko je Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov že 22. 3. 2010 predlagala nadzornemu svetu utemeljen in ustrezen predlog. Namreč že v leto 2006 segajo utemeljena in intenzivna prizadevanja VZMD, da bi desetčlanski nadzorni svet družbe Gorenje, d.d., vključeval vsaj enega člana, ki bi avtonomno, strokovno in kredibilno predstavljal male delničarje oz. odražal ta pomemben segment lastniške strukture. V lastniški strukturi družbe Gorenje, d.d. je namreč preko 21.400 malih delničarjev, ki imajo skupaj v lasti blizu 30 % vseh delnic družbe, vendar jim je onemogočena ustrezna participacija pri nadzoru in upravljanju.

Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov se je nemudoma odzvala na uradno sporočilo, z dne 8. 3. 2010 - o sklepu nominacijskega odbora o začetku postopka priprave predloga za imenovanje članov nadzornega sveta družbe Gorenje, d.d. Komisija VZMD je tako na svoji 5. seji, dne 16. 3. 2010, soglasno sprejela odločitev, da za člana nadzornega sveta družbe Gorenje, d.d. predlaga nespornega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami ter pionirja prizadevanj za zaščito interesov malih delničarjev - Haralda Karnerja, ki je dal soglasje za kandidaturo in pisno izjavo, da ni okoliščin, ki bi po določbah ZGD-1-UPB3 nasprotovale njegovi izvolitvi. Navedenega kandidata so člani Komisije izbrali iz nabora preko 30 evidentiranih kompetentnih kandidatov, in sicer kot posebej primernega, avtonomnega, strokovnega in kredibilnega, da bi lahko kot predstavnik malih delničarjev ustrezno odražal ta segment lastniške strukture v družbi Gorenje, d.d.

VZMD je omenjeni predlog 22. 3. 2010 poslal nadzornemu svetu družbe Gorenje, d.d.,  ob čemer je predsednik izrazili upanje, da »mali delničarji tokrat vendarle lahko računajo na podporo obstoječega nadzornega sveta ter odločilno podporo največjega lastnika - Kapitalske družbe (KAD) - s preko 25 % deležem v lastniški strukturi, katere predstavniki bi glede na okoliščine morali imeti posluh za vsaj enega predstavnika malih delničarjev v 10-članskem nadzornem svetu«. Sicer se v VZMD - čigar predstavniki se udeležujejo skupščin Gorenja, d.d. vse od 10. skupščine (12. 12. 2006) - z veliko mero zaskrbljenosti sprašujejo, kakšni pretresi, krize in osip delničarjev se bodo še morali dogoditi, da bo tudi z vidika pravic in interesov malih delničarjev Gorenja, d.d. prišlo do uveljavitve standardov in kulture upravljanja družb, kakršna je samoumevna v urejenih ekonomijah, na kar Slovenijo nenazadnje vse resneje opozarjajo tudi predstavniki OECD.

 

Kronološki pregled relevantnih sporočil o aktivnostih VZMD, povezanih z družbo Gorenje, d.d:

 

Bodo signali jutrišnje skupščine PIVOVARNE LAŠKO kaj manj pišmevuhovsko odklonilni do malih delničarjev, kakor ti z današnje skupščine GORENJA ?! - Četrtek, 15.07.2010

GORENJE - bo jutrišnja skupščina, ob odločilni vlogi KAD-a, ponovno v izrecnem nasprotju z deklaracijami o kulturi upravljanja družb?! VZMD tudi na tokratno skupščino z nasprotnim predlogom ter podporo kar 542 pooblastiteljev - Sreda, 14.07.2010

GORENJE - resna zaskrbljenost nad korporacijsko-upravljavskimi praksami; VZMD tudi na tokratno skupščino z nasprotnim predlogom - Ponedeljek, 21.06.2010

VZMD.TV - na današnji 14. skupščini družbe Gorenje so se pri odločanju o novem nadzornem svetu udejanjile zaskrbljujoče slutnje predvčerajšnjega protesta VZMD - Petek, 28.05.2010

GORENJE - oster protest VZMD zoper farso popolnoma netransparentnega delovanja in odločanja Nominacijskih odborov/nadzornih svetov pri pripravi predlogov sestave novih nadzornih svetov! - Sreda, 26.05.2010

GORENJE - pričetek organiziranega zbiranja pooblastil - poziv k podpori nasprotnemu predlogu VZMD, ki v nadzorni svet predlaga predstavnika malih delničarjev Haralda Karnerja - Petek, 14.05.2010

GORENJE - z nasprotnim predlogom do predstavnika malih delničarjev v nadzornem svetu - Torek, 04.05.2010

GORENJE - novi nadzorni svet naj vključuje predstavnika malih delničarjev - vložen predlog Komisije VZMD - Torek, 23.03.2010

Gorenje - VZMD na skupščini z resnimi opozorili in konstruktivnim nasprotnim predlogom - Četrtek, 18.06.2009

Poročilo s skupščine GORENJA - Sreda, 11.06.2008

Skupščina GORENJA - NASPROTNI PREDLOG in OSTRA KRITIKA - Sreda, 11.06.2008

Sporni predlogi uprave za skupščino GORENJA, d.d. - Torek, 10.06.2008

SKUPŠčINA GORENJA PRED DRŽAVNIM ZBOROM RS ? - Nedelja, 14.01.2007

Obisk pri predsedniku uprave Gorenja - Sporočilo za javnost - Ponedeljek, 27.11.2006

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 180 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.euroshareholders.eu/eurovote/view - več o sistemu EuroVote