Ljubljana, 8. julij 2008 - Na današnji skupščini Nove KBM delničarji o nasprotnem predlogu VZMD - Vseslovenskega združenja malih delničarjev glede višjih dividend, zaradi nasprotnega predloga predstavnika Republike Slovenije niso niti glasovali. Prav tako mali delničarji v nadzornem svetu družbe niso dobili svojega predstavnika, čeprav je VZMD predlagalo dva strokovna in kompetentna kandidata. VZMD je razočarano nad ravnanjem države oz. njenimi upravljavci, ki niso pokazali modrosti in spoštovanja interesov 103.000 malih delničarjev NKBM in banke nasploh. Mag. Kristjan Verbič napovedal izpodbojne tožbe.
 

Sporočilo za javnost

VZMD je v mesecih pred skupščino aktivno sodelovalo v procesu priprave skupščine. 12. junija 2008 je VZMD z upravo Nove KBM sklenilo dogovor o skupnih prizadevanjih za uveljavljanje interesov malih delničarjev. Teh je v Novi KBM po opravljeni javni prodaji še vedno preko 103.000. Dogovor se je nanašal na troje zahtev VZMD: na zastopanje interesov malih delničarjev preko pooblaščenca s strani Združenja, na predlog sklepa o uporabi bilančnega dobička za leto 2007 in na spremembo sestave nadzornega sveta Nove KBM. Sklenjen dogovor je bil dokaz zrelosti uprave NKBM in njenega posluha za drugačna stališča, ki odražajo interese malih delničarjev.

 

 

Prvi del dogovora je bil uresničen, saj je mag. Kristjan Verbič, kot predstavnik VZMD, sodeloval kot sedmi možni pooblaščenec na listi pooblaščencev, na pooblastilu, ki ga je pripravila uprava, in so ga prejeli vsi delničarji s predplačano povratno pošto. V zvezi z drugim vprašanjem je VZMD 13. 6. 2008 vložilo nasprotni predlog, v katerem je predlagalo, da se dobiček za leto 2007 v višini 10.070.705,03 evra uporabi za naslednje namene: 9.343.193,60 evra za izplačilo dividend delničarjem (kar znaša 0,4 evra bruto na kosovno delnico), 64.000,00 evrov za nagrado članom nadzornega sveta in 663.511,43 evra za preneseni dobiček. Poleg tega je VZMD na današnji skupščini predlagalo dva kandidata s strani malih delničarjev za članstvo v nadzornem svetu te družbe in sicer dr. Ludvika Toplaka in dr. Boruta Bratino. O nasprotnem predlogu glede delitve dobička se na skupščini ni glasovalo, predlagana dva predstavnika pa prav tako nista uspela pridobiti mesta v nadzornem svetu oz. se o njima ni glasovalo zaradi nasprotnega predloga paradržavnega sklada Slovenska odškodninska družba, ki je ob podpori največjega lastnika Republike Slovenije podala nasprotni predlog. Z njim je bil razrešen celotni nadzorni svet in imenovan nov nadzorni svet (s štirimi starimi člani), ki je tako dobil nov štiriletni mandat. Posebej zaskrbljujoče je dejstvo, na katerega je mag. Verbič večkrat opozoril, da je bil predlog podan neustrezno (zgolj ime in priimek kandidata), predvsem pa brez vseh zakonsko opredeljenih podlag iz Zakona o gospodarskih družbah in Zakona o bančništvu. To je po besedah mag. Verbiča toliko bolj zaskrbljujoče, ker gre za predlog pomembne državne institucije in države oz. njenih upravljavcev, ki bi prvi morali spoštovati zakonsko normo in vsaj minimalne standarde - posebej ko gre za tako pomemben gospodarski subjekt kot je NKBM. Pri tem je mag. Verbič izpostavil, da je NKBM hkrati največja delniška družbe v Republiki Sloveniji in sicer predvsem na podlagi zaupanja državljanov v okviru javne prodaje 50-odstotnega državnega deleža, pri čemer so državljani odkupili kar 25 % NKBM. Zato se postavlja vprašanje zaupanja državljanov v morebitnih drugih primerih javne prodaje lastništva države v gospodarskih subjektih, če se pri tem ne spoštuje tudi pravice do soupravljanja in nadzora, ki neizpodbitno izhaja iz lastnine oz. tovrstne naložbe.

 

Mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD, po skupščini javno izraža svoje razočaranje: »V VZMD smo prepričani, da smo naredili največ, kar je možno, za predstavitev interesov malih delničarjev in naših stališč glede njihove vloge v lastništvu in upravljanju Nove KBM. Dokaz za zaupanje malih delničarjev je tudi 3.808 veljavnih zbranih pooblastil, kar predstavlja približno eno tretjino vseh oddanih veljavnih pooblastil. V VZMD še vedno zagovarjamo naša stališča kot strokovna in utemeljena. Očitno pa veliki institucionalni lastniki, predvsem država, zasledujejo drugačne interese, tudi na račun pravic malih delničarjev. Razočarani smo, ker država v delniški družbi z največjim številom malih delničarjev v Sloveniji ni izkazala svoje zrelosti in odgovornosti za uveljavljanje interesov malih delničarjev in spoštovanje osnov kulture in standardov v razvitih ekonomijah. Njeno ravnanje na skupščini delničarjev NKBM postavlja pod vprašaj privatizacijo ostalih delniških družb in položaj malih delničarjev v njih. V VZMD bomo kljub današnjemu razpletu skupščine nadaljevali s prizadevanji za uveljavitev interesov malih delničarjev - tudi z vlaganjem napovedanih izpodbojnih tožb na sklepe o spremembah statuta NKBM in imenovanje novih članov nazornega sveta. Hkrati pa upamo, da bo tudi kateri od novih predstavnikov v nadzornem vendarle svetu razumel pravice malih delničarjev in da bo pripravljen v okviru zagovarjanja interesov vseh delničarjev podpreti tudi interese VZMD, ki jih bo ta uveljavljal v imenu vseh malih delničarjev. Vse to s skupnim ciljem, da mali delničarji iz naslova svojega lastništva vendarle uspešno uveljavijo svoje pravice ter pridobijo možnost sodelovanja tudi pri upravljanju in nadzoru družbe.«

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________

Dodatne informacije: mag. Kristjan Verbič, predsednik, VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov, telefon: 01 25 11 420, e-pošta: info@vzmd.si

Značke: skupščina