Ljubljana, 4. julij 2008 - VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov bo na skupščini delničarjev Nove KBM, ki bo 8. julija 2008, predlagalo dva kandidata s strani malih delničarjev za članstvo v nadzornem svetu te družbe in sicer dr. Ludvika Toplaka in dr. Boruta Bratino. Z namenom pridobitve podpore večjih delničarjev za predlog Združenja za imenovanje dveh novih članov nadzornega sveta je VZMD 2. julija 2008 na prvih 100 največjih delničarjev Nove KBM naslovilo posebno pismo.

V pismu delničarjem je VZMD izpostavilo svoje trdno prepričanje, da se mora spremenjena lastniška struktura banke nujno odraziti v sestavi nadzornega sveta družbe. Glede na dejstvo, da je Republika Slovenija v javni prodaji prodala 50-odstotni državni delež Nove KBM in da je polovico tega prodanega deleža kupilo blizu 110.000 fizičnih oseb, ki so tako postale mali delničarji Nove KBM, se mora to ustrezno odraziti tudi pri zastopanosti oz. sestavi nadzornega sveta družbe. Po mnenju VZMD je potrebno - v primeru ohranitve obstoječega devetčlanskega nadzornega sveta - zamenjati vsaj štiri člane, od teh pa morata biti vsaj dva predlagana s strani malih delničarjev.

 

VZMD bo kot primerna kandidata za člana nadzornega sveta Nove KBM predlagalo dr. Boruta Bratino in dr. Ludvika Toplaka, ker sta oba z dosedanjim sodelovanjem v VZMD izkazala razumevanje pravic interesov malih delničarjev in si zanje tudi aktivno prizadevala. Dr. Ludvik Toplak, nekdanji rektor mariborske univerze, je tudi predsednik strokovnega sveta VZMD. Dr. Borut Bratina, redni profesor na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti, pa je član strokovnega sveta VZMD. Prepričani smo, da bosta oba v Novi KBM, kot delniški družbi z največjem številom delničarjev v Sloveniji, s svojim članstvom v nadzornem svetu omogočila temu segmentu lastniške strukture ustrezno sodelovanje pri ključnih poslovnih odločitvah in zagotovila tudi največjo stopnjo informiranosti malih delničarjev.

 

VZMD, ki je tudi uradno delničar Nove KBM, si ves čas od uspešno zaključene javne prodaje delnic Nove KBM prizadeva za uveljavljanje interesov 110.00 malih delničarjev v tej družbi. Po nekajmesečnih pogovorih z upravo Nove KBM in predstavniki države je bilo vendarle doseženo soglasje. O doseženem dogovoru z upravo smo 13. junija 2008 tudi obvestili javnost. V VZMD želimo, da se na primeru Nove KBM pokaže tudi resnost namenov države oz. njenih upravljavcev, da mali delničarji iz naslova svojega lastništva vendarle uspešno uveljavijo svoje pravice ter pridobijo možnost sodelovanja tudi pri upravljanju in nadzoru družbe. V dosedanjih pogovorih s pristojnim ministrom za finance dr. Andrejem Bajukom je ta že izrazil podporo opisanim rešitvam, zato upravičeno pričakujemo, da bo država, ki je s paradržavnima skladoma še vedno večinski lastnik, na skupščini zagotovila realizacijo danih zavez.

 

Dr. Borut Bratina je izredni profesor za gospodarsko pravo in predstojnik katedre za gospodarsko pravo na Ekonomsko-poslovni fakulteti Maribor, kjer je tudi član senata. V preteklosti je opravljal tudi funkcijo predsednika Upravnega odbora Univerze v Mariboru. Je član Upravnega odbora Združenja članov nadzornih svetov. Ima certifikat Združenja članov nadzornih svetov za ekspertnega člana nadzornih svetov in kot zunanji svetovalec sodeluje z mnogimi slovenskimi podjetji. V preteklosti je bil član nadzornega sveta družbe Večer, Pomurske investicijske družbe, Pominvesta. Trenutno je predsednik nadzornega sveta družbe Maksima ID in član nadzornega sveta Juteksa. Poleg tega je član revizijske komisije nadzornega sveta Nove KBM.

 

Dr. Ludvik Toplak je od leta 1973 dalje predavatelj na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 1990 je postal predsednik Družbeno-političnega zbora Skupščine Republike Slovenije. Leta 1990 je bil izvoljen v Družbeno-politični zbor Republike Slovenije, leta 1993 pa imenovan za rektorja Univerze v Mariboru. Funkcijo rektorja je opravljal tri mandate do leta 2002. Leta 2002 je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije pri Svetemu sedežu. Kot zunanji svetovalec za področje gospodarskega in trgovinskega prava, managementa ter socialno-tržne ekonomije in malega delničarstva sodeluje z mnogimi slovenskimi podjetji. Aktivno deluje tudi kot mednarodni arbiter, je član mednarodnega komiteja mednarodne arbitraže in član organov upravljanja gospodarskih in negospodarskih subjektov.

 

 

 

Dodatne informacije: Mag. Kristjan Verbič, VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov, telefon: 01 25 11 420, e-pošta: verbic@vzmd.si