Dr. Tadej Kotnik, član Strokovnega sveta VZMD, se je 20. maja 2010 na osebno vabilo predsednika uprave banjaluške borze (Banjalučka berza) Milana Božića udeležil 5. letne konference te borze (http://www.blberza.com/conference2010/), na kateri je predstavil kratko zgodovino PID-ovske privatizacije v Republiki Sloveniji, s poudarkom na pozitivnih in negativnih izkušnjah malih delničarjev. Ker je v BiH ta privatizacija še v nekoliko zgodnejši fazi, je prestavitev sklenil s spoznanji, ki izhajajo iz slovenskih izkušenj in bi lahko služile tudi kot priporočila za nadaljevanje PID-ovske privatizacije v BiH. Bistveni poudarek je bil na spoznanju, da je transparentno in sorazmerno hitro preoblikovanje investicijskih družb v vzajemne sklade najboljši, če ne celo edini način za hkratno motivacijo malih delničarjev, da delnice obdržijo v lasti na daljši rok, ter družb za upravljanje, da pričnejo težiti k maksimizaciji premoženja skladov in ne le upravljavskih provizij.

Predstavitev, ki si lahko ogledate na spodnji spletni povezavi, je na konferenci povzročila intenzivno in dokaj poglobljeno razpravo o stanju in razmerah na tem področju v Republiki Srbski. Predsednik tamkajšnje Komisije za vrednostne papirje (tamkajšnji ekvivalent ATVP v Republiki Sloveniji) mag. Miodrag Jandrić je ob koncu te razprave razglasil, da bo Komisija pod njegovim vodstvom začela s pripravo predloga spremembe zakonodaje, ki bi tudi v Republiki Srbski predpisala obvezno preoblikovanje v vzajemne sklade.

Nova_slika_1

Sicer v VZMD - v zvezi s preoblikovanjem investicijskih družb, naslednic nekdanjih pooblaščenih investicijskih družbe (PID), v vzajemne sklade - ponovno izražajo zaskrbljenost: »medtem, ko smo v preteklih dveh mesecih, v primerih KD ID, d.d., in Krone Senior, d.d., spremljali primera dobre prakse, ki gresta v smeri zglednega in delničarjem »prijaznega« preoblikovanja v vzajemna sklada, moramo biti resno zaskrbljeni nad preostalima investicijskima družbama NFD 1, d.d., in Zvon 1 ID, d.d., ki korakov v tej smeri še vedno ne izvajata v zadostni meri - prej nasprotno.«

Slednji investicijski družbi sta bili tudi glavni pobudnici predloga sprememb ZISDU-1D s katerim bi se skrajnji rok za preoblikovanje investicijskih družb v vzajemne sklade podaljšal še za tri leta - ta poskus spremembe zakona v počitniškem času in to po skrajšanem postopku je predstavnikom VZMD uspelo ustaviti po predstavitvi argumentov pristojnemu Ministrstvu za finance v dneh 20., 22. in 24. 7. 2009, pa tudi v nadaljevanju, zaradi česar novela ZISDU ni bila uvrščena v Normativni program dela Vlade RS za leto 2010. Pri vsem tem pa je denimo NFD 1 v začetku letošnjega leta celo redno poviševal svojo izpostavljenost do delnic družbe Sava, d.d., in ta zdaj presega limit 10 % sredstev investicijske družbe. Hkrati ni bilo objavljeno nikakršno vabilo k dajanju ponudb, s katerim bi NFD 1 in Zvon 1 ID poskušala odprodati del svojih netržnih naložb, zato je netržna izpostavljenost obeh družb praktično enaka kot pred dobrega pol leta!

V času od ustavitve poskusa spremembe ZISDU-1D - po predstavitvi argumentov VZMD pristojnemu Ministrstvu za finance v dneh 20., 22. in 24. 7. 2009 - sta investicijski družbi Krona Senior, d.d., in KD ID, d.d., že uskladili svoje naložbe z vsemi zahtevami ZISDU-1 za vzajemni sklad. Nasprotno pa (vsaj po informacijah, s katerimi razpolaga VZMD) preostali dve investicijski družbi: NFD 1, d.d., in Zvon 1 ID, d.d., ki sta bili tudi glavni pobudnici predloga ZISDU-1D, korakov v tej smeri ne izvajata. Tako je denimo NFD 1 v začetku letošnjega leta celo redno poviševal svojo izpostavljenost do delnic družbe Sava, d.d., in ta zdaj že presega limit 10 % sredstev sklada. Objavljeno ni bilo nobeno vabilo k dajanju ponudb, s katerim bi NFD 1 in Zvon 1 ID poskušala odprodati del svojih netržnih naložb, zato je netržna izpostavljenost obeh družb praktično enaka kot pred dobrega pol leta.

Tako postaja vse bolj zaskrbljujoče dejstvo, da družbi NFD 1 in Zvon 1 ID nista niti začeli z aktivnostmi usklajevanja portfelja, kar napeljuje na misel, da gre za znano taktiko "postavljanja pred dejstvo". V primeru, da še nekaj mesecev ne bo v portfeljih nobenih sprememb v smeri uskladitve, niti resnih poskusov takšnih sprememb, utegneta upravi družb »ugotoviti«, da je do skrajnjega roka za preoblikovanje le še nekaj mesecev in da v tako kratkem času res ne moreta uskladiti naložb (čemur bo takrat seveda težko oporekati). Tako bosta seveda ponovno apelirali na Ministrstvo za finance, naj v luči takratne res pereče situacije ponovno "obudi" ZISDU-1D in ju s tem reši "prodajanja na silo".

Seveda je opisani scenarij lahko tudi le plod domišljije sodelavcev VZMD, upravi NFD 1 in Zvon 1 ID pa za prihodnje mesece načrtujeta začetek aktivnosti, kakršne sta v preteklih mesecih že uspešno zaključili Krona Senior in KD ID. A žal dosedanje izkušnje pogosto domišljijo celo prekašajo.

VZMD.TV - poročilo o prvem primeru preoblikovanja investicijske družbe v vzajemni sklad po ZISDU - skupščina družbe Krona Senior, 1. 3. 2010:

 

Še nekaj relevantnih poročil VZMD.TV: