VZMD je včeraj preko Odvetniške družbe Veršič-Perčič na Okrožno sodišče v Celju naslovilo predlog za izdajo začasne odredbe, s katero se Pivovarni Laško, d.d., prepove priprava in izvedba »nove« 15. skupščine, sklicane za 31. 8. 2009, oziroma se podredno prepove, da bi se na skupščini glasovalo o posameznih predlaganih sklepih. VZMD zlasti nasprotuje in hkrati predlaga prepoved glasovanja o 4. točki dnevnega reda - Izvolitvi članov nadzornega sveta, saj meni, da je nujno upoštevati sklepe, ki so bili sprejeti že na skupščine družbe z dne 29. 5. 2009 in je protokolirana z ustrezno vloženim in objavljenim notarskim zapisnikom.

Spomnimo, da je VZMD - spričo neodzivanja in očitne ignorance prejšnje uprave Pivovarne Laško, d.d., na pozive delničarjev in obeh novih nadzornikov družbe (ob njunem sodelovanju in legitimnem pravnem interesu) - preko Odvetniške družbe Simonič in Vrančič ter notarja Uroša Kosa, sprožil postopek vpisa v sodni register novih članov Nadzornega sveta Pivovarne Laško: Boštjana Marolta in Bojana-Ludvika Šefa. Nova nadzornika sta - skladno s sprejetim nasprotnim predlogom VZMD oz. sklepi skupščine družbe z dne 29. 5. 2009 - nastopila mandat 18. 6. 2009, vendar Uprava družbe, kljub uradnim pozivom, ni poskrbela za njun vpis v sodni register. Takšno stanje in prakse ostajajo doslej nespremenjene tudi z novo upravo Pivovarne Laško, kar izhaja tudi iz odziva na Odprto pismo, ki ga je novemu predsedniku uprave, mag. Dušanu Zorku, poslal predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič.

 
 

V omenjenem odprtem pismu, z dne 28. 7. 2009, predsednik VZMD med drugim povzema večkrat javno izražena pričakovanja, da bo nova Uprava vse delničarje obravnavala enako, kar bi vsekakor pomenilo, da mora uprava resno razmisliti o pripoznanju tožbenega zahtevka večinskega lastnika - ki je v posredni lasti prejšnje uprave - Infond Holding, d.d. (skupaj s petimi fizičnimi osebami, delničarji Pivovarne Laško), za ugotovitev ničnosti sklepov 15. skupščine delničarjev Pivovarna Laško, d. d., ki jo je sklicala uprava družbe za 29. 5. 2009, zapisanih v notarskem zapisu notarja Mira Bregarja (opr. št. SV 553/2009, z dne 29. 5. 2009). Tako bi Uprava lahko končno dopustila deklaratoren vpis na skupščini izvoljenih novih članov nadzornega sveta v sodni register ter omogočila opravljanje posebne revizije družbe, kot je bila na skupščini izglasovana.

 
 

VZMD je že 6. 7. 2009 na Sodišče v Celju podal predlog za vstop v pravdo, kot stranski intervenient - spričo tožbenega zahtevka večinskega lastnika Pivovarne Laško - ki je v posredni lasti prejšnje uprave - Infond Holdinga, d.d. (skupaj s petimi fizičnimi osebami, delničarji Pivovarne Laško), za ugotovitev ničnosti sklepov 15. skupščine delničarjev Pivovarne Laško. Dejstvo je namreč, da bo z odločitvijo v tej pravdi prizadet pravni interes VZMD, kot udeleženca skupščine in delničarja družbe, ter njegovih pooblastiteljev, VZMD je na omenjeni skupščini zastopal tudi 140 malih delničarjev, imetnikov 86.039 delnic Pivovarne Laško ter norveški sklad SKAGEN Kon-Tiki, ki je s 486.634 delnicami (5,65 %) sicer 3. največji delničar Pivovarne Laško. Zato je VZMD na registrski organ, Okrožno sodišče v Celju, vložil tudi predlog za vpis sprememb v sodnem registru.

 
 

Pivovarna Laško d.d., ima v tem trenutku 5 članov nadzornega sveta, zaradi česar ni mogoče na vnovič sklicani skupščini odločati o treh novih članih nadzornega sveta, kot je predlagano z objavljenim dnevnim redom. Izglasovanje takšnega sklepa oziroma imenovanje treh novih članov nadzornega sveta Pivovarne Laško bi imelo za posledico nezakonito stanje, saj bi nadzorni svet tako štel osem članov, kar je za dva več, kot to predvideva statut. Skupščinski sklep, ki bi imel za posledico, da ima nadzorni svet gospodarske družbe več članov, kot pa jih predvideva statut, pa je po zakonu ničen.

 
V primeru izglasovanja predlaganih sklepov glede imenovanja članov nadzornega sveta Pivovarne Laško, bi prišlo do položaja, ki ga kasneje ne bi bilo mogoče sanirati. Uprava Pivovarne Laško namreč zadržuje - poleg izvedbe izglasovane posebne revizije - vpis na 15. skupščini, z dne 29. 05. 2009, izvoljenih članov nadzornega sveta v sodni register. V primeru, da bi bili na vnovič sklicani skupščini potrjeni predlagani sklepi glede volitev članov nadzornega sveta, bi lahko uprava tožene stranke mimo že sproženega postopka vpisa v sodni register, predlagala nov vpis in posledično dosegla vpis nezakonito imenovanih članov nadzornega sveta v sodni register. S tem bi odpadla možnost za vpis trenutno veljavno izvoljenih članov nadzornega sveta tožene stranke v sodni register in to brez, da bi bili slednji pred tem veljavno razrešeni.
 

Nekaj najodmevnejših izjav in potek 15. skupščine Pivovarne Laško, d.d., pa si lahko ogledate tukaj.

Značke: skupščina