Skupna izjava za javnost VZMD,civilne iniciative "NKBM ne damo" in Liste za pravičnost in razvoj:"Ali bo država zaščitila interese malih delničarjev?"

Izjava za javnost

 

 
 

Vseslovensko združenje malih deležnikov - VZMD

CIVILNA INICIATIVA »NOVE KBM NE DAMO«

LISTA ZA PRAVIčNOST IN RAZVOJ

 

Zadeva : ZAHTEVA ZA SKLIC SKUPŠčINE NOVE KREDITNE BANKE MARIBOR

 

 

 

Spoštovani !

 

Ali bo država zaščitila interese malih delničarjev ?

 

Mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD - Vseslovenskega združenja malih delničarjev, Vlado Kramberger, predstavnik civilne iniciative NKBM ne damo in Stojan Auer, predsednik Liste za pravičnost in razvoj so včeraj pozno zvečer na sedežu VZMD v Ljubljani sprejeli sklep o zahtevi za sklic skupščine družbe Nove kreditne banke Maribor. Na delovnem sestanku so sodelovali tudi številni pravniki in drugi strokovnjaki s področja gospodarskega prava in financ.

 

Razlog za sklic skupščine je bistveno spremenjena lastniška struktura banke, ki se ne odraža tudi v nadzornem svetu banke. Hkrati so sodelujoči izrazili nezadovoljstvo nad nejasno strategijo banke in zaskrbljujoče povečanje obsega podrejenih obveznosti v preteklem obdobju. Vsekakor pa je temeljni namen sklica skupščine sprememba statuta banke in predlagana delitev bilančnega dobička.

 

V imenu malih delničarjev Nove kreditne banke Maribor, d.d., katerih deleži dosegajo vsaj dvajsetino osnovnega kapitala družbe Nove kreditne banke Maribor, d.d., bomo torej uveljavili pravico, da na podlagi 269. člena ZGD-1 in 33. člena Statuta Nove kreditne banke Maribor, d.d., uprava družbe v zakonsko določenem roku skliče skupščino družbe. Predlagamo, da uprava skliče skupščino dne 30.5.2008.

 

 

 

 

Seveda pa bo zelo pomembno tudi stališče države, kot še vedno največjega lastnika oziroma ministra za finance dr. Andreja Bajuka. Ta bi načeloma predlog predstavnikov več kot 105.000 malih delničarjev pričakovano moral podpreti in s tem zaščititi upravičene interese državljanov in delničarjev NKBM.

 

Sicer pa bomo vsebino vseh predlaganih sklepov, vsebino zahteve za sklic skupščine in začetek zbiranja pooblastil malih delničarjev predstavili na tiskovni konferenci, ki bo predvidoma sklicana v prihodnjem tednu.

 

V Ljubljani, 7. marec 2008

 

 

VZMD - mag. Kristjan Verbič 

NKBM NE DAMO - Vlado Kramberger 

LPR - Stojan Auer

Značke: skupščina