Po včerajšnji skupščini Mercatorja se postavlja sila resno vprašanje, kdo in kakšni interesi se skrivajo za številnimi skladi in bankami ter njihovimi skrbniškimi računi, da so na tokratni skupščini glasovali presenetljivo enotno (proti!) ter tako odločilno vplivali na rezultate glasovanja in preprečitev izvolitve "nadomestnega" člana nadzornega sveta. Zdi se, da večinski lastniki brez težav posredno ohranjajo vpliv, kljub odvzetim glasovalnim pravicam in navkljub kar 23,14% (največjemu!) skupščinskemu deležu združenih malih delničarjev v okviru zbiranja pooblastil prek VZMD.

 

Na tokratni skupščini Mercator, d.d., so bili mali delničarji - združeni v okviru organiziranega zbiranja pooblastil, ki ga je opravilo VZMD - najmočnejši subjekt (23,14 %). Šest predlaganih pooblaščencev je prejelo kar 2.991 pooblastil oz. 242.106 glasov/delnic. Od tega pooblaščenci, predlagani s strani VZMD skupaj kar 2.583 pooblastil (dr. Borut Bratina 263, dr. Miran Mejak 413 in mag. Kristjan Verbič 1.907).

Vse to pa na skupščini, ki se je je udeležilo 53 delničarjev ali pooblaščencev ni zadoščalo, saj je edini nasprotni predlog, ki ga je podalo VZMD (izvolitev predstavnika malih delničarjev v Nadzorni svet Mercatorja), prejel 29,81 % podpore, prav tako pa ni bil v Nadzorni svet izvoljen nihče od drugih treh predlaganih kandidatov.

 

Analiza rezultatov glasovanja hitro pokaže, da so izvolitev preprečili skladi in banke, med njimi: NFD 1 delniški investicijski sklad, d.d., (120.818 glasov/delnic), Hypo Bank, d.d., (78.287 glasov/delnic), skladi KD in KD ID delniška ID, d.d., (68.221 glasov/delnic), Banka Celje, d.d., (35.000 glasov/delnic), Abančna DZU, d.d., (14.636 glasov/delnic), Zvon Ena Holding, d.d., 12.383 glasov/delnic) in številni drugi skladi.

Značke: skupščina