Sinoči, nekaj po 19. uri, se je v Mestnem muzeju Ljubljana uspešno zaključil Zbor delničarjev Mercatorja, ki so - na podlagi javnega poziva VZMD, z dne 20. 5. 2009 - priglasili interes za pristop k potencialni odškodninski tožbi zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d., zaradi kršitev prevzemne zakonodaje oz. opustitve objave prevzemne ponudbe ob pridobitvi kvalificiranega deleža po Zakonu o prevzemih (ZPre-1). Včerajšnji Zbor je podprl vložitev odškodninske tožbe na podlagi Delničarskega sporazuma v okviru VZMD. Na obravnavani predlog Delničarskega sporazuma so posamezni udeleženci podali nekaj dopolnitev, Zbor pa je potrdil razpošiljanje dopolnjenega Sporazuma vsem priglašenim interesentom ter sprejel podaljšanje roka za pristop k odškodninski tožbi - v okviru VZMD, z izvedbo pravnih postopkov s strani Odvetniške družbe Veršič-Perčič iz Ljubljane - do konca julija 2009. Sledi poročilo VZMD TV in podrobnejši opis dogajanja z relevantnim gradivom.

Odskodninska Tozba

 
Sinočnji Zbor pristopnikov k potencialni odškodninski tožbi zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d., (Pivovarna Laško, d.d., Pivovarna Union, d.d., Radenska, d.d., in Infond Holding, d.d.) - zaradi kršitev prevzemne zakonodaje oz. opustitve objave prevzemne ponudbe ob pridobitvi kvalificiranega deleža po Zakonu o prevzemih (ZPre-1) - je sprejel pomembne odločitve o konkretnem načinu pristopa k tožbi, upoštevaje interes oškodovanih delničarjev Mercatorja in dodatne strokovne presoje pravnih in finančnih vidikov. VZMD je Zbor vseh 116 delničarjev - ki so (na podlagi javnega poziva VZMD, z dne 20. 5. 2009) priglasili interes za pristop k potencialni odškodninski tožbi ter predložili izpis stanja na svojem računu nematerializiranih vrednostnih papirjev na dan 1. 1. 2006 in zbirni izpis vseh transakcij z delnicami Mercator, d.d., odtlej - sklical z namenom seznanitve z vsemi predvidljivimi okoliščinami nadaljnjih postopkov, v zvezi s potencialno odškodninsko tožbo. Tako je na Zboru sodeloval tudi odvetnik Klemen Veršič iz Odvetniške družbe Veršič - Perčič, o.p., d.o.o., iz Ljubljane, ki jo je VZMD predlagal za izvedbo pravnih postopkov iz naslova odškodninskega zahtevka zoper prevzemnike družbe Mercator, d.d. Zbor je podprl vložitev odškodninske tožbe na podlagi Delničarskega sporazuma v okviru VZMD. V obsežni in konstruktivni razpravi so na obravnavani predlog Delničarskega sporazuma posamezni udeleženci podali nekaj dopolnitev, Zbor pa je potrdil razpošiljanje dopolnjenega Sporazuma vsem priglašenim interesentom ter sprejel podaljšanje roka za pristop k odškodninski tožbi do konca julija 2009.

 

»Izpolnila so se pričakovanja VZMD, da bo Zbor sprejel avtonomno odločitev o formalni ureditvi razmerij med pristopniki k odškodninski tožbi, VZMD in odvetniško družbo ter nadaljnjih postopkih v prvem tovrstnem primeru, ki bo - poleg vzpostavljanja pravne in siceršnje prakse - tudi sicer zahteven in prejkoslej dolgotrajen,« je po za uspešnem zaključku zasedanja dejal mag. Kristjan Verbič, ki je koordiniral delo Zbora.
Značke: skupščina