23042404

Z udeležbo na European Consumer Summit 2024 je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, minuli teden sklenil štiridnevni intenzivni obisk Bruslja, kjer je sodeloval še na World Circular Economy Forum (WCEF 2024), Mednarodni konferenci Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) ter opravil številne sestanke in srečanja.

European Consumer Summit 2024, ki je letos potekal pod geslom »Shaping the future together«, je otvorila Podpredsednica Evropske komisije in Evropska komisarka za vrednote in preglednost, Věra Jourová. Okrogli mizi in slavnostnemu podpisu zaveze o trajnostni potrošnji je sledilo šest odmevnih delavnic o socialno-ekonomskih dimenzijah in vključenosti, vzdržnostni potrošnji, digitalnih in naprednih tehnologijah, mednarodnih dimenzijah potrošniških politik, skladnostih in uveljavljanju regulativ ter pravičnem enotnem trgu, ki bo deloval tako za potrošnike kot za ponudnike.

Osrednjega dogodka varstva potrošnikov v EU, ki ga letno pripravlja Evropska komisija, se je mag. Verbič, tudi kot član Strokovne posvetovalne skupine uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), udeležil po povabilu Evropskega komisarja za pravosodje, Didierja Reyndersa, s katerim se je srečal že na lanskem vrhu. Tudi tokrat je Predsednik VZMD izkoristil priložnost za srečanja in pogovore s številnimi od 570 vabljenih deležnikov (na fotografiji z vodjo Pravne pisarne pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), Petro Lovišček), kot tudi številnimi drugimi, s katerimi je spregovoril ob robu dogajanja ter ministrskih zasedanjih, ki so v tem času potekala v Bruslju (na fotografiji z mag. Dejanom Židanom, Državnim sekretarjem za notranji trg, šport in lesarstvo). V okviru vrha ter dodatno pestrem dogajanju ob belgijskem predsedovanju Svetu EU, so se zvrstile številne priložnosti tudi za neformalne pogovore, dan pred samo konferenco pa je potekala skupna večerja, medtem ko se je konferenčno dogajanje zaključilo s sprejemom in mreženjem.

Že pred tem se je mag. Verbič udeležil tudi EU Circular Economy Forum, ki je kot del WCEF 2024 potekal pod sloganom »Beyond Experimentation - Europe's leading role in mainstreaming circular practice« in se ga je udeležilo 355 oseb iz 52 držav. Kot član Izvršnega odbora BETTER FINANCE se je udeležil tudi mednarodne konference ugledne federacije, ki združuje 40 nacionalnih organizacij delničarjev, vlagateljev in uporabnikov finančnih storitev iz prav vseh držav EU, pri čemer skupno združujejo 5 milijonov individualnih vlagateljev. Medtem ko je tokratna konferenca, ob bližajočih se evropskih volitvah potekala pod naslovom »Breathing New Life into the Capital Markets Union | A Blueprint for the Next EU Parliament.«, bo prihodnje srečanje konec maja v litvanski Vilni, poleg konference vključevalo tudi Generalno skupščino ter zasedanja različnih odborov te vplivne evropske federacije.

V VZMD ocenjujejo, da so bila tokratna srečanja in dogodki izjemnega pomena z vidika zaščite pravic in interesov potrošnikov ter malih deležnikov, zaradi česar so v Združenju sprejeli odločitev, da se mag. Verbič v tem času ne bo  utegnil sodelovati v sicer planirani in – posebej iz naslova prizadevanj mednarodnih poslovno-investitorskih programov: Invest to Slovenia - investo.si in International Investors` Network - investo.international – pomembni gospodarski delegaciji, ki je spremljala Ministrico za zunanje zadeve RS, Tanjo Fajon, ob njenem obisku na Kitajskem.  


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si