• Medij: Finance
  • Datum objave: ponedeljek, 10.05.2021

FINANCE SKUPŠČINA NLB SAVARE 10 5 2021

Maj se na domači borzi sicer res ni začel pompozno, a s sklici in nasprotnimi predlogi napoveduje zanimivo dogajanje na skupščinah delničajev.

Prvi trgovalni teden v maju na ljubljanski borzi na prvi pogled ni prinesel večjih pretresov, vseeno pa so bili vlagatelji in posredniki lahko zadovoljni. Indeks SBI TOP je ob prometu 7,1 milijona evrov pridobil 0,4 odstotka in se povzpel na 1.070 točk, več kot polovico prometa oziroma 4,1 milijona evrov so prispevale Krkine delnice. Te so se ob izostanku novic okrepile za 0,5 odstotka, na 105 evrov. Kar nekaj zanimanja je med vlagatelji sprožil sklic skupščine NLB, vrednost delnic največje slovenske banke se je povzpela za 0,4 odstotka, na 55 evrov. Delničarji NLB bodo sredi junija med drugim odločali o uporabi slabih 342 milijonov evrov bilančnega dobička za leto 2020. Za izplačilo dividend bi namenili 24,8 milijona evrov v dveh obrokih, tako bi dividenda na delnico znašala 1,24 evra bruto, dividendna donosnost pa 2,3 odstotka. Znesekje sicer največji, kolikor ga trenutno dovoljuje ECB, vseeno pa si v NLB želijo med delničarje razdeliti več. Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je medtem že vložilo nasprotni predlog, po katerem bi dividenda znašala 4,61 evra bruto, delničarjem pa bi se od bilančnega dobička v enkratnem znesku razdelilo 92,2 milijona evrov.

Sava Re navzgor, Luke Koper ni premaknil niti drugi tir

Odlično se je teden končal za imetnike delnic pozavarovalnice Sava, saj seje njihov tečaj okrepil za 2,7 odstotka, na 23 evrov. VZMD je nasprotni predlog vložil tudi za skupščino te finančne družbe, namesto predloga uprave v znesku 85 centov bruto se zavzemajo za 1,3 evra bruto dividende. Druge delnice so se večinoma pocenile, vrednost Petrola je upadla za odstotek, Telekom Slovenije je zdrsnil za 0,7 odstotka. Kupcev med tednom ni dovolj prepričala niti novica, daje agencija za varstvo konkurence ustavila vnovični postopek zoper Telekom Slovenije, v katerem je ugotavljala kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Delnice Zavarovalnice Triglav so se pocenile za 0,3 odstotka, tečaj delnic Luke Koper pa seje kljub simboličnemu začetku glavnih gradbenih del za drugi tir proge med Koprom in Divačo, kije za razvoj pristanišča odločilen, ni spreminjal. Na izhodišču sta ostali tudi Cinkarna Celje in Intereuropa, najbolj veseli pa so bili imetniki delnic KD Group. Skupščina delničarjev bo 9. junija odločala o predlogu, da podjetje za dividende nameni 11,5 evra bruto na delnico, največji lastnik s skoraj 90 odstotki pa je KD.