Danes ob 12.30 so se prvega sestanka Poravnalnega odbora udeležili tudi predstavniki VZMD ter predstavili dodatne argumente v postopku sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, ki je bil sprožen preko predstavnika Sekcije Color pri VZMD, ob iztisnitvi 2.378 manjšinskih delničarjev družbe Color, d.d., s strani družbe Helios, d.d.

 

Poročilo VZMD.TV:    https://www.youtube.com/watch?v=2e_zm6Svxvs 

VZMD je preko predstavnika Sekcije COLOR (v ustanavljanju) in odvetniške družbe, v zakonskem roku vložil predlog za sodni preizkus denarne odpravnine (8,56 EUR za delnico), ki jo je glavni delničar HELIOS, na 15. skupščini družbe COLOR, dne 21. 8. 2009, sprejel kot primerno odpravnino za prenos delnic vseh malih delničarjev na svoj račun. Strokovni sodelavci VZMD so namreč prepričani, da bi pravična denarna odpravnina morala znašati znatno več, kot si jo je na skupščini družbe COLOR sprejela družba HELIOS. To so med drugim utemeljili že z analizo skupščinskega gradiva, odkoder izhaja, da predstavljajo zadržani dobički družbe iz preteklih let protivrednost kar cca. 77 % ponujene odpravnine. Nadalje, če bi družba po iztisnitvi glavnemu delničarju izplačala dobiček, bi glavni delničar iztisnil manjšinske delničarje za cca. 10 % knjigovodske vrednosti delnice. In nenazadnje: zadržani dobiček in letni dobiček sta večja, kot bi glavni delničar - ob predlagani višini »primernega« nadomestila - plačal za vse delnice družbe. Tako je 18. 1. 2010 vseh 2.378 iztisnjenih delničarjev družbe COLOR industrija sintetičnih smol, barv in lakov d.d., prejelo pismo in poziv VZMD, da se pridružijo postopku sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, ki jo je, kot odškodnino za razlastitev malih delničarjev, predlagal in sprejel večinski delničar, družba HELIOS sestavljeno podjetje za kapitalske naložbe in razvoj, d.d. Doslej se je postopku v okviru Sekcije Color pri VZMD pridružilo 555 iztisnjenih delničarjev.

Podobno, kot v preštevilnih drugih primerih (glejte VZMD.TV primere navedene spodaj), se je bil VZMD primoran odzvati tudi na iztisnitev oz. razlastitev malih delničarjev družbe COLOR, d.d., potem ko je bil - na sedežu družbe, dne 21. 8. 2009, v okviru 15. skupščine delničarjev - sprejet sklep, da se »iz družbe COLOR industrija sintetičnih smol, barv in lakov d.d., Cesta komandanta Staneta 4, 1215 Medvode, izključijo vsi manjšinski delničarji družbe tako, da se njihove delnice za plačilo primerne denarne odpravnine 8,56 EUR za vsako delnico, prenesejo na glavnega delničarja, družbo HELIOS sestavljeno podjetje za kapitalske naložbe in razvoj, d.d., Količevo 2, 1230 Domžale«. Sporno iztisnitev oz. prenos vseh delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja je na omenjeni skupščini predlagal in sprejel ta-isti glavni delničar (imetnik delnic, ki presegajo 90 % osnovnega kapitala) družba HELIOS, d.d.

Okrožno sodišče v Ljubljani je dne 26. 8. 2009 s sklepom pod opr. št.: Srg 2009/22797, v sodni register vpisalo navedeni skupščinski sklep. Objava vpisa je bila opravljena isti dan, torej 26. 8. 2009. Neposredno za tem je VZMD - preko predstavnika Sekcije COLOR pri VZMD in odvetniške družbe Veršič - Perčič, o.p., d.o.o. - na podlagi drugega odstavka 388. člena ZGD-1, ob smiselni uporabi določb tretjega odstavka 607. člena ZGD-1, v zakonskem roku vložil predlog za sodni preizkus denarne odpravnine.

Strokovni sodelavci VZMD in predstavnik Sekcije so namreč prišli do argumentirane ugotovitve, da je denarna odpravnina v višini 8,56 EUR za delnico občutno prenizka, saj ne upošteva premoženjskega in profitnega stanja družbe na dan 21. 8. 2009. To so med drugim utemeljili že z analizo skupščinskega gradiva, odkoder izhaja, da predstavljajo zadržani dobički družbe iz preteklih let protivrednost kar cca. 77 % ponujene odpravnine. Nadalje, če bi družba po iztisnitvi glavnemu delničarju izplačala dobiček, bi glavni delničar iztisnil manjšinske delničarje za cca. 10 % knjigovodske vrednosti delnice. In še: zadržani dobiček in letni dobiček sta večja, kot bi glavni delničar - ob predlagani višini »primernega« nadomestila - plačal za vse delnice družbe.

Spričo navedenih dejstev so strokovni sodelavci VZMD prepričani, da bo primerno - precej višjo - denarno odškodnino moč doseči preko sodne presoje višine denarne odpravnine, saj je očitno, da znaša pravična denarna odpravnina znatno več, kot pa izhaja iz predloga glavnega delničarja, ki ga je sam-sebi na skupščini družbe tudi potrdil. Zgolj neodvisna, nepristranska in poštena cenitev lahko namreč pokaže dejansko vrednost delnice družbe po stanju na dan 21. 8. 2009.

Zato je VZMD sodišču predlagal, da imenuje poravnalni odbor izvedencev za preizkus primernosti denarne odpravnine in od njega pridobi izvedensko mnenje, določi primerno odpravnino ter družbi HELIOS, d.d., naloži, da iztisnjenim delničarjem doplača razliko med sprejeto odpravnino na skupščini družbe COLOR, d.d., dne 21. 8. 2009, in novo določeno višjo denarno odpravnino, kot jo bo ugotovilo sodišče.

Še pred pozivom iztisnjenim delničarjem s strani Okrožnega sodišča v Ljubljani (Uradni list, 21. 12. 2009), »da lahko v roku enega meseca od objave tega obvestila vložijo svoje predloge za preizkus višine primernosti odpravnine, ki jo je ponudil glavni delničar družba Helios«, skupaj s posebnim opozorilom, da »po poteku citiranega roka skladno z Zakonom o gospodarskih družbah predlogov ni več dopustno vložiti,« je VZMD (5. 10. 2009) javno pozval iztisnjene delničarje, da se pridružite postopku v okviru Sekcije VZMD (v ustanavljanju) in pristopijo k Delničarskemu sporazumu ter podpišejo pooblastilo odvetniški družbi, ki jo je v tem primeru angažiral VZMD.

S pismom, poslanim vsem 2.378 iztisnjenim delničarjem, je želel VZMD te ustrezno informirati ter jim omogočiti, da v postopku sodelujejo v okviru Sekcije VZMD ter zastopani preko odvetniške družbe. Doslej se je postopku v okviru Sekcije Color pri VZMD pridružilo 555 iztisnjenih delničarjev.

Ekskluzivna poročila o sodnih postopkih v primerih iztisnitev:

Janez Rozman iz družbe ILIRIJA, SAVA iz družbe TERME 3000, DELFI iz družbe SCT, IGEM iz družbe SGP Kograd-Igem:

 

VZMD.TV - po glavni obravnavi na Okrožnem sodišču v Kranju, 29. 9. 2010, iztisnjeni delničarji ILIRIJE, d.d., kar 100 % dodatne odpravnine:   

 

   

VZMD.TV - po sodni poravnavi bo SAVA iztisnjenim delničarjem Term 3000 izplačala dodatno odpravnino, 15. 12. 2009:

 

 

Neposredno po obravnavi, dne 7. 10. 2009, pred kranjskim sodiščem:   

 

 

Poročilo VZMD TV o problematiki družbe TERME 3000, z dne 20. 4. 2008:

 

VZMD.TV - iztisnitev iz KOGRAD-IGEM - poročilo z 2. naroka na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, 19. 3. 2010: 

  

VZMD.TV - iztisnitev iz SCT - tretji narok na Gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, 22. 4. 2010:

 

Predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler o problematiki iztisnitve iz SCT, 27. 5. 2008:

 

Izjava mag. Aleksandra S. Kuclerja po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča za RTV Slovenija po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Skupščini DELFI, d.d., 9. 9. 2008:

 

Skupščini DELFI, d.d., 10. 4. 2009:

 

Prva skupščina družbe SCT, d.d., po pripojitvi družbe Delfi, d.d., 2. 10. 2009: