komisija njf71120191

Po šokantni menjavi Uprave družbe Petrol, d.d., danes poslanci in vabljeni gosti, na 12. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, razpravljajo o stranpoteh upravljanja z državnimi podjetji, kadrovanjih in prodajah oz. lastninjenju. Poleg predstavnikov Vlade, Slovenskega državnega holdinga, Komisije za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča, Petrola, Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja Manager in Združenja nadzornikov Slovenije, se po povabilu Komisije seje udeležuje tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Slednji je med drugim izrazil pričakovanje, da bi družba - ob nenadnem in predčasnem odhodu uspešnega vodstva - delničarje celoviteje informirala in ustrezneje komunicirala tudi z javnostjo ter tako zmanjšala škodljive pretrese in negotovost med lastniki.

Mag. Verbič je sicer že pred dnevi izrazil dvome v uradne navedbe in razloge za predčasno menjavo v Petrolu. Na seji pa je dodatno pojasnil, da v VZMD - tako kot ostali (mali) delničarji - pravih razlogov za odločitev Nadzornega sveta ne poznajo, da pa je sila nenavadno, da bi bil razlog za tako nenaden in radikalen poseg strategija, ki jo je potrdil Nadzorni svet in kateri je posredno pritrdila tudi skupščina delničarjev pred pol leta, kjer je bila pozdravljena tudi ambicioznost te nove, sprejete strategije. V VZMD tako pozdravljajo skorajšnji sklic skupščine, ki ga je danes napovedala zdaj začasna Predsednica uprave, prej pa Predsednica nadzornega sveta Petrola, Nada Drobne Popovič, hkrati pa obžalujejo, da se za takšno skupščino nadzorniki  niso odločili že takoj, vsaj ob objavi sporočila o menjavi oz. razrešitvi Uprave.

V VZMD sicer že vse od ustanovitve Združenja leta 2005 opozarjajo na perečo problematiko korporativnega upravljanja v družbah, ki so v posredni ali neposredni lasti Republike Slovenije. Tako je mag. Verbič danes poslance med drugim spomnil na nujno sejo iste komisije julija leta 2016 (VIDEO), na kateri so razpravljali o protestih in blokadi Luke Koper, ob pripravi kadrovskega cunamija, ki je kasneje odnesel uspešno upravo Luke z rekordnimi rezultati (VIDEO). Razloge in dejstva, ki so pripeljali do zamenjave Uprave, je potrebno nedvomno razjasniti, hkrati pa v VZMD opozarjajo pred posledicami eskalacije razmer, ki niso dobre niti za družbo, njene delničarje in zaposlene, niti za Republiko Slovenijo nasploh. Na vse akterje v zgodbi je tako apeliral, naj ravnajo preudarno ter v smeri takojšnje umiritve razmer in zagotavljanja stabilnega poslovnega okolja v dobro gospodarskih družb, lastnikov, gospodarstva in državljanov.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev